TEST DRIVE<>
092018<><>

Gembird GMB-I8 Plus Viboton

Kontrola na dlanu

Viđali smo razne minijaturne bežične tastature, sa i bez tačpeda, ali moramo priznati da nas je retko koja od njih iznenadila kvalitetom. Pored kompromisa koji nameću male dimenzije (sitni tasteri, plitkog hoda, sa „gumenim” osećajem pri pritisku), ovakve tastature retko mogu da posluže za nešto više od pauziranja reprodukcije videa, dok sedite u fotelji. Gembird proizvodi Viboton tastaturu po licenci jednog hongkonškog proizvođača, koji je neke stvari rešio na interesantan način i time poboljšao upotrebljivost ove spravice.

Kućište je od crne plastike, sa narandžastim detaljima. Sa donje površine je tekstura koja olakšava držanje u ruci i donekle sprečava klizanje (po klub stočiću). Sa donje strane je i veliki pretinac ispod kog se krije prostor za bateriju i spremište u koje se „parkira” nano USB primopredajnik. Interesantno je da je u ovom uređaju baterija sa oznakom „BL-5C”, koju mnogi od nas pamte iz starih Nokia telefona. U svakom slučaju, upotreba punjive baterije je dobra odluka, s obzirom na gnjavažu sa običnim baterijama.

Narandžasti tasteri na gornjem boku su ekvivalent tasterima miša. Levo od tačpeda je grupa plejerskih tastera (’Prev’, ’Next’, ’VolUp’, ’VolDn’, ’Play’), ispod njih su tri signalne lampice (punjenje, pritisak tastera, prazna baterija). Desno je grupa sa kursorskim tasterima i tasterom ’OK’ (’Enter’) u sredini. Uz ivice tačpeda se nalazi šest tastera za brzi pristup (’Player’, ’Browser’, ’Search’, ’Home’, ’Mail’, ’Mute’), kao i dva tastera koji su, kao i tasteri na boku, ekvivalent tastera miša.

Glavni deo tastature je pravilna matrica od 6 × 12 sitnih tastera, a samo su ’Enter’ i ’Space’ dvostruke veličine. Raspored slova i brojeva je standardan, mada redovi nisu smaknuti, a pozicije nekih tastera sa znakovima interpunkcije su potpuno nestandardne, kao da su ih jednostavno „prosuli” tamo gde je preostalo prostora. Levo od glavne grupe tastera su dva trapezoidnog oblika koja „kucaju” umesto vas „www.” i „.com”, a desno su ista takva dva tastera koji su ’PgUp’ i ’PgDn’, odnosno ’Home’ i End’ u kombinaciji sa funkcijskim tasterom (’Fn’).

Kombinacija ’Fn’ + ’F2’ služi za uključivanje pozadinskog osvetljenja i promenu njegove boje (plavo, zeleno, crveno). Viboton je štedljiv, pa se svetlo samo gasi posle određenog perioda neaktivnosti, ali se opet pali na pritisak bilo kog tastera. Preko ’Fn’ tastera se dolazi do još nekoliko funkcija; između ostalog, moguće je i podešavanje rezolucije tačpeda, u tri koraka.

Tačped ja malih dimenzija (49 × 33 milimetra), ali je sasvim upotrebljiv. Naravno, jedan dodir (tap) predstavlja „levi klik”. Pošto prepoznaje i višestruki dodir (multi-touch), „desni klik” je dodir tačpeda sa tri prsta, a skrolovanje se vrši povlačenjem dva prsta (a može i jednim prstom, uz držanje tastera ’Fn’).

Viboton tastatura može da se koristi na svim poznatijim operativnim sistemima. Mi smo joj upotrebljivost utvrdili na Windowsu i Androidu. U ovom drugom slučaju potreban vam je dodatni USB OtG (On-the-Go) kablić (ženski USB A, na muški mikro USB) preko kojeg se minijaturni (nano) USB primopredajnik utiče u Android telefon ili tablet. Na obe platforme sve radi bez instalacije drajvera ili posebnih aplikacija, a svaki put se ponovo iznenadimo kada na Androidu vidimo kursorsku strelicu.

Proizvođač tvrdi da Viboton radi i na igračkim konzolama, Android TV boksevima, a verujemo da to važi i za sve televizore sa Androidom. Oni pominju i neke modele projektora i IPTV rutera, ali to treba proveriti sa prodavcem ili zatražiti da testirate sami.

Što se tiče utisaka pri korišćenju, možemo da tvrdimo da na ovoj tastaturi sasvim sigurno nećete napisati maturski rad. Međutim, za ono čemu je namenjena, surfovanju i multimediji „iz fotelje”, sasvim dobro vrši posao. U Beogradu košta 2300 dinara. Možda ćete otkriti da je jeftinije da je naručite iz Kine, ali ćete se načekati da stigne, a možda i neprijatno iznenaditi sadržajem paketa.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2950X i Asus ROG Zenith Extreme
Gigabyte B450 Aorus Pro
NZXT H500
Gigabyte Aorus RGB Memory 2 × 8 GB DDR4 3200
Silicon Power A55 128, 256 i 512 GB
EnerGenie EG-WCQI-02 bežični Qi punjač
Sony WI-C300 i Plantronics Voyager 6200 UC
LG ProBeam HF80JG
Energy Sistem Music Box 5, Music Box 7 i Music Box 9 Multicable
Microlab M-600U
Dell P2719H
Gembird KPD-U-01, KPD-UT-01 i KPD-W-01 numeričke tastature
Gembird GMB-I8 Plus Viboton
Šta mislite o ovom tekstu?
Prestigio Roadrunner Cube (530W), Roadrunner 325 i Roadrunner 545GPS
Netgear Orbi RBK23 (AC2200)
D-Link DSP-W115 Smart Plug

Osnovno:
bežična tastatura i tačped, 2,4 MHz, 94 tastera
Ostalo:
podrška za Windows / Linux / macOS X / Android, pozadinsko osvetljenje u tri boje, rezolucija multi-tač tačpeda 800 / 1200 / 1600 ppi, dimenzije 152 × 95 × 20,5 mm, masa 105 g
Proizvođač:
Gembird
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera