TEST DRIVE<>
082017<><>

Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)

OLED remek-delo

Kao što već i ptičice na grani znaju, mi smo oduševljeni OLED tehnologijom izrade panela ekrana, tako da je dolazak svakog novog modela u našu redakciju neka vrsta praznika. Sony nas je, međutim, ne samo obradovao, već i veoma prijatno iznenadio ovim modelom. Sony Bravia A1 je najbolji TV koji smo do sada probali! U nastavku ovog teksta pokušaćemo da obrazložimo ovu smelu tvrdnju.

Ovaj TV se na prvi pogled odvaja od konkurencije time što nema postolje klasičnog tipa, već stoji na svojoj donjoj ivici, a pozadi je, kao kod stojećih ramova za slike, oslonac koji ga podupire i u kojem su sva elektronika, subwoofer i priključci. Ekran stoji pod blagim uglom, ali to nimalo ne smeta u korišćenju. Moguće je i kačenje na zid, tako što se oslonac sklopi i onda se sve zajedno montira na zidni nosač. Ekran je veoma tanak, svega osam milimetara, a takve su i sve četiri ivice ekrana. Sony voli da svoj logotip stavi na sred donje ivice TV-a, i to dosta krupno, ali ovde je logotip mali i stidljivo smešten u levom donjem ćošku.

Upotrebljen je OLED panel iz LG-a, najnovije generacije, isti onaj koji je ugrađen u LG-eve modele iz Signature serije. U pitanju je 4K panel sa WRGB potpikselima, sposoban za prikaz po HDR standardu.

Najveće iznenađenje kod ovog modela je saznanje odakle dolazi zvuk. Naime, pomenuli smo da je woofer u osloncu, a ekran je toliko tanak da nema prostora za ikakve zvučnike. Tajna je u tome što se na krajevima „štangle” koja je na sredini poleđine ekrana nalaze takozvani aktuatori, koji pobuđuju ceo panel, tako da je „zvučnik” zapravo ceo ekran! Pri tom se lepo razlikuju levi i desni kanal i zvuk je vrlo kvalitetan. Sony je vrlo mudro iskoristio svoju tehnologiju za ovo nesvakidašnje rešenje.

Daljinski ispravljač je daleko ispod nivoa ovog modela, krajnje običan i već viđen kod jeftinijih Sonyjevih televizora. Najočigledniji na daljincu su veliki tasteri za Google Play i Netflix.

Operativni sistem je Android 6.0. sa specijalnim interfejsom prilagođenim ovom TV-u. Interfejs je jednostavan, pregledan, sa direktnim pristupom najvažnijim i/ili najčešće korišćenim opcijama. U startu je tu podrška za Netflix, Amazon Video, YouTube i mnogo toga drugog, a pošto je u pitanju standardni Android, možete dodati bilo koju drugu aplikaciju. Inicijalna podešavanja TV-a možete da uradite vrlo detaljno, ali kasnije ćete u Settings ulaziti samo da izaberete drugačiji režim (Standard, Cinema, Sports...) za sliku i zvuk. Za naš ukus je odziv grafičkog interfejsa pomalo spor, ali zato nema nikakvih problema kada pustite bilo kakav video.

Zasluga za to je takođe Sonyjev specijalitet koji pravi kvalitativnu razliku i iz upotrebljenog panela zaista izvlači maksimum. Naime, u Bravia A1 ugrađen je X1 Extreme procesor koji je, pored ostalog, zaslužan za tečno prikazivanje video-snimaka. Da je u pitanju moćan „motor” ovog TV-a zaključujemo po tome što tokom našeg višednevnog testa ni u jednom trenutku nijedan pušteni snimak nije „štucnuo”, zastao, ili imao bilo kakve grafičke artefakte. Takođe, X1 Extreme fenomalno „razvlači” (upscale) snimke nižih rezolucija na 4K rezoluciju panela. Naravno, nijedan algoritam u tom procesu ne može da „izmisli” više informacija nego što je dobio, ali ovaj čip to radi bolje nego neka druga rešenja koja smo videli.

Što se tiče prikaza slike, A1 podržava HDR10 standard, ali ima potencijala i za više od toga, jer je podrška za Dolby Vision obećana u vidu nove verzije firmvera, kasnije ove godine. Na kvalitet prikaza nemamo niti jednu zamerku i ništa manje nismo ni očekivali od ovog panela. Utiske sa poigravanja sa HDR sadržajima preneli smo vam u posebnom tekstu u ovom broju, a od svih TV uređaja koje smo u poslednje vreme probali Bravia A1 je prosto nenadmašan.

Upotrebom panela koji koriste i drugi proizvođači, ali uz nesvakidašnja i veoma dobra rešenja, Sony je učinio da se ovaj TV istakne u odnosu na konkurenciju.

Tihomir STANČEVIĆ

 
DJI Mavic Pro + Goggles
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Antec A40 Pro i C40
MS Industrial Black Widow
Tenda F3
Tenda A9
Silicon Power Stream S06
Asus VivoBook Pro 15 (N580)
Wacom Intuos Draw i Intuos Comic
Epson EB-1795F
Vampire 500/600 i HC508 Amiga akceleratori
LG 49UJ670V
Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)
Šta mislite o ovom tekstu?

Veličina:
165 cm (65 inča)
Panel:
OLED (WRGB), ~750 cd/m2
Rezolucija:
3840 × 2160 px
Standard prikaza slike:
Ultra HD Premium (10-bitni) i (uskoro) Dolby Vision (12-bitni)
Softver:
Android 6.0
Audio:
4 × 10 W + woofer 10 W
Priključci:
4 × HDMI, 3 × USB, RF in, Digital audio out, LAN, slušalice, kompozitni video ulaz
Ostalo:
DVB-T2/C/S2, DVR, Smart Share, EPG, WiFi (802.11.ac), Bluetooth
Dimenzije (sa osloncem) i masa:

145 × 91 × 34 cm, 36 kg
Proizvođač:
Sony
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera