TEST DRIVE<>
112018<><>

Ubiquiti UniFi G3 i G3 Dome

Dvojac sa UniFi kormilarom

Iz Ubiquitija nam takođe stižu i dve IP kamere, različite konstrukcije, namene i mogućnosti. Ono što im je zajedničko jeste mogućnost povezivanja u UniFi mrežu. Više detalja o UniFi mreži imate u tekstu o pristupnoj tački istog proizvođača. Uglavnom, mi nemamo sve što je potrebno da bi takvu kompleksnu mrežu postavili, stoga ćemo ove kamere gledati kroz prizmu klasične lokalne mreže.

Prva na redu je indoor/outdoor kamera sa oznakom UVC-G3-AF ili prosto G3 AF. U pitanju je kamera prilično malih dimenzija imajući u vidu slične uređaje. Oslanja se na jak zglobi nosač preko koga se može postaviti na bilo kakvu ravnu površinu, bilo vertikalnu, bilo horizontalnu. Za postavljanje na cevi/stubove dobija se mali adapter uz šrafove i tiplove. Sam nosač ima nekoliko prstenova za rastavljanje i podešavanje ugla i prilično je čvrst. Telo kamere je u okruglom metalnom kućištu sa širitom (kao na kačketu) koji se izvlači po potrebi ukoliko će odsjaj Sunca predstavljati problem. Kroz zglobni nosač je otvor dovoljan da kroz njega prođe LAN kabl sa sve RJ45 konektorom. Na ovaj način kabl neće biti izložen nepotrebnim pogledima ili eventualnom namernom oštećenju. Uz kameru se ne dobija PoE adapter, već se to rešava grupnim PoE svičem ili adapterom po 802.3af/A standardu (24 volta, 0,5 ampera). Pored megabitnog LAN porta je još samo ’reset’ taster. Sa donje strane imamo gumeni poklopac koji zaklanja slot mikro SD kartice i konektor za opcioni IR pojačavač dometa.

Sa prednje strane je 1/3-inčni HDR senzor od četiri megapiksela koji kameri omogućava da snima u rezoluciji 1080p. Sočivo je efektivne žižne daljine 3,6 milimetara (f/1,8), što nam govori da je pokrivenost oko 70 posto i sa efektivnim dometom do 18 metara, koliko su ugrađene infracrvene LE diode u stanju da pokriju. Domet IR LED se povećava dokupljivanjem IR LED adaptera koji se montira preko spoljnog prstena kamere i povezuje na pomenuti konektor. Sa ovim adapterom domet IR snimanja ide i do 25 metara. Inače, IR dolaze sa mehaničkim ICR filterom. Prisutan je i mikrofon.

Za jednu kameru, G3 pokreće ozbiljan hardver. SoC (system-on-chip) Ambarella S2L ima snage da obradi i do četiri puta veće rezolucije od ove na G3. Pri tom mu je na raspolaganju 512 megabajta DDR3L memorije, što mu omogućava da se lako izbori sa pomenutim 1080p pri 30 slika u sekundi.

Za upravljanje G3 kamerom je potrebno preuzeti UniFi Video softver. Korisnički interfejs ima istu koncepciju kao i UniFi Controller za druge mrežne uređaje, s tom razlikom da je prilagođen upravljanju kamerama. Mišljenja smo da je bolje što su ove softverske alatke razdvojene, iako se tiču uređaja koji su zamišljeni da daju svoj maksimum u istoj UniFi mreži, jer bi u suprotnom imali jedan softver koji bi bio prenatrpan. Sa leve strane imamo izbor opcija za dodavanje i podešavanje kamera. Mapa koju smo pohvalili kod UniFi nanoHD pristupne tačke je prisutna i ovde, ali prilagođena kamerama. Tu su i Live View, Timeline i upravljanje snimcima. UniFi Video nudi razne opcije za podešavanje prikaza, od osvetljenja, kontrasta, orijentacije, pa čak do manuelnog paljenja IR LED i podešavanja njihove osetljivosti. Dalje, pomenuta mapa je interaktivna, što će reći, da ako kamera detektuje pokret, zeleni snop koji označava njen pravac pokrivanja će postati crven, a nakon nekoliko trenutaka kada detekcija prestane, postepeno će se menjati preko narandžaste nazad ka zelenom. Ako je u pitanju neko manje pomeranje (podrhtavanje, njihanje zavese i sl.) zeleni snop će postepeno preći u oranž, pa ako dešavanje ne prestane, polako pojačavati intezitet i preći u crveno. Na taj način se u sistemu više kamera lako može videti gde pokret postoji i kakav i klikom na tu kameru se odmah može videti šta se dešava.

Dalje, deo za sistemska podešavanja i podešavanja UniFi Video oblaka je takođe tu. Deo za administraciju naloga isto tako, gde se mogu davati određena ovlašćenja i drugima. Pod Recording opcijama je deo vezan za detekciju pokreta gde se može birati intenzitet pokreta, vreme početka snimanja u odnosu na detektovan pokret, kao i zonu od interesa. Za mobilne uređaje postoji aplikacija UniFi Video preko koje možemo pratiti kamere. Opcija je naravno manje nego u varijanti za računar ali ih ima sasvim dovoljno, pa čak su tu i pomenuta podešavanja same kamere (osvetljenje, kontrast ...).

Dužina kablova od PoE adaptera nas je sprečila da bolje izbacimo kameru napolje, pa je na slikama primetan šum zbog svetlosti iza nas. Inače unutar prostorije je slika prilično čista, s obzirom na noćne uslove. Snimcima po danu smo i više nego zadovoljni. Ostaje žal što je ne probasmo u punom UniFi okruženju i tako isprobamo njen pun potencijal.

Sledeća na redu je kamera G3 Dome koja nije predviđena da stoji napolju. Na nekim prethodnim sličnim uređajima sama „jabučica” kamere je bila na sredini, dok je to u ovom slučaju sa donje strane. Providna polulopta koja štiti telo kamere se može skinuti da bi se podesio najbolji položaj i vidno polje kamere. Oni manje pažljivi ne treba da brinu ako im plastična providna zaštita ispadne i polomi se, jer uz kameru dolazi i jedna rezervna. Uz neophodne ploče za postavljanje kamere na zid ili plafon i prateće šrafove ovaj put dolazi i PoE adapter na 24 volta. Adapter, kao i onaj na pristupnoj tački, ima sopstveni nosač za pričvršćivanje, ali i veoma kratak strujni kabl. LAN kabl ne dolazi u pakovanju. Sa zadnje strane kamere se nalazi poveći gumeni „čep” iza koga se nalazi megabitni LAN port. Proizvođač je predvideo da se RJ45 priključak zajedno sa čepom utisne unutar kamere, a da kabl ide po obodu i izađe sa donje strane, što smatramo da nije najidealnije rešenje. Sa druge strane, ako će se kamera postaviti na neki pločasti materijal kabl može doći i sa zadnje strane. U pomenutom otvoru sa zadnje strane kamere nalazimo i ’reset’ taster, kao i slot mikro SD kartice. Sa donje strane gledano, ako ćemo kameru postaviti na zid, nalazi se i mikrofon, dok je signalna LED na obodu gore levo.

Određivanje najidealnijeg ugla kamere postiže se zakretanjem celog kućišta kamere, zatim tela unutar providnog poklopca po visini, ali i njegovim zakretanjem. G3 Dome ima isti senzor kao G3, ali sa sočivom od 2,8 milimetara (f/2.0). IR LED su poređane oko sočiva, a do njih i isti mehanički ICR filter. I ovde hardver koji stoji iza kamere nije slabašan. Ambarella S2L63 na 816 megaherca, uz 512 megabajta RAM-a, je sasvim dovoljan. Da, govorimo o ARM Cortex-A9 SoC-u.

Kao i kod G3, dodavanje G3 Dome kamere u UniFi Video softver ide istim postupkom i vrlo je jednostavno. Nakon uspešnog dodavanja, kao i kod prethodne, prvo će se nadograditi firmver, a nakon nekoliko trenutaka će se pojaviti i slika. Sve što smo rekli u vezi samog softvera vezano za G3 važi i ovde, s tim da će se dodavanjem više kamera Live View izdeliti na više ekrana u zavisnosti od broja dodatih kamera. G3 Dome ima odlične snimke, kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima. Primetna je manja distorzija zvuka koji kamera šalje ukoliko je ista pored nekog zvučnika; vrlo mala ali ipak primetna.

Prema nekim podacima, slotovi mikro SD kartica na obe kamere su rezervisani za „buduću upotrebu”, što može da znači da proizvođač još nije softverski omogućio njihovu upotrebu, ali verovatno jeste hardverski. Njihovo omogućivanje je u tom slučaju za očekivati kroz neku buduću nadogradnju firmvera. Ubiquiti nudi neograničenu upotrebu potpuno besplatnih oblaka (Hybrid), bez korišćenja third-party servera. Takođe, garantuje da se oblacima može pristupiti od bilo kuda.

Obe kamere i u standardnoj lokalnoj mreži imaju šta da kažu, i bez UniFi mreže. Ostaje znatiželja šta bi se sve dobilo više u okviru UniFi sistema, ali demonstraciju upotrebe u okviru većih sistema možete dobiti od prodavca. Kod obe kamere postoji manji lag, ništa alarmantno, ali ipak da pomenemo. Kod G3 Dome je zvuk koji kamera prikupi u normalnim uslovima sasvim OK. Kod G3 je OK ako kamera stoji nama u ruci, ali ako je postavimo na određenu visinu izvesno je da će izgubiti određeni postotak na kvalitetu. Na kvalitet video-snimka nemamo zamerki. Upravljanje oblacima radi dobro.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2990WX, Gigabyte X399 Aorus Extreme i MSI MEG X399 Creation
Gigabyte Z390 Aorus Pro
FSP CMT510
Crucial BX500 120/240/480GB i MX500 250/500/1000GB
Dell UltraSharp U3818DW
Dell P2719HC
Deep Cool N9
Sony Bravia AF9 OLED HDR TV
Denver BFA-15 i BFH-14 fitnes narukvice
Ubiquiti UniFi nanoHD
Ubiquiti UniFi G3 i G3 Dome
Šta mislite o ovom tekstu?
Canyon Camera CNSS-KA1W
Xoopar Boy Mini, Trendwoo Soundcup-S, iDance Cyclone CY 1000

Ubiquiti G3 AF
Osnovno:
4 Mpx, 1080p, sočivo 3,6 mm, UniFi video software
Dimenzije:
O75 × 140 mm, 300 g

Ubiquiti G3 Dome
Osnovno:
4 Mpx, 1080p, sočivo 2,8 mm, UniFi video software
Dimenzije:
O132 × 60 mm, 260 g
Proizvođač:
Ubiquiti Networks
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera