TEST DRIVE<>
112018<><>

FSP CMT510

Doterivanje ponude

U junskom broju opisali smo prvo kućište kompanije FSP sa kojim smo imali prilike da se susretnemo. Tom prilikom smo konstatovali da se radi o korektnom proizvodu, u poređenju sa sličnim od drugih proizvođača, uz osvrt na to da se radi o flagship modelu u njihovoj ponudi. Na test nam je stiglo slično kućište, čija se oznaka minimalno razlikuje, a koje bi zbog nedostatka plastike i nešto boljeg rešenja unutrašnjeg prostora lako moglo da zameni CMT520 na čelu ponude ovog proizvođača.

Elegantnije je, to je sigurno. Jednostavna kombinacija čeličnog lima i kilograma kaljenog stakla čini ovaj kvadar estetski efektnijim od bilo koje stilizovane plastične maske. Limovi su odlično obrađeni što, osim vizuelnog utiska, smanjuje šanse za oštećenje kablova ili „izvođača radova”. Prednja i obe bočne strane su komadi kaljenog stakla koji se postavljaju na gumene nosače i fiksiraju šrafovima. Bočne strane imaju dodatne žljebove koji drže stranicu da ne padne, ukoliko ste zaboravili da je pridržite dok skidate šrafove. Prednja je pričvršćena šrafovima sa unutrašnje strane. Iza nje se, kao i ispod napajanja i na prednjem delu donje stranice, nalaze metalne mrežice koje služe kao filteri.

CMT510 malo škrtari sa konektorima, pa se na gornjoj strani, pored audio-konektora, nalaze samo dva USB porta izvedena po 3.0 standardu. Tasteri za uključivanje i promenu osvetljenja se nalaze ispod klackalice, što nam se ne dopada kao rešenje jer posle godina korišćenja može da zakaže. Interesantno je da je jedan od kablova priključenih na kontrolnu jedinicu, koju ćemo opisati u nastavku teksta, namenjen ’Reset’ tasteru kojeg nema na kućištu.

Kao i većina modernih kućišta, i ovaj model nema otvore za uređaje formata 5,25 inča, a unutrašnji prostor je podeljen između velikog prostora za smeštaj osnovnih komponenti i „podrumskih prostorija” kojima vlada naponski Kraken. Otvor za manipulaciju backplateom procesorskog hladnjaka nije enorman kao kod nekih novijih kućišta, već dovoljno velik, što nam se dopada, jer je lepo da u konstrukciji ostane malo više lima. Otvori za kablove strateški su postavljeni da olakšaju uredno sklapanje mašine, a nosač matične ploče fizički je odvojen od lima na kom se nalaze nosači uređaja za skladištenje podataka, što dodatno olakšava sprovođenje kablova. Ovakvo uređenje donekle je uslovljeno prisustvom kontrolne jedinice jer se na nju povezuje gomila kablova. U pitanju je jednostavna kontrolna ploča za vezivanje ventilatora i LED trakica, kakvu možete naći na najvećoj kineskoj online pijaci za deset-petnaest zelembaća.

Ugrađeni ventilatori imaju deljen kabl sa konektorima za napajanje i svetlo, a uređaj ima konektore za šest ventilatora i osam traka. Šareniš može da svetli u tri boje: crvenoj, plavoj i zelenoj, a tu je i bela za „neutralce”. Na osvetljenje mogu da se primene i efekti, sumnjive upotrebne vrednosti: boje mogu da se menjaju ciklično, ciklično ali u smooth modu, ili da trepću kao da je nešto pokvareno (u beloj ili tri boje).

Prostor za grafičke karte je komotnih 400 milimetara, sa ugrađenim ventilatorima, tako da CMT510 može da „proguta” svaku grafičku kartu na tržištu. Tornjevi vazdušnog hlađenja i pored staklene bočne strane (bez ispupčenja) imaju na raspolaganju gotovo 170 milimetara.

FSP je na jednostavan i hrabar način rešio pitanje uređaja za skladištenje podataka. Ispod matične ploče, na gornjoj strani lima koji deli unutrašnji prostor, nalaze se dva nosača za uređaje formata 2,5 inča. Sa zadnje strane lima odvojenog od nosača matične ploče su još dva za klasične hard-diskove formata 3,5 inča ili još dva manja uređaja. Za većinu korisnika ovo je sasvim dovoljno, a uz M.2 slotove na pločama čak i previše. Kavez za memorijske uređaje bi opstruisao ionako slab protok vazduha, a dobija se i mnogo više prostora za povezivanje kablova i napajanje veće dužine. Ukoliko vam je baš neophodno više hard-diskova, sigurno ne razmišljate o ovom i sličnim kućištima.

Ponovićemo još jednom kako većina proizvođača modernih kućišta ignoriše potrebu hardvera za dobrim hlađenjem i protokom vazduha, potpuno blokirajući prednju stranu. FSP sa modelom CMT510 nije izuzetak. Iza velikog parčeta stakla, koje je efektivno prednja stranica, ima samo par milimetara prostora kroz koje će, pod oštrim uglom ventilatori pokušati da uvuku što više vazduha. Ovo za rezultat ima da i pored tri ventilatora iza prednje stranice struji blagi „vetrić”. Situaciju donekle popravlja otvoren prostor unutar kućišta i ventilator na zadnjoj strani. Iako postoji mogućnost ugradnje još jednog ventilatora prečnika 120 ili 140 milimetara na gornjoj, i jedne dvanaestice na donjoj, kao i dovoljno fizičkog prostora za neki pokušaj vodenog hlađenja, smatramo da je fabrička konfiguracija najoptimalnija i da neko eksperimentisanje sa ovim kućištem ne može omogući mnogo bolje rezultate. Jedino bi ugradnja zatvorenog 120 ili 140 sistema za hlađenje procesora imala smisla.

CMT510 ostavlja utisak sasvim dobrog proizvoda. Vizuelno ubedljiv, kvalitetne izrade, sa pametno osmišljenim unutrašnjim prostorom. Nažalost, ograničene mogućnosti hlađenja bacaju u vodu planove za bilo kakvu ozbiljnije klokovanu mašinu. Ipak, kako većina potencijalnih korisnika neće imati toliko ozbiljan računar, a svi volimo lepo, FSP ima proizvod koji može da intrigira potencijalne kupce koji merkaju slične modele. Cena bi trebalo da bude čak i niža u odnosu na CMT520, što je dodatni plus.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2990WX, Gigabyte X399 Aorus Extreme i MSI MEG X399 Creation
Gigabyte Z390 Aorus Pro
FSP CMT510
Šta mislite o ovom tekstu?
Crucial BX500 120/240/480GB i MX500 250/500/1000GB
Dell UltraSharp U3818DW
Dell P2719HC
Deep Cool N9
Sony Bravia AF9 OLED HDR TV
Denver BFA-15 i BFH-14 fitnes narukvice
Ubiquiti UniFi nanoHD
Ubiquiti UniFi G3 i G3 Dome
Canyon Camera CNSS-KA1W
Xoopar Boy Mini, Trendwoo Soundcup-S, iDance Cyclone CY 1000

Osnovno:
2 × 3,5”, 2 × 2,5"/3,5”, 7 slotova za proširenja
Ventilatori:
4 × 120 mm, maksimalno 5 × 120 mm ili 4 × 120 mm + 1 × 140 mm
Ostalo:
podržava Micro-ATX, ATX i Mini-ITX standard, filter za prašinu iza prednje maske, na donjoj stranici i ispod; nosač napajanja, kontrolna jedinica za ventilatore i osvetljenje, četiri boje i tri efekta, 2 × USB 3,0, konektori za slušalice i mikrofon, prednja i bočne strane od kaljenog stakla
Proizvođač:
FSP
Kontakt:
MID 9

Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera