TEST DRIVE<>
102018<><>

TP-Link Archer T2UHP

Strelom kroz zidove

U poslednje vreme često imamo na stolu dvopojasne uređaje - dakle, one koji rade i na opsegu od 2,4 gigaherca, i na opsegu od pet gigaherca. Usput smo pisali o potrebi za dvopojasnom lokalnom mrežom i njenim prednostima i manama. Ovaj put vam predstavljamo bežični dual bend adapter iz naslova, adapter koji radi po 802.11 b/g/n/ac standardu. Proizvođač reklamira ovaj uređaj kao idealno rešenje za udaljene računare na ivici dometa za klasične adaptere. Kakvi su naši utisci, pročitajte u tekstu koji sledi.

Rešenje iz TP-Linka nije u formi stika kakve smo u zadnje vreme imali na testu. Ovaj adapter je zasebna jedinica i sa računarom se povezuje USB kablom. Prvo što smo primetili po otvaranju kutije jeste da je u pitanju uređaj koji vizuelno umnogome podseća na ruter TL-WR941HP (SK 6/2017). Tada smo pomenuli da dizajn prilično odskače od ostalih modela ovog proizvođača, a isto važi i za ovaj bežični adapter. Osim fizičke sličnosti, adapter deli i snagu sa pomenutim ruterom. Naime, u oznaci stoji „HP” što se odnosi na „high power”. TP-Link je T2UHP opskrbio ozbiljnom snagom antena za jedan adapter. Govorimo o jednoj fizičkoj anteni, a ona u sebi krije jednu antenu od tri dBi za 2,4 gigaherca i jednu od čak šest dBi za pet gigaherca. Preko ovih omnidirekcionih antena Arčer je u stanju da na frekventnom opsegu na 2,4 gigaherca podatke prenosi brzinama do 150 Mbit/s, dok je na višem opsegu to 433 Mbit/s. Iz ovoga vidimo da brzine nisu vrh ponude čak ni od samog TP-Linka. Za niži frekventni opseg čak možemo da kažemo da je u rangu nekih starijih modela. Sa druge strane, akcenat nije na protoku, već na dometu. U prilog govori i činjenica da smo brzine iz specifikacija bez problema postigli kroz dva debela zida na udaljenosti od nekih deset metara. Adapter je imao dobar prijem komšijskih signala udaljenih i do 40 metara.

Samo kućište je malih dimenzija i od crne plastike, uz par sitnih narandžastih detalja. Prošarano je sitnim otvorima za ventilaciju. Sa prednje strane je mikro USB priključak, a do njega sistemska LED. Sa zadnje strane se pored antene nalazi WPS taster. USB kabl od jednog metra dozvoljava postavljanje adaptera na najidealniju poziciju.

Od nekih specijalnih funkcija ovde ni traga ni glasa. Proizvođač nije ni namenio ovaj adapter za neke naprednije stvari, poput beamforminga. Štaviše, kod ovog adaptera TP-Link se odlučio na brutalnu opciju „signalom kroz zid”, i to veoma jakim signalom. Naprosto nismo našli poziciju u kući gde bi ovaj adapter imao problema, čak i na mestima gde inače imamo problem sa fizičkim preprekama za signal. Inače, ispravno pozicioniranje rutera u prostoru je 80 posto kvalitetne mreže.

U kutiji se, osim gomile papira koje niko ne čita, nalazi i prateći CD sa drajverima i pratećim utility programom. Drajveri podržavaju sve Windows (od XP do Desetke) operativne sisteme, kao i Mac OS X i Linux. Sam utility je isti kakav smo do sada viđali kod TP-Linkovih adaptera i njegove mogućnosti smo više puta pominjali. Osim skeniranja, povezivanja na dostupnu mrežu i softverskog WPS, Archer se preko ovog programčića može pretvoriti i u SoftAP (access point). Program nije neophodan, može se i bez njega, ali je svakako praktičan.

Sa ovim adapterom smo i više nego zadovoljni. Brzine prenosa, iako nisu vrhunac ponude, zadovoljiće ogroman broj scenarija, a za stabilnost prenosa nemamo zamerke. Ono što nas je posebno impresioniralo jeste domet. Za ovaj TP-Link zidovi kao da ne postoje. Ovde nije reč o prostom rastojanju između njega i rutera, već o prolasku kroz prepreke kao što su zidovi i betonske ploče. Adapter sa neverovatnom upornošću ignoriše ove prepreke. Naravno, ograničenja ipak postoje. Za omogućavanje bežičnog prenosa podataka problematično pozicioniranom računaru unutar lokalne mreže T2UHP je odlično i cenovno vrlo prihvatljivo rešenje. Od nas sve preporuke.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI B450M Mortar, Gigabyte B450M DS3H i Asus Prime B450M-K
Dell Thin Client Wyse 3040
Antec P7 Silent
LC-Power AiRazor LC-CF-120-PRO-RGB i LC-CF-PRO-RGB-COMBO
Acer Aspire 3 (A315-41-R5BB)
Gembird MF-95-01 i MF-95-02
Vivax APM-1040 CD radio (Bluetooth, SD/USB)
Kyocera Ecosys P5021cdn
Silicon Power Armor A60, Armor A62, Armor A85 i Diamond D30
Canyon Wireless Sport Earphones, Silicon Power Blast Plug BP51 i B61, Energy Sistem Sport Bluetooth Coral
Sony SRS-XB01 Extra Bass
Nikon Z7 (prvi utisci)
Microlab Solo 9C
LG SK5 i SK10Y
PocketBook Basic 3, Aqua 2, Touch HD2 i InkPad 3
Netgear AC2600 Nighthawk X4S Smart WiFi Gaming Router
TP-Link Archer T2UHP
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda Nova MW3 Mesh AC1200

Osnovno:
IEEE 802.11b/g/n/ac, 150 Mbit/s @ 2,4 GHz, 433 Mbit/s @ 5 GHz, 1 × 3 dBi i 1 × 6dBi eksterna antena, WPS, USB 2.0 interface
Ostalo:
Ad-Hoc / Infrastructure mode, Support 64/128 bit WEP, WPA / WPA2, WPA-PSK / WPA2-PSK, 802.1x
Dimenzije:
71,3 × 50,7 × 18,4 mm
Proizvođač:
TP-Link
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera