TEST DRIVE<>
112018<><>

Xoopar Boy Mini, Trendwoo Soundcup-S, iDance Cyclone CY 1000

Zvučni maltretman

Sa polica prodavnice beogradske firme ComputerLand izabrali smo tri modela prenosnih zvučnika koji se međusobno veoma razlikuju, ali svaki od njih nam je bio zanimljiv na svoj način.

Boy Mini francuskog brenda Xoopar je mali „drekavac” nesvakidašnjeg izgleda, u obliku čovečuljka. U njegovoj glavi je zvučnik, ono što bi mu bilo lice je svetleći RGB panelčić, a ostatak je samo plastika. Na „dečaku” je samo jedan taster, a sve ostalo podešava se sa mobilnog uređaja. Prilikom fotografisanja taj isti taster služi za okidanje snimanja - dakle, možete da se udaljite od telefona, namestite u kadar i da sa ovim zvučničićem u ruci kažete „ptičica”. Snaga zvučnika nije velika, ali je veoma glasan (otud „drekavac”, je li). Zvuk je dosta dobar, čak i ne manjka niskih tonova. Ipak, samo oblik i selfi opcija ne opravdavaju njegovu cenu, s obzirom na to da se mali „drekavci” solidnog kvaliteta mogu pronaći i po tri puta manjoj ceni.

Soundcup-S kineske firme Trendwoo je dosta jači i sa svojih 10 vati sasvim lepo može da pokrije jednu prostoriju ili prostor oko jedne klupe u parku. Uspravnog je oblika, a dva zvučnička drajvera smeštena su jedan naspram drugog, svaki na svojoj strani. Proizvođač tvrdi da se zvuk čuje jednako sa svih strana. To ipak nije tako, pošto ćete primetiti razliku kada ga zakrenete za četvrt kruga. U zvučniku se nalazi i membrana koja ističe niske tonove. Pre svega zbog toga, zvuk je sasvim dobar.

Ovaj model nam se estetski dopao, jer je presvučen tkaninom koja podseća na fini mebl-štof (postoji više boja). Jedinstveno je i upravljanje, jer je „on/off” taster smešten da donjoj strani, a ’play’ je zapravo gornji crni krug osetljiv na dodir, dok se povlačenjem prsta levo ili desno po tom krugu prelazi na prethodnu ili sledeću pesmu. Jačina zvuka podešava se mehaničkim obrtanjem sivog prstena oko crnog kruga.

Holandski brend iDance specijalizovao se za razne bumbokseve, karaoke mašine i slične uređaje. Njihov Cyclone 1000 je samo prenosni Bluetooth zvučnik, ali je poveći uređaj valjkastog oblika, dugačak pola metra i, iako nije preterano težak, stiže sa kaišem za nošenje preko ramena. Na vrhu uređaja su tasteri i potenciometri za kontrolu osvetljenja i reprodukcije, a ispod gumenog poklopca, zaštićeni od kvašenja, nalaze se mikro USB port za punjenje, audio-ulaz, slot za mikro SD karticu i USB za fleš memoriju, iz čega je jasno da izvor zvuka, osim sa mobilnog uređaja preko Bluetootha, mogu biti i fajlovi na kartici ili USB stiku.

Čitava prednja i zadnja stranica zapravo su paneli sa RGB osvetljenjem. Svetlosni efekti mogu biti razni („disanje”, dugine boje, promena u ritmu muzike itd.), a generalno se osvetljenje podešava potenciometrom, od umerenog do šljaštećeg.

Zvučnici se nalaze na bokovima. Kalote zvučnika takođe su osvetljene, a ispred njih su rešetke u čijem centru su mali visokotonci. Prema specifikacijama proizvođača, drajver za niske i srednje tonove je prečnika 5,25 inča, a sa druge strane je pasivna membrana iste veličine. Da li zbog ovog podatka ili nečeg drugog, Cyclone 1000 je glasniji sa desne strane (kada gledamo u stranicu sa logotipom proizvođača) i slušalac nema nikakav osećaj stereo-slike, a tome ne doprinosi ni orijentacija zvučnika koji, ako hoćete da se postavite tako da ih slušate podjednako, zapravo „biju” levo i desno od vas.

Sve to ima više smisla ako zamišljamo ovu spravu kao ghetto blaster (boombox, jambox) - dakle, uređaj koji se nosi u šetnji kroz komšiluk („naš kraj, naša pravila”?). U tom slučaju čak je i logično da glasnija strana bude napred, kako bi se naglasila pojava onoga koji nosi Cyclone na ramenu i okolini nameće svoj melos. Idealna sprava za onoga ko ima sto evra i želi da zabavi/maltretira društvo u obližnjem parku.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2990WX, Gigabyte X399 Aorus Extreme i MSI MEG X399 Creation
Gigabyte Z390 Aorus Pro
FSP CMT510
Crucial BX500 120/240/480GB i MX500 250/500/1000GB
Dell UltraSharp U3818DW
Dell P2719HC
Deep Cool N9
Sony Bravia AF9 OLED HDR TV
Denver BFA-15 i BFH-14 fitnes narukvice
Ubiquiti UniFi nanoHD
Ubiquiti UniFi G3 i G3 Dome
Canyon Camera CNSS-KA1W
Xoopar Boy Mini, Trendwoo Soundcup-S, iDance Cyclone CY 1000
Šta mislite o ovom tekstu?

Xoopar Boy Mini
Osnovno:
3 W, Bluetooth 4.2, ciklično RGB svetlo, opcija okidača za selfi
Ostalo:
frekventni opseg 100÷15.000 Hz, baterija 300 mAh (~3 sata), dimenzije 73 × 67 × 56 mm, masa 80 g
Proizvođač:
Xoopar

Trendwoo Soundcup-S
Osnovno:
2 × 5 W, Bluetooth 4.1 + NFC
Ostalo:
3,5 mm audio ulaz, baterija 2000 mAh (~6÷8 sati), dimenzije 174 × 72 × 72 mm, masa 510 g
Proizvođač:
Trendwoo

iDance Cyclone CY 1000
Osnovno:
100 W, Bluetooth, veliki RGB svetleći paneli sa sve četiri strane
Drajveri:
1 × woofer 5,25 inča, 1 × pasivna membrana 5,25 inča, 2 × visokotonac 1 inč
Ostalo:
3,5 mm audio ulaz, čitač USB memorija i SD kartica, IPX5 zaštita od kvašenja, kaiš za nošenje preko ramena, baterija 2200 mAh (~6÷8 sati), dimenzije 494 × 207 × 197 mm, masa 2,75 kg
Proizvođač:
iDance
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera