TEST DRIVE<>
092018<><>

D-Link DSP-W115 Smart Plug

Mušičavi šteker

Možemo slobodno reći da smo imali jedan sušni period što se tiče uređaja sa potpisom D-Linka. Prve kapi koje su nagovestile povratak ovog proizvođača došle su na stranice „Sveta kompjutera” u vidu pametne utičnice sa oznakom DSP-W115. Kao što znamo, pametne utičnice mogu biti idealno rešenje za pametniji pristup nekom električnom uređaju, pogotovo kada treba nadgledati i isključiti nešto daljinskim putem. Svakako su bolje rešenje od klasičnih vremenskih programatora.

U belom ovalnom kućištu D-Link je spakovao prolaznu utičnicu. Govorimo o šuko utičnici na koju se može priključiti potrošač koji će je moći opteretiti sa maksimalno 3680 vati i 16 ampera. Zanimljivo je da verzije sa UK i Swiss priključkom imaju dosta manji prag maksimalnog opterećenja. Sama utičnica ima maksimalnu potrošnju od pet vati. Oko ovalnog oboda je prsten sa LED, koji sija u više boja i na taj način nam govori o svom statusu. Takođe, može sijati samo jedan deo ili ceo prsten. Sa desne strane su tri tastera, gde prvi služi da se LED po potrebi isključi. Ispod je taster preko koga možemo isključiti priključen uređaj. Dakle, priključen uređaj može da se isključi preko mobilne aplikacije ili ovog tastera. Na dnu je WPS/reset taster.

Prema uputstvu D-Link sugeriše da je neophodno preuzeti mydlink aplikaciju i pratiti uputstva preko nje. U tu svrhu se koristi i QR kôd koji se dobija uz uređaj. Sa utičnicom se možemo povezati manuelno ili putem WPS-a. Tu smo naišli na prvi problem. Naime, ni iz ko zna kojeg puta nismo uspeli da povežemo telefon sa utičnicom. Bilo preko WPS-a, bilo povezivanjem preko SSID od same utičnice. Aplikacija nema nikakav hint sistem koji bi nam ukazao šta bi trebalo da radimo ukoliko naiđemo na problem. Preturanjem po internetu smo uvideli da nismo jedini koji smo naišli na ovaj problem, ali ne i na samo rešenje. Probali smo i mydlink Home aplikaciju, ali isto tako nismo mogli da se povežemo sa utičnicom. Tek nakon više pokušaja smo uspeli da preko WPS dugmeta utičnicu povežemo u lokalnu mrežu, a nakon toga da se na nju povežemo telefonom preko mydlink aplikacije. Manuelno povezivanje jednostavno nije bilo moguće. Konačnom povezivanju smo se obradovali kao da smo provalili šifru za Fort Knox. Sa trenutnom verzijom aplikacije 1.3.1 bojimo se da je ova utičnica osuđena isključivo na rutere koji imaju WPS.

Mydlink aplikacija je predviđena da se koristi za više različitih uređaja ovog proizvođača, kao što su kamere i detektori pokreta. Iz tog razloga će možda nekom delovati malo zbunjujuće. Ipak, mi nemamo zamerke na njen dizajn. Osim delova koji se tiču kamera i senzora, tu su i podešavanja u vezi utičnice, koja nas interesuju. S obzirom na vrstu uređaja, tu i nema šta da se podešava – sem naziva uređaja, isključivanja LED i eventualne nadogradnje firmvera. Aplikacija dozvoljava dodavanje do deset utičnica u sistem, a svakoj možemo pristupiti veoma brzo, kroz meni u obliku brojčanika starih telefona. Utičnici se može zadati vreme u okviru dana i nedelje kada će biti uključena, ali voleli bismo da je D-Link omogućio i neke statističke prikaze.

Cena ove utičnice spada u prosek. Tu je mogućnost povezivanja sa servisima Amazon Alexa i Google Assistent, što D-Link zove third party integration. U kombinaciji sa ostalim uređajima D-Linka koji se mogu povezati kroz aplikaciju, može se napraviti lep sistem. Problem neiskusnim korisnicima može da predstavlja samo povezivanje utičnice u lokalnu mrežu, a zatim i kroz aplikaciju sa mobilnim uređajem. Da nema ovog poslednjeg propusta, dali bismo joj najvišu ocenu.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2950X i Asus ROG Zenith Extreme
Gigabyte B450 Aorus Pro
NZXT H500
Gigabyte Aorus RGB Memory 2 × 8 GB DDR4 3200
Silicon Power A55 128, 256 i 512 GB
EnerGenie EG-WCQI-02 bežični Qi punjač
Sony WI-C300 i Plantronics Voyager 6200 UC
LG ProBeam HF80JG
Energy Sistem Music Box 5, Music Box 7 i Music Box 9 Multicable
Microlab M-600U
Dell P2719H
Gembird KPD-U-01, KPD-UT-01 i KPD-W-01 numeričke tastature
Gembird GMB-I8 Plus Viboton
Prestigio Roadrunner Cube (530W), Roadrunner 325 i Roadrunner 545GPS
Netgear Orbi RBK23 (AC2200)
D-Link DSP-W115 Smart Plug
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
maks. opterećenje 16 A (3680 W), Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n
Ostalo:
Power button, LED on/off, sync button
Dimenzije:
95 × 74 × 388 mm
Proizvođač:
D-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera