TEST DRIVE<>
092018<><>

Netgear Orbi RBK23 (AC2200)

Mreža u orbiti

Netgearova Orbi serija mrežnih uređaja je zamišljena kao jedinstven sistem za pokrivanje većih površina. Netgear ih reklamira kao rešenje kojima se pokrivaju kuće ili poslovni prostori sa više nivoa ili generalno sa većom površinom. Ovaj koji ćemo vam sada predstaviti se sastoji iz tri jedinice i radi po IEEE 802.11b/g/n/ac standardu.

Orbi RBK23 komplet se sastoji iz tri jedinice, jednog rutera (RBR20) i dva satelita (RBS20). Uređaji su identičnog dizajna i na prvi pogled se mogu razlikovati samo po poklopcu sa gornje strane koji je plav na ruteru, dok su na satelitima u boji samih kućišta, beli. Naravno, proizvođač je postavio folije sa informacijama na svaki od njih, ali se te folije nakon instalacije skidaju. Uz uređaje dobijamo i tri strujna adaptera, disk sa pratećim softverom i pljosnati (flat) LAN kabl, nešto što definitivno nismo sretali na mrežnim uređajima. Orbi serija uređaja ima i komplete sa više satelita.

Svi uređaji su monolitnog dizajna i predviđeni su da stoje uspravno. Antene su ugrađene unutar kućišta. Na dizajn nemamo zamerku, kao ni na kvalitet izrade. Deo ispod pomenutog poklopca krije LED koja nam govori o statusu uređaja i možemo vam reći da deluje krajnje efektno, pogotovo u mraku ili polumraku. Sa donje strane su gumene stopice i, iako su uspravni, uređaji se ne mogu lako pomeriti. Ispod su prošarani otvori za ventilaciju. Sa zadnje strane je skoro isti setup i razlikuju se samo u WAN portu kojeg ima jedino ruter. Svi imaju po taster za sinhronizaciju. Taster je većih dimenzija i lako ga je pritisnuti iza, a da se pritom uređaji ne okreću. Na ruteru su postavljeni po jedan WAN i LAN port i oba su gigabitni, dok su na satelitima po dva gigabitna LAN porta. Dalje su ’Power’ taster sa sopstvenom LED iznad, priključak napajanja i ’Reset’ taster.

Netgear ove uređaje reklamira kao „istovremeni” three-bend. Naime, Orbi rade na tri benda, ali su od toga jedan na 2,4 gigaherca i dva na pet gigaherca. Dakle, nije u pitanju IEEE 802.11ad standard, kao što je bio slučaj kod modela TP-Link Talon AD7200 (SK 10/2017), već više kao kod TP-Link Archer C5400 (SK 5/2017). Po četiri antene u svakom od njih na nižem opsegu podatke prenose brzinama do 400 Mbit/s, dok na oba benda od pet gigaherca to ide do 866 Mbit/s, tako da je iz tog razloga zbirno u oznaci „2200”. Orbi koriste MU-MIMO 2x2 tehnologiju na sva tri benda. Beamforming je tu u direktnoj i indirektnoj varijanti za sve opsege. Uz sve ovo, Netgear navodi da je RBK23, uz odgovarajuće pozicioniranje, u stanju da kvalitetno pokrije do 375 kvadrata. Da bi Orbi sve ovo ostvario, zaduženi su četvorojezgarni procesori na 710 megaherca u svakoj od jedinica. CPU na ruteru i satelitima su pritom potpomognuti sa po 512 megabajta RAM-a i 256 megabajta fleša.

Kao što uvek radimo, povezujemo uređaje i postavljamo ih na određenu udaljenost. Nakon povezivanja računara na ruter preko IP adrese, setup nas vodi ka uparivanju rutera i satelita, a što radimo pritiskom na tastere iza uređaja. Nakon prolaska kroz početna podešavanja, ruter smo uspešno povezali sa satelitima. U zavisnosti od pozicija Orbija, povezani uređaju u lokalnoj mreži će se neprimetno prebacivati sa rutera na satelite. Sateliti se u Orbi sistemu ponašaju kao proširivači mreže (extender, repeater), što zapravo i jesu. Prilikom izbora lokacije bi trebalo voditi računa da to ne bude predaleko. U zavisnosti od prostora gde će Orbi biti korišten, maksimalna udaljenost između rutera i satelita za kvalitetnu konekciju na pet gigaherca ne bi trebalo da bude preko 20 metara. LED oko oboda poklopca će sijati crveno ako je udaljenost prevelika. Isto tako, ne bi trebalo da budu postavljeni ni bliže od 10 metara. Prilikom razmeštaja rutera i satelita treba voditi računa da sateliti ne mogu da prave vezu između sebe, već samo sa ruterom. Ovo znači da ruter treba da bude na nekom centralnom mestu u prostoru koji želimo da pokrijemo bežičnom mrežom.

Orbiju možemo pristupiti preko web browsera i putem Orbi Netgear aplikacije za mobilne uređaje. Grafički interfejs je standardno izdeljen na osnovna i napredna podešavanja. Pod osnovnim su opcije vezane za promenu SSID i lozinke, praćenje povezanih uređaja, roditeljsku kontrolu i mrežu za goste. Tu je i opcija za dodavanje Orbi satelita. Pod naprednim setom opcija imamo Security, Admnistration i Advanced Setup skup opcija. Ono što nam je bilo zanimljivo jeste da se dostupne tehnologije kao što su Beamforming i MU-MIMO mogu po potrebi isključiti.

Kod aplikacije za mobilne uređaje omogućen je pristup svim uređajima sa informacijama o njima, pa čak i restartovanje rutera. Tu su i Wi-Fi podešavanja, lista povezanih uređaja gde se određeni klijenti mogu blokirati, mreža za goste i statistika. Kao i kod sličnih aplikacija, i ova je namenjena za brz pristup uređajima i osnovne stvari, kao što su praćenje sistema lokalne mreže ili blokiranje određenih klijenata.

Orbi je veoma zanimljivo rešenje za potpuno pokrivanje većih površina, a sve je u jednom sistemu koji radi bez greške. Osim dvopojasne bežične mreže, sateliti mogu da pruže gigabitnu fizičku vezu sa udaljenim (desktop) računarima koji nemaju bežične adaptere. Ako bismo gledali kroz prizmu klasičnih proširivača, ovde imamo čak po dva LAN porta. Što se tiče pokrivenosti, veoma smo zadovoljni. Autor ovih redova ima kuću na više nivoa i Orbi se pokazao kao idealno rešenje u meri kao nijedno do sada. Orbi sistem ima i lepu cenu, ali smatramo da je prikladna za ono šta se dobija. Od nas sve preporuke.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2950X i Asus ROG Zenith Extreme
Gigabyte B450 Aorus Pro
NZXT H500
Gigabyte Aorus RGB Memory 2 × 8 GB DDR4 3200
Silicon Power A55 128, 256 i 512 GB
EnerGenie EG-WCQI-02 bežični Qi punjač
Sony WI-C300 i Plantronics Voyager 6200 UC
LG ProBeam HF80JG
Energy Sistem Music Box 5, Music Box 7 i Music Box 9 Multicable
Microlab M-600U
Dell P2719H
Gembird KPD-U-01, KPD-UT-01 i KPD-W-01 numeričke tastature
Gembird GMB-I8 Plus Viboton
Prestigio Roadrunner Cube (530W), Roadrunner 325 i Roadrunner 545GPS
Netgear Orbi RBK23 (AC2200)
Šta mislite o ovom tekstu?
D-Link DSP-W115 Smart Plug

Osnovno:
Ruter sa 2 satelita, IEEE 802.11b/g/n/ac, tri opsega (2,4 GHz 400 Mbit/s, 5 GHz 866 Mbit/s, 5 GHz 866 Mbit/s)
Ostalo:

Ruter (1 × 10/100/1000 WAN, 1 × 10/100/1000 LAN), sateliti (2 × 10/100/1000 LAN), beamforming, MU-MIMO
Proizvođač:
Netgear
Kontakt:
Tehno dućan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera