INTERNET<>
112018<><>

.rs

Plaćanje iz kesice

Telekom bi da se širi – SBB: novi vlasnik i novi EON – Problem sa zakonom o zaštiti ličnosti

Dvadesetdrugog oktobra zaživeo je sistem instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS). Tog dana su sve banke bile u obavezi da implementiraju ovu tehnologiju na bar jednom kanalu (fizički šalter, virtuelni kanali), a do prvog aprila naredne godine na svim kanalima. Ipak, neke od banaka nisu do zadatog dana implementirale ovaj sistem jer ispunjavaju uslove za izuzeće, odnosno kod kojih je ranije planirana zamena informacionog bankarskog sistema, to jest statusna reorganizacija.

Obzirom da smo o IPS-u već pisali dodaćemo još samo nekoliko činjenica. Maksimalni iznos transakcije je 300.000 dinara. Osim instant plaćanja na prodajnom mestu, sistem omogućava korišćenje usluge centralne adresne šeme i usluge preuzimanja podataka o fakturi.

Centralna adresna šema predstavlja uslugu registrovanja broja mobilnog telefona u centralnoj bazi, odnosno njegovog povezivanja s brojem računa, što će omogućiti korisniku da prenosi novac na račun drugog korisnika samo na osnovu poznavanja njegovog broja mobilnog telefona, bez potrebe da ima informaciju o broju njegovog tekućeg računa.

Usluga preuzimanja podataka o fakturi omogućiće korisnicima da od velikih izdavalaca računa elektronskim putem dobiju potrebne podatke na osnovu kojih će moći da na brz i komforan način plate račune za pružene usluge, s bilo kog mesta i u bilo koje vreme. Tako ste već verovatno videli QR kodove na uplatnicama za razne komunalne račune.

Sa svojom politikom niskih provizija IPS konkuriše i kartičnim transakcijama, a naredni meseci će pokazati kako će tržište prihvatati ovu novinu.

U zemlji Orlova

Telekom Srbija je firma koja je imala već jednu prodaju, ali i povratak u državno vlasništvo. Već godinama se priča o novoj prodaji i do danas se od toga nije odustalo. Zato je još jače odjeknula vest da Telekom Srbija želi da kupi Telekom Albanije i da je čak dao najbolju ponudu na tenderu u iznosu od 60 miliona evra. Telekom Albanije prodaje grčki OTE (99,79 odsto akcija) čijih 40 odsto akcija drži Deutsche Telekom. Opet ova vest ne bi bila toliko zanimljiva da nema i svoju političku konotaciju. Odnosi Srbije i Albanije su u senci Kosova i Metohije pa je ubrzo iz Tirane stigla informacija da Telekom Srbije nije poželjan partner. Ta informacija je potrvđena i iz same Vlade Albanije, od premijera, da su srpska preduzeća dobrodošla, ali ne u strateškom sektoru, kao što su telekomunikacije.

Iz nemačkog telekoma nisu hteli da komentarišu političke teme, ali su rekli da su za problem saznali iz medija. Zanimljivo je kako će cela stvar da se završi jer iako je direktni prodavac grčki OTE, a ne država Albanija, pitanje je koliko bi se Telekomu Srbije isplatila kupovina ako bi naišao na bojkot makar dela krajnjih klijenata. Uzgred, Telekom Albanije je drugi po veličini telekomunikacioni operater na Albanskom tržištu.

Bilo kako bilo, tek Telekom Srbije je kupio od Telekoma Slovenije firmu Blicnet u Banjaluci. Kupovina ovog operatera fiksne telefonije, TV i interneta obavljena je preko Telekoma Srpske i prva je od kada je Telekom Srbije najavio niz akvizicija u regonu.

Od fonda fondu

SBB je promenio vlasnika. Tačnije čitava United Grupa je promenila većinskog vlasnika. Sada je to fond pod nazivom BC Partners, dok će KKR zadržati značajni manjinski deo akcija.

No, ova transakcija nije uticala na SBB-ove planove. Prvo je stigla najava brzina do 1 Gbit/s preko optičkih veza u Giga gradovima. Od 18. oktobra to postaju Novi Sad i Subotica, a tokom sledeće godine Beograd i Kragujevac. Zatim je baš tog datuma predstavljen novi EON. Glavnu novinu predstavlja EON smartbox, reč je o android uređaju koji spaja TV svet EON platforme sa android ekosistemom. Uz njega svaki TV postaje Smart. Pride, boks ima inovativan daljinski upravljač povezan bluetooth vezom sa boksom, a poseduje i glasovnu pretragu. EON platforma je sada ravnopravna na svim uređajima što omogućuje da se gledanje jednog sadržaja započne na TV a nastavi na telefonu ili tabletu. Ujedno EON platforma sada ima preko 12 hiljada filmova i serija, a predstaviće i prvi 4K kanal u Srbiji, SK 4K.Naravno, tu su i novi EON paketi.

Ovaj projekat delo je preko sedamdeset uglavnom softverskih inženjera i tehnoloških eksperata iz regiona. Projekat je osvojio CSI nagradu u kategoriji za najbolju TV platformu i servis za mobilne uređaje, a daljinski upravljač je osvojio prestižnu Red Dot nagradu za inovativni dizajn.

e-uprava

Prošlog meseca Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja smestio je opremu i podatke u državni data centar u Beogradu. Tom prilikom je do javnosti došla informacija da će najavljeni data centar u Kragujevcu biti pet put veći od ovoga u Beogradu i da će on zapravo biti primarni data centar.

Najavljen je novi sajt vlade koji će imati dvosmernu komunikaciju sa građanima. APR je omogućio registraciju jednočlanih privrednih društava online sa elektronskim potpisom. Platne kartice Poštanske štedionice postale su ravnopravno sredstvo plaćanja na sajtu e-uprave. U prethodnih godinu dana bilo je sedam miliona automatskih „overa” zdravstvenih legitimacija. Od oktobra se više ne može nametnuti korišćenje pečata privredi.

Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, usaglašen sa GDPR-om sa pozitivnim mišljenjima Evropske komisije, ušao je u skupštinsku proceduru. Ako želite da ga prelistate (goo.gl/4JRp74) upozoravamo vas da dokument ima 576 stranica! Međutim, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tvrdi da je ceo zakon loš a posebno je apostrofirao član 40 iz koga su je reč „zakon” izbačena na dva mesta što direktno ostavlja prostor za razne zloupotrebe jer je reč o članu koji definiše ograničenja (goo.gl/gNEq8B). Dakle da ograničenja moraju da se definišu zakonom, a ne na neki drugi način. Ostaje da se vidi kako će ovaj zakon proći u Narodnoj skupštini.

Novim zakonom o elektronskim komunikacijama stupiće su na snagu izmene uslova za raskid ugovora sa operaterima. Nakon usvajanja zakona raskid ugovora će prolaziti bez plaćanja usluga koje niste dobili. Postoje dve opcije. Prva opcija je da platite naknade za ostvarene popuste za period za koji su koristili uslugu i da isplatite opremu koju koriste po punoj maloprodajnoj ceni koja je važila u vreme zaključenja ugovora. Druga mogućnost je da plate mesečne naknade za preostali period važenja ugovora i opremu po povlašćenoj ceni, ukoliko su uz uslugu kupili i terminalnu opremu (telefon, modem/ruter, set-top boks...). Takođe, ovim zakonom je predviđeno da je operater u obavezi da kontaktira korisnika ukoliko je trenutno zaduženje dva puta veće od prosečnog zaduženja.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Poslovni problemi Facebooka
Stanje live streaming servisa
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera