TEST DRIVE<>
102018<><>

Tenda Nova MW3 Mesh AC1200

Kocka na kvadrat

Ako ste na prvu loptu pomislili da vam predstavljamo neki 2.0 audio-sistem, možemo vam reći da ste se prevarili. Iz Tende vam predstavljamo sistem za proširivanje lokalne mrež(ic)e, koji Tenda tako i zove – mesh. Nova MW3 sistem se inače sastoji iz tri jedinice, ali postoji i 2-pack sa dva uređaja koji smo mi dobili. U pitanju je sistem koji radi na dva frekventna opsega po 802.11b/g/n/ac standardu i koji bi teoretski kvalitetno mogao da pokrije do 200 kvadratnih metara prostora. Da vidimo šta dobijamo sa ova dva na oko zanimljiva uređaja.

MW3 su oblika kocke sa stranicama od 90 milimetara i mogu da se postave na zid ili na sto. Kućište im je od bele mat plastike gde gornji poklopac ima reljef koji kao da je nastao iza mehurića i deluje prilično efektno. S prednje strane imamo samo jednu LED, a sa yadnje po jedan WAN/LAN i po jedan LAN port. Tu su još reset taster i priključak strujnog adaptera koji dobijamo u kutiji, u kojoj se nalazi i LAN kabl i prateća dokumentacija.

Uređaji su predviđeni da formiraju svojevrsnu mrežu između sebe. Dakle, ne kao kada smo pričali o Netgear Orbi sistemu (SK 9/2018) gde smo imali jedan ruter, a sateliti su mogli da se povežu samo na njega. Ovde imamo situaciju gde su svi uređaji međusobno povezani, a to se najbolje vidi kod tri takva uređaja ispravno postavljenih po kući ili nekom drugom prostoru. Prema proizvođaču, može se dodati i više ovih jedinica, ali nema informacija koliko maksimalno. Na taj način se mogu pokriti dosta veći i kompleksni prostori. Za prenos podataka su zadužene po dve antene od po 3dBi koje se nalaze unutar uređaja. Ove antene podatke prenose brzinama do 300 Mbit/s na opsegu na 2,4 gigaherca i 867 Mbit/s na frekventnom opsegu na pet gigaherca, što su standardne brzine za ovaj tip uređaja.

O LAN portovima nema podataka na sajtu proizvođača, ali bi prema nekim informacijama trebalo da su u pitanju stomegabitni portovi. Prilikom povezivanja, na jednom od uređaja WAN/LAN port povezujemo sa internetom i taj uređaj (node) će biti ruter, dok se svi ostali portovi i na ostalim jedinicama mogu koristiti kao LAN portovi. Ostali uređaji će se u tom slučaju postaviti kao ekstenderi.

Za umrežavanje i podešavanja se koristi Tenda Wi-Fi aplikacija koju smo već pominjali. Već prvim pokretanjem aplikacija će skenirati dostupne mreže i zatražiće da se poveže na Nova mrežu. Prirodnim koracima dalje aplikacija će nas ispratiti kroz veoma lako povezivanje sa ostalim jedinicama. Kod bežičnih adaptera će se prijaviti pod jednim SSID, što će reći da Nova ima Smart Connect funkciju, gde će se neprimetno prebacivati između dva frekventna opsega kod uređaja koji imaju mogućnost povezivanja na dual bend. Ovo se veoma lepo vidi kod liste povezanih uređaja, ukoliko je u pitanju mobilni uređaj i krenete da se udaljavate. Samo će u jednom trenutku „5GHz access” neprimetno preći u „2,4GHz access”. Inače, lista je zgodna da se vrlo brzo neki klijent blokira. U okviru aplikacije imamo dve celine gde pod My WiFi pratimo jedinice Nova sistema i klijente koji su na njih povezani. Pod Settings imamo pregršt podataka i opcija. Počevši od mreže za goste, roditeljske kontrole i QoS-a, preko dodavanja novih Nova uređaja, pa do naprednih funkcija. Napomenućemo neke od ovih zadnjih. Fast Roaming se odnosi na neprimetno prebacivanje sa jedne jedinice na drugu. Smart Assistant uređaj povezan na pet gigaherca prebacuje na 2,4 gigaherca, radi lakšeg povezivanja ostalih uređaja koji rade samo na ovom frekventnom opsegu. Tu su još Port Forwarding, UpnP, DHCP server i DNS. Tenda na aplikaciji nije štedela linije kôda, ali zato Nova sistemu ne možemo da pristupimo preko IP adrese i browsera, što smatramo da je nezanemarljiv nedostatak, iako u okviru aplikacije u osnovi imamo sve što nam treba.

Krenućemo prvo sa određenim manama ovog sistema. Nedostatak pristupa sistemu kroz IP adresu i pristup dubljim podešavanjima sprečiće da se Nova sistem lako integriše u staru mrežu koju treba da zameni. Naime, ne postoji mogućnost dodeljivanja IP adresa određenim uređajima, što može biti problem ako, recimo, imamo sistem pametne kuće gde je neophodno da određeni uređaj ima određenu IP adresu. Autor ovih redova je imao problem sa smart switch-evima o kojem je bilo reči u SK Labs (SK 6/2018). Zatim, ako priključimo sistem na postojeći ruter, a ne direktno na modem, može biti problem u međusobnoj komunikaciji samih jedinica. Dalje, stomegabitni portovi mogu biti usko grlo kod NAS uređaja.

Da ne ispadne da samo kudimo Nova sistem, napomenućemo da je pokrivenost odlična, bez ikakvih problema što se tiče stabilnosti. Zbog manje brzine bežičnih adaptera na našim računarima, nismo mogli da testiramo krajnje domete Nova sistema, ali su adapteri svoje maksimume (433/150 Mbit/s) izvlačili bez problema. Inače, rastojanje između Nova uređaja ne bi trebalo da bude više od deset metara, ili do dva zida. Znaćemo da je sve u dometu ako sija zelena LED. Od tehnologija, Tenda je omogućila beamforming koji umnogome doprinosi eliminaciji „mrtvih tačaka”. Zatim, tu je i podrška za MU MIMO, a Nova sistem ima mogućnost opsluživanja dva klijenta istovremeno po jedinici. Koliko god da zameramo nemogućnost direktnog pristupa sistemu preko IP adrese, moramo da priznamo da je u pitanju sistem koji smo najbrže doveli u operativno stanje. Dizajn Nova nas je oduvao. Naprosto, MW3 će se uklopiti u bilo koji ambijent sa svojim meko zaobljenim ivicama i svakako drugačijim oblikom u odnosu na more mrežnih uređaja koji su prošli kroz našu redakciju.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI B450M Mortar, Gigabyte B450M DS3H i Asus Prime B450M-K
Dell Thin Client Wyse 3040
Antec P7 Silent
LC-Power AiRazor LC-CF-120-PRO-RGB i LC-CF-PRO-RGB-COMBO
Acer Aspire 3 (A315-41-R5BB)
Gembird MF-95-01 i MF-95-02
Vivax APM-1040 CD radio (Bluetooth, SD/USB)
Kyocera Ecosys P5021cdn
Silicon Power Armor A60, Armor A62, Armor A85 i Diamond D30
Canyon Wireless Sport Earphones, Silicon Power Blast Plug BP51 i B61, Energy Sistem Sport Bluetooth Coral
Sony SRS-XB01 Extra Bass
Nikon Z7 (prvi utisci)
Microlab Solo 9C
LG SK5 i SK10Y
PocketBook Basic 3, Aqua 2, Touch HD2 i InkPad 3
Netgear AC2600 Nighthawk X4S Smart WiFi Gaming Router
TP-Link Archer T2UHP
Tenda Nova MW3 Mesh AC1200
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
2 x Nodes, IEEE802.11b/g/n/ac, 300 Mbit/s @ 2,4 GHz, 867 Mbit/s @ 5 GHz
Ostalo:
1 x 10/100 WAN/LAN, 1 x 10/100 LAN, reset
Funkcije:
Beamforming, SSID Broadcast, MU MIMO, PPPoE, Dynamic IP, Static IP, Bridge Mode, DHCP Server, DHCP Client List, Port Forwarding, UpnP, Support Smart QoS
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera