TEST DRIVE<>
082017<><>

MS Industrial Black Widow

Iznenadni aperkat

U prošlom broju nas je „Kiklop Drugi” iznenadio, a sada nas je „Crna udovica” oduševila (da ne napišemo ubila i pojela). MS Industrial Black Widow kombinuje masivnu i kvalitetnu konstrukciju sa zvučnom izolacijom i sasvim ozbiljnim potencijalom za hlađenje koji uključuje tri preinstalirana ventilatora. Sve ovo dolazi od proizvođača kojeg inače zaobilazite kada tražite kvalitetno kućište, i to, što je najbitnije, po neverovatnoj ceni. Da vidimo šta se krije u neubedljivoj, biorazgradivoj ambalaži.

U pretprošlom broju opisali smo kućište BlackFish III kompanije Sama, novajlije na našem tržištu, a koje spada u kućišta sa zvučnom izolacijom. Black Widow predstavlja upravo takav model MS Industriala. Već pri izvlačenju iz ambalaže, nismo mogli da poverujemo da nije u pitanju model nekog mnogo čuvenijeg proizvođača.

Kućište je masivno i teško, a kvalitet lima i plastike, kao i završna obrada, na veoma su visokom nivou. Za razliku od pomenutog modela marke Sama, Black Widow nije monstrum, već je standardnih Midi-Tower dimenzija, ali i dalje ima sasvim dovoljno unutrašnjeg prostora, ali o tome kasnije.

Uniformnost velike crne kutije razbija stilizovana „noga” sa logotipom proizvođača, vrata su sa finišem a la brušeni aluminijum (plastika, naravno), a na bokovima prednjeg poklopca su „škrge” za uvlačenje vazduha. Prednja, gornja i bočne strane postavljene su zvučnom izolacijom ali, ako vam je potrebno više promaje, proizvođač je omogućio skidanje poklopca prostora za ventilatore na gornjoj strani (pojedinačno ili za oba), a tu je i metalna mrežica koja se pričvršćuje magnetima da smanji upadanje prašine. Iza vrata se nalazi odvojiv filter za prašinu, čija žabica ne deluje preterano izdržljivo i mogla bi da „strada” nakon par stotina čišćenja (kad smo već nakudili In Win 509, da ne poštedimo ni ovog narodnog heroja). Pored mesta za ventilatore nalazi se prekidač za izbor brzine okretanja ventilatora ili njihovo isključivanje. Na vrhu prednje maske, orijentisani nagore, nalaze se po dva USB 2.0 i 3.0 porta, audio ulazi, čitač memorijskih kartica, indikatorska lampica za rad hard-diska i veliki ’Power’ taster.

Unutrašnji raspored sličan je Cyclops kućištu, ali je prostor veći, a finiš bolji. Prostor koji je podeljen na deo za osnovne komponente i deo za napajanje i hard-diskove prati „trendove” i omogućava uredan unutrašnji prostor, čijem sređivanju nećete moći da se divite kroz izolovanu bočnu stranu. U skladu sa vremenom, i na ovom modelu je izostao kavez za uređaje formata 5,25 inča, već su vam na raspolaganju samo limčići sa otvorima za „predje” šrafove, ali je prostor za manipulaciju veći. Otvor za backplate hladnjaka je veliki, a tu je, očekivano, i dosta otvora za sprovođenje kablova, bez gumenog uloška, ali su ivice dobro obrađene i zaobljene. Lim koji deli kućište ovoga puta ne ide do kraja, već je ostavljen prostor između njega i ventilatora kako bi se ostavilo prostora za montažu vodenog hlađenja. Kako je unutrašnji prostor otvoren celom dužinom kućišta, grafičke karte imaju na raspolaganju skoro 450 milimetara, dok je procesorskim hladnjacima ostavljeno sasvim solidnih 180 milimetara.

Prostora za ugradnju uređaja za skladištenje podataka nema mnogo, međutim, za većinu potreba tri do pet uređaja biće sasvim dovoljno. Na nosaču matične ploče nalaze se otvori za montažu dva SSD/HDD formata 2,5 inča, dok još jedan uređaj može da se smesti u mali kavez na zadnjoj strani istog nosača. Klasični hard-diskovi od 3,5 inča smeštaju se u kavez za dva uređaja koji deli prostor sa napajanjem u „podrumu” kućišta. Izolacija, zatvoren prostor i samo delić jednog od prednjih ventilatora usmeren ka ovom kavezu ne garantuju preterano hlađenje ovih uređaja i verovatno je bolje da ovde bude smešten samo jedan.

MS Industrial Black Widow dolazi sa tri preinstalirana ventilatora, što je velikodušno čak i za poznatije marke. Na minimalnom broju obrtaja, ovi ventilatori se jedva čuju, dok povećanjem brzine počinje da se čuje pre svega protok vazduha. Naravno, radi se o jeftinim ventilatorima, ali će sigurno raditi posao manje ambicioznim korisnicima, a „onim drugima” će poslužiti dok ne nabave nešto bolje. Moguća je ugradnja do pet ventilatora prečnika 120/140 milimetara.

Što se tiče opcije vodenog hlađenja, teoretski je moguće smestiti dva tanka (30 milimetara) 240/280 radijatora sa pripadajućim loopom, ali će ovaj zahvat zahtevati pripreme, planiranje, a možda i malo rezbarije. Mnogo realnija bi bila opcija sa samo jednim radijatorom ili zatvoreno vodeno hlađenje. U svakom slučaju, za kućište čija je osnovna ideja tišina, mogućnosti za hlađenje uopšte nisu loše. Naravno, ventilatori koji se nalaze iza vrata i filtera ne obezbeđuju vrhunsko hlađenje, pa nije uputno planirati mašinu sa maksimalnim overklokom u ovom kućištu.

Najbolje smo ostavili za kraj. Sve navedeno košta manje od pedeset evra. Praktično je nemoguće naći ovako kvalitetno izrađeno kućište sa izolacijom, ugrađenim ventilatorima i kontrolom obrtaja, sa dovoljno unutrašnjeg prostora za ovakav novac. MS Industrial je bukvalno niotkuda „nabo” mnogo poznatiju konkurenciju koja jednostavno ne može da ponudi sve ovo za isti novac. Obratite pažnju samo na domaće prodavce. Ovaj model može da se nađe za oko 5500 dinara. Za te pare – nema boljeg.

Danilo LUKINOVIĆ

 
DJI Mavic Pro + Goggles
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Antec A40 Pro i C40
MS Industrial Black Widow
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda F3
Tenda A9
Silicon Power Stream S06
Asus VivoBook Pro 15 (N580)
Wacom Intuos Draw i Intuos Comic
Epson EB-1795F
Vampire 500/600 i HC508 Amiga akceleratori
LG 49UJ670V
Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)

MS Industrial Black Widow
Osnovno:
2 × 5,25” 2 × 3,5” 3 × 2,5”, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
3 × 120 mm, mogućnost ugradnje do pet ventilatora prečnika 120 mm, ili dva od 140 mm (napred) i tri od 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, E-ATX i Mini-ITX standard, zvučna izolacija na prednjoj, gornjoj i bočnim stranama, filteri za prašinu na gornjoj, prednjoj strani i ispod napajanja, kontrola obrtaja ventilatora
Proizvođač:
MS Industrial
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera