TEST RUN<>
102018<><>

HiBit Uninstaller 2.0

Multifunkcionalna gumica

Dok tapnete dlanom o dlan, HiBit Uninstaller na ekran postavlja spisak svih instaliranih programa. Možete da ih sortirate po datumu instaliranja, veličini ili na osnovu komentara (ako postoji). U donjem delu radnog prozora smeštaju se dodatne informacije o svakom instaliranom programu, kao što je putanja do fizičke lokacije na hard-disku, naziv proizvođača, oznaka verzije, baš kao i putanja do sekcije u registar bazi gde su smešteni „repovi”. Upravo u ovom poslednjem se ogleda jedna od najvećih prednosti programa – sposoban je da sa sistema ukloni i poslednju mrvicu programa kojeg ste označili za odstrel.

Deinstalacija može da se obavlja „na gomili”, ne i simultano, pošto tako nešto nije moguće zbog ograničenja koje donosi operativni sistem. Originalna deinstalaciona rutina može da se postavi u pozadini, daleko od očiju posmatrača, a pre započinjanja svake akcije dozvoljeno je kreirati famozni Restore Point. Čisto ako nešto krene po zlu da možete da uspostavite normalno funkcionisanje sistema. Zanimljivo je da se uklanjanje „repova” programa po defaultu ne obavlja automatski, već iz drugog „prolaza” koji zahteva interakciju sa korisnikom. Potragu za preostalim komponentama možete da obavite na dva načina, a preporučuje se da to bude uz aktiviran Advanced algoritam skeniranja koji je u stanju da dublje zaviri ispod površine sistema. Pronađeni sadržaj podeljen je, obično, u dve grupe: fajlovi/folderi i unosi u registar bazi. HiBit Uninstaller ovde se ponaša kao i bilo koji drugi program iz klase, a to znači da ostavlja mogućnost korisniku da označavanjem kućica ispred itema u radnoj listi sam odredi šta će se ukloniti sa sistema, a šta ne. Pre preduzimanja finalne akcije sadržaj registar baze može da se bekapuje. Određivanje šta će se obrisati može da se obavi i automatski, ali vam ne preporučujemo da se junačite i bolje je da odvojite nekoliko sekundi kako biste prošli kroz listu nego da kasnije zažalite.

Iako je spakovan u generičko radno okruženje koje ne uliva previše poverenja, HiBit Uninstaller pravi je tata-mata za odstranjivanje instaliranog sadržaja. Ako skoknete do sekcije Tools, videćete da je ovde na raspolaganju mnogo više toga nego što se to u prvi mah čini. Pažnju nam je privukla sekcija Windows Store Apps Manager čija namena je deinstalacija aplikacija koje je korisnik preuzeo iz Microsoftove prodavnice softvera ili su došle sa samim operativnim sistemom. Proces korišćenja je gotovo identičan, s tom razlikom da ovde ne postoji mogućnost bacanja u vatru Advanced algoritma za skeniranje. Sledeća korisna stvar je sekcija (Browser Extension Manager) za obračun sa instaliranim dodacima za internet browsere. Svaki browser dobija svoj tab u kojem se izlistavaju detektovani plug-inovi i ekstenzije. Deinstalacija prolazi bez puno drame, obavlja se iz samo jednog koraka, bez potrebe za naknadnim skeniranjem sistema u potrazi za „repovima”. Ne treba posebno isticati da je HiBit Uninstaller sposoban da prikaže dodatke koji su inače nevidljivi iz sekcije za njihovu manipulaciju iz samog browsera, odnosno sistemske deinstalacione sekcije.

Stvar koja nas je zaprepastila je da tvorci programa ni ovde nisu stali, te da su pod programske skute ubacili više nego upotrebljiv čistač registar baze koji bez ikakvih problema može da izađe na crtu najboljim ostvarenjima iz klase. Pronalazi više problema nego CCleaner! Šta tek onda reći za ugrađen Junk Cleaner koji, ruku na srce, zaostaje za CCleanerom, ali šije CleanMyPC koji nam se dojmio mogućnostima i dostupnim opcijama. Za tili čas detektovano je gotovo 6,5 gigabajta sistemskog đubreta. Ako vam ni to nije dosta, možete da aktivirate Advanced Cleaner koji pri potrazi za đubretom nije ograničen na sistemsku particiju i praktično može da pretrese bilo koju dostupnu skladišnu lokaciju. Verovali ili ne, ni ovde nije kraj! HiBit Uninstaller može da se razračuna sa praznim direktorijumima, opremljen je specijalizovanim algoritmima za sigurnosno brisanje podataka, u stanju je da popravi probleme vezane za neispravne prečice, ima ugrađen Startup menadžer, a čak je stigao i da koketira sa itemima u kontekstualnom meniju. Neverovatno!

Ne, nije greška u infoboksu, program je zaista besplatan i zaista zauzima manje od šest megabajta slobodnog prostora na hard-disku. Ono što ne znate je da je i portabilan, pa zaista nemamo izbora nego da ga uvrstimo u rubriku „Verovali ili ne”. Jedino što nam se nije svidelo je upravljački interfejs koji ne samo što vizuelno ne odgovara modernim standardima, već uspešno skriva goodiese kojima program obiluje. Da ne bismo završili u negativnom kontekstu, na kraju ćemo napomenuti i to da se HiBit Uninstaller uspešno obračunava i sa programima koji uporno odbijaju da se deinstaliraju na klasičan način, a rešava i problem sa „pokvarenim” deinstalacionim rutinama. Da li bi posebno trebalo da ističemo da nam se dojmio i da ga toplo preporučujemo?

Vladimir PISODOROV

 
SketchUp 2018 Pro
The Bat! Professional 8.6
MacPaw CleanMyPC 1.9.7
Magix Sound Forge Pro 12
Laewo Prof. Media 8.0
Wondershare Fotophire Toolkit
Puffin Browser 7.7
HiBit Uninstaller 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Data Crow 4.2.2
Total Player 1.2.0
Tweak-SSD 2.0
CloneApp 2.03
Emco Malware Destroyer 8.2
ISO Workshop 8.1
Autumn Photoshop Actions
Actual Window Guard 8.13
Chameleon 1.2
Cinematic Photoshop Action 2
Gesturefy 2.0.3
Eyegreeable 5.0
Pixelscope 4.0
Infinity New Tab 7.1.3

Tip:
deinstalacija programa
Potrebno:
Windows
Veličina:
5,77 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .drive -image .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera