TEST DRIVE<>
112018<><>

Sony Bravia AF9 OLED HDR TV

Mudra igra sa iskustvom

O vaj oktobar će se pamtiti kao istorijski mesec u istoriji Srpske televizije. RTS 1 i 2 su konačno počeli redovno emitovanje programa u HD rezoluciji. Doduše, veći deo programa je i dalje jednostavno uveličani PAL, grafika bi trebalo da se prilagodi novoj rezoluciji, ponekad slika skoči u 4:3 format... Veći deo stanovništva je imao problema sa zvukom koji je prebačen iz MP2 u AAC kodek, koji neki risiveri nisu prepoznali do ponovnog skeniranja kanala. Desilo se i da neki modeli (najjeftinijih) risivera jednostavno ni ne podržavaju ovaj kodek za zvuk. Bilo je problema i sa teletekstom i kôd za Srpski jezik je bio pogrešan, ali sve su to dečije bolesti koje će proći. Najbitnije je da je stvar pokrenuta sa mrtve tačke kada je već izgledalo da se HD nikad neće ni desiti. Dok smo se mi raspravljali oko tehničkih parametara emitovanja RTS-ovog HD programa, na test nam je stigao Sonyjev OLED TV oznake AF9, naslednik televizora Sony Bravia A1 kojeg smo prošle godine proglasili najboljim kojeg smo ikad videli.

Potpisnik ovih redova mora da vam prizna da inače nije ljubitelj Sonyjevih televizora, još od vremena čuvenih Trinitrona, zbog specifičnog načina kako se slika kolorizuje, umekšava i ulepšava. Ipak, sa svim tim na umu priznaje da je ovoga puta formula, koju Sony tradicionalno primenjuje, „legla” na svoje mesto – slika je jednostavno odlična. Boje su za nijansu previše zasićene, ali čak i to leži najnovijim Holiwoodskim filmovima u HDR formatu. Sony nikad ne treba potcenjivati, to je firma sa veoma velikim iskustvom sa profesionalnom audio/video opremom pa je deo iskustva i podešavanja za AF9 prenet direktno iz BVM-X300, profesionalnog studijskog OLED monitora a to nije mala stvar.

U odnosu na prošlogodišnji A1 model, sve je na neki način unapređeno, barem malo. Procesor ugrađen u AF9 je toliko brz da je spreman za obradu 8K video-signala u budućnosti (tvrde ljudi iz Sonyja). Kretanje kroz Android operativni sistem i pokretanje multimedijalnih sadržaja je veoma brzo, kao da se radi o generičkom televizoru bez operativnog sistema. Ruku na srce, malo je potrajalo čitanje sadržaja prepunog hard diska od jednog terabajta, ali verujemo da je to više do operativnog sistema nego do hardvera u TV-u. Pored slike koja je (mora se ponavljati) jako dobra, i zvuk je unapređen dodavanjem još jednog aktuatora koji ima ulogu centralnog zvučnika. Praktično 3.2 audio sistem u AF9 zvuči prilično impresivno i ovo je jedan od retkih televizora uz koji većini neće trebati dodatni zvučnici za bioskopski doživljaj. Zanimljivo je da TV ima ulaz (konektori kao za zvučnik) za izlaz iz surround pojačala, tako da je utisak da dijalozi dolaze iz centralnog zvučnika TV-a dodatno poboljšan.

Veliko iskustvo Sonyja iz oblasti profesionalne video-opreme i audio(filskih) zvučnih sistema je na primeru AF9 modela brutalno demonstrirano, na najbolji način. Nadamo se da će neko našem RTS-u donirati ovakve zveri da svi ubuduće gledamo što lepšu sliku.

Zoran OLUIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2990WX, Gigabyte X399 Aorus Extreme i MSI MEG X399 Creation
Gigabyte Z390 Aorus Pro
FSP CMT510
Crucial BX500 120/240/480GB i MX500 250/500/1000GB
Dell UltraSharp U3818DW
Dell P2719HC
Deep Cool N9
Sony Bravia AF9 OLED HDR TV
Šta mislite o ovom tekstu?
Denver BFA-15 i BFH-14 fitnes narukvice
Ubiquiti UniFi nanoHD
Ubiquiti UniFi G3 i G3 Dome
Canyon Camera CNSS-KA1W
Xoopar Boy Mini, Trendwoo Soundcup-S, iDance Cyclone CY 1000

Veličina:
165 cm (65 inča)
Panel:
OLED (WRGB), ~450 cd/m2
Rezolucija:
3840 × 2160 px
Standard prikaza slike:
HDR10, HLG, Dolby Vision
Softver:
Android 8.0
Audio:
6 × 13 W + woofer 2 x 10 W
Priključci:
4 × HDMI, 3 × USB, RF in, digital audio out, LAN, slušalice, kompozitni video ulaz, ulaz iz pojačala.
Ostalo:
DVB-T2/C/S2, DVR, Smart Share, EPG, WiFi (802.11.ac), Bluetooth
Dimenzije (sa osloncem) i masa:

145 × 83 × 32 cm, 36 kg
Proizvođač:
Sony
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera