TEST DRIVE<>
092018<><>

Prestigio Roadrunner Cube (530W), Roadrunner 325 i Roadrunner 545GPS

Prestižne ptice trkačice

Odavno na testu nismo imali kamere za snimanje saobraćaja iz automobila, a sada imamo čak tri modela koji nam stižu od brenda Prestigio. Pričamo o kamerama koje se ugrađuju u kabinu automobila, obično u zoni retrovizora, i pomoću njih snimamo saobraćaj ispred vozila. Svedoci smo raznih zgoda i nezgoda snimljenim ovakvim kamerama, a u mnogim zemljama snimci ovih kamera se često koriste kao dokazni materijal na sudu prilikom saobraćajnih nezgoda...

 
Krenućemo od najmanjeg modela sa oznakom Cube. Uz kameru dobijamo tri metra USB kabla i strujni adapter. Adapter se priključuje na „port” upaljača u kolima, a na sebi ima dva USB porta (jedan amper i 2,4 ampera) tako da se, pored kamere, može koristiti za punjenje telefona ili navigacije. Osim toga, adapter radi i na 24 i na 12 volti. Kabl koji se dobija nije data kabl, a uzgred ni mikro USB portu na kameri ne može se pristupiti povezivanjem sa računarom. Dakle, kabl je samo za punjenje litijum-jonske baterije od 150 mAh. Za postavljanje na vetrobransko staklo koristi se mali zglobni nosač koji se pričvršćuje pomoću dvostruko lepljive trake, prilično je čvrst i kamera se neće pomerati sama od sebe. Za montažu se dobijaju još i tri statička filma i dvostruko lepljiva traka, tako da se kamera može više puta iznova postavljati, a za demontažu sa stakla se dobija plastični „pajser”. Uz Cube se ne dobija memorijska kartica, a poželjna je neka klase 10, kapaciteta do 32 gigabajta.

Prestigio je u metalno kućište oblika kocke spakovao sve što je potrebno za jednu ovakvu kameru. Sa prednje strane je šestoslojni Sonyjev IMX323 CMOS senzor formata 1/2,9” (55 × 31 milimetar), rezolucije 2,19 megapiksela, kao i objektiv sa vidnim poljem od 140 stepeni, što će reći wide angle. Cube je u stanju da snima video u rezolucijama 1080p i 720p pri 30 frejmova, u MP4 formatu, za šta je zadužen H.264 kodek. Nasuprot njemu je TFT ekran u boji od 1,5 inča, sa rezolucijom 480 × 240 piksela. Iznad ekrana su LED koji pokazuje snimanje, pinhole za resetovanje, a ispod su četiri tastera kojima se krećemo kroz meni i biramo postavke. Sa desne strane kocke su zvučnik i mikro USB priključak koji služi samo za punjenje. Za prebacivanje sadržaja na računar je potrebno vaditi mikro SD karticu čiji slot se nalazi sa leve strane. Ostaje još mikrofon koji se nalazi ispod kamere. Sa nosačem se Cube povezuje sa svoje gornje strane. Kamera ima i 64 megabajta svoje interne memorije.

 
Cube poseduje G-senzor, pa u slučaju udesa automatski štiti snimljeni fajl od eventualnog presnimavanja. Zgodna mogućnost je da, ako vozilo nije pod kontaktom (parkirano), a dođe do pomeranja, kamera automatski počinje da snima. Zatim, tu je i sistem za zaštitu od pregrevanja, što je jako bitno s obzirom na vetrobransku poziciju kamere u vozilu. I na kraju, Cube ima ugrađen Wi-Fi, a preko aplikacije Prestigio Road Cam za mobilne uređaje joj se može pristupiti i upravljati na način kao što upravljamo IP kamerama. Preko aplikacije se mogu snimati video i slike na memoriju telefona, ili na karticu kamere, a isto tako se može otvoriti video ili slike sa bilo koje lokacije. Tu su i opcije za detekciju pokreta, isključivanje mikrofona, podešavanje ekspozicije, formatiranje i još mnogo toga. Mogućnost praćenja kamere na mobilnom uređaju je odlična stvar jer, ma koliko ekran kamere bio dobar, ipak govorimo o malom ekranu. Mnogo je lakše pregledati određene sporne situacije preko telefona, pre nego prebacivati memorijsku karticu u računar. Meni same kamere ima par opcija više, ali jednom podešenoj kameri retko kad ćemo više pristupiti direktno, a u automobilu ćemo je jednostavno uključiti da radi svoj posao i snima „u krug”, a video zapisuje na memorijsku karticu.

U radu se, shodno svojim mogućnostima i gabaritima, pokazala dobro. Cube nema sistem stabilizacije slike, a nema ni infracrvene svetleće diode za snimanje u noćnim uslovima. Slike i snimci u dnevnim uslovima su dosta dobri. Zamerku imamo na to da se prilikom punjenja baterije kamera greje možda malo više nego što bi trebalo za naš ukus, a razlog tome može biti odsustvo otvora za ventilaciju. Na ovim avgustovskim temperaturama, desilo nam se da se kamera par puta isključila usled temperaturnog limita. Snimak na kameri je „tečan” i čist, a MP4 fajl pregledan na računaru izgleda bez zamerke. Ako ga pratimo preko aplikacije na mobilnom uređaju, osetno je kašnjenje i priličan lag, ali samo u okviru nje.

 
Sledeća na redu je Roadrunner 325, kamera malo drugačijeg oblika od Cube. Kod ove kamere je proizvođač odabrao plastično kućište malo širih dimenzija, ali je zato kućište upola tanje od „Kocke”. Mat crna boja kamere postavljene iza retrovizora neće privući neželjenu pažnju. Sa prednje strane je CMOS senzor formata 1/4” (3,6 × 2,7 milimetara), od jednog megapiksela, koji je u stanju da snima video u rezolucijama 1080p @ 25 fps i 720p @ 30 fps, i to u MOV formatu za šta je zadužen M-JPEG kodek. Samo sočivo je 110 stepeni wide i nalazi se u malom udubljenju, što može da bude problem zbog prašine. Do njega su prorezi za mikrofon i zvučnik. Sa gornje strane se nalazi mesto za vakuumski nosač koji se dobija uz kameru. Nosač ne odgovara otvorima modela Cube, što je malo čudno, jer ipak je u pitanju isti proizvođač. Pored nosača je i mikro USB port za strujni adapter, a on se priključuje na upaljač (12 ili 24 volta). Preko njega se puni ugrađena baterija od 240 mAh. Sa leve i desne strane su po tri tastera preko kojih upravljamo kamerom, dok je sa desne strane ispod tastera pinhole za reset. Ispod kamere je mesto za mikro SD karticu klase 10, kapaciteta do 32 gigabajta, koja, pogađate, ne dolazi uz kameru. Malo veće dimenzije kamere su dozvolile ugradnju i malo većeg ekrana od onog na Cube. Ovde je u pitanju LCD od dva inča, sa rezolucijom 960 × 240 piksela.

Snimak kod 325 je osetno lošiji u 1080p nego kod Cube, a isto važi i za fotografije. Iako u podešavanjima postoji opcija za fotografije od čak 12 megapiksela, limiti senzora su i više nego očigledni. Naprednije funkcije poput bežičnog povezivanja sa mobilnim uređajem ovde nisu prisutne. Ekran ima pristojnu sliku i dovoljan je da se pregledaju snimci, ali daleko je to od preglednosti na ekranu od pet i više inča (telefon, tablet...). Za pregledanje spornih ili zanimljivih situacija jedino rešenje je računar. Tu su G-senzor i senzor pokreta, a oba su po difoltu isključeni. I ova kamera ima opciju zaštite kritičnih fajlova od presnimavanja, ali tu se njene mogućnosti završavaju. Ovaj Roadrunner se dosta manje greje od Cubea, što je plus. Takođe, plus bi bio i četvorostruki digitalni zoom, kada bi senzor bio bolji.

 
Poslednja kamera u ovom pregledu je poslastica. U pitanju je Roadrunner 545GPS, gde nam slova odmah nešto govore. Već na prvi pogled kamera odaje utisak vrhunske klase svojim izgledom i izradom. Prestigio se ovaj put odlučio za metalno kućište iz jednog komada, koje svojim izgledom podseća na neki manji model mobilnog telefona. U prilog tome je i ekran od čak 2,7 inča, gde staklo prekriva i njega i kompletnu zadnju stranu kamere. Rezolucija ekrana je 960 × 240 piksela, koja, iako ista kao na prethodno opisanom modelu, ipak lepo leži na ovom većem ekranu. Proizvođač je navigacione tastere postavio sa leve strane, dok su funkcijski sa gornje. Mesto za mikro SD karticu do 32 gigabajta je sa desne strane, a preporuka je kartica klase 10. Sa donje strane su mini USB i mini HDMI portovi. Preko USB porta se kamera može napajati, ali joj se ne može pristupiti preko računara. Preko mikro HDMI, kamera može pustiti snimak na odgovarajući ekran, a u prodaji se mogu naći razni ekrani za ugradnju u vozila koji za ulaz koriste HDMI, što samo povećava mogućnosti kamere. Sa prednje strane je CMOS senzor formata 1/3” (4,8 × 3,6 milimetara), od čak tri megapiksela, koji je u stanju da snima FHD video u 1080p @ 30 fps, a mogu se izabrati i niže rezolucije 720p i VGA, na kojima frejmrejt ide i do 60 fps. Sočivo je „široko” čak 170 stepeni i možda će nekom snimljeni materijal biti previše „zaobljen”. Video se zapisuje u MP4 formatu, a kodek zadužen za to je H.264. Oko senzora su četiri IR LED za noćno snimanje. Ovo je naročito korisno ako ostavimo auto parkiran; tada, uz pomoć ugrađenih G-senzora i senzora za pokret, kamera će snimati ako postoje dešavanja i u mraku.

Uz kameru dolazi punjač (12 i 24 volta) sa tri metra kabla, a posebno dolazi i USB kabl. Njime se puni ugrađena baterija od 130 mAh. Posebna priča je vakuumski nosač. Na sebi ima mini USB port preko koga se kamera napaja, a poluga koja služi za bravljenje na staklo u sebi krije GPS antenu. Sve ovo se sa nosača na kameru prenosi preko kontakata kada su nosač i kamera sastavljeni.

U pakovanju dolazi još i CD na kome se nalazi prateći softver. Tu su zapravo paket K-Lite kodeka i program preko koga se mogu pratiti razni podaci koje je kamera dodala u video. Prestigio mu je dao vrlo domišljat naziv – Player. Program je izdeljen na nekoliko segmenata, gde se, osim klasičnog puštanja videa, mogu pratiti i XYZ ose G senzora, brzina kretanja vozila i smer u odnosu na Zemljine ose.

Posebno je zanimljiv deo u kome je prikazana putanja u Google mapama. Tačnije, bio bi zanimljiv kada bi radio. Naime, sve vreme nam je izlazio „error” u vezi Google API-ja. Očigledno je da je sadržaj diska dovoljno star da je praktično nevažeći. Zanimljivo je da se isto dešava i sa najsvežijom verzijom koja se može preuzeti sa zvanične stranice. Rokovi za štampu nam nisu dozvolili da se malo dublje pozabavimo ovim problemom, ali sa trenutnim stanjem, jedan od glavnih selling aduta ove kamere – pada u vodu. Pretpostavljamo da prodavci, ili uvoznik, imaju rešenje za ovaj problem. Dodaćemo na kraju da kamera ima četvorostruki digitalni zoom i elektronsku stabilizaciju slike.

Što se tiče samog video-zapisa, nemamo niti jednu zamerku. Kamera uz pomoć pomenutih senzora može da snima u mraku, u slučaju naglog potresa će zaključati određene snimke, a tu je i senzor pokreta. Snimak je „ispeglan” i nema tragova drmusanja. U okviru menija je pregršt opcija vezanih za podešavanja kvaliteta videa i fotografija. Ekran je dovoljno veliki da se mogu pogledati snimljeni materijali. Zamerke su nedostatak bežičnog povezivanja sa mobilnim uređajima i neažurirani Player koji, uz to, nema nikakve dodatne opcije, nikakva podešavanja, ne može se čak ni razvući po ekranu (može se samo video snimak postaviti u full screen). Takođe, bilo bi zgodno kada bi se preko jednog od USB portova moglo pristupiti kameri. Dizajnu i kvalitetu izrade se nema šta zameriti.

Možemo da zaključimo da sve tri kamere imaju svoje prednosti i mane. Određena ograničenja koja su očigledna su kompenzovana kroz cene, gde je i više nego tačna ona izreka o novcima i muzici. Najjeftinija 325 kamera ima najmanje opcija, najslabiji hardver, ali zadovoljava osnovne potrebe. Cube nas je prijatno iznenadio sa Wi-Fi opcijom i mobilnom aplikacijom, ali nas je i malo razočaralo što se greje. Model 545GPS mnogo obećava, jer je (sa rešenom softverskom „začkoljicom”) odličan izbor, mada najskuplji od ova tri modela.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2950X i Asus ROG Zenith Extreme
Gigabyte B450 Aorus Pro
NZXT H500
Gigabyte Aorus RGB Memory 2 × 8 GB DDR4 3200
Silicon Power A55 128, 256 i 512 GB
EnerGenie EG-WCQI-02 bežični Qi punjač
Sony WI-C300 i Plantronics Voyager 6200 UC
LG ProBeam HF80JG
Energy Sistem Music Box 5, Music Box 7 i Music Box 9 Multicable
Microlab M-600U
Dell P2719H
Gembird KPD-U-01, KPD-UT-01 i KPD-W-01 numeričke tastature
Gembird GMB-I8 Plus Viboton
Prestigio Roadrunner Cube (530W), Roadrunner 325 i Roadrunner 545GPS
Šta mislite o ovom tekstu?
Netgear Orbi RBK23 (AC2200)
D-Link DSP-W115 Smart Plug

Prestigio Roadrunner Cube
Osnovno:
2 Mpx CMOS, 140° Wide, LCD ekran 1,5” 480 × 240 px
Ostalo:
1080p @ 30 fps, mikro SD do 32 GB, G-Senzor, motion senzor
Dimenzije i masa:
45 × 45 × 44 mm, 72 g

Prestigio Roadrunner 325
Osnovno:
1 Mpx CMOS, 110° Wide, LCD ekran 2” 960 × 240 px
Ostalo:
1080p @ 25 fps, mikro SD do 32 GB, G-Senzor, motion senzor, H42, 4x digitalni zoom
Dimenzije:
60 × 55 × 25 mm, 45 g

Prestigio Roadrunner 545GPS
Osnovno:
3 Mpx CMOS, 170° Wide, LCD ekran 2,7” 960 × 240 px
Ostalo:
1080p @ 30 fps, 720p, VGA; mikro SD do 32 GB, G-senzor, motion senzor, digitalni zoom, EIS, IR LED, GPS
Dimenzije:
85,5 × 43,8 × 34,7 mm, 69,5 g
Proizvođač:
Prestigio
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera