TEST DRIVE<>
082017<><>

Wacom Intuos Draw i Intuos Comic

Za veselje početnika

U prošlom broju smo se družili sa top-modelom Wacomove Intuos serije tabli za crtanje, a sada vam predstavljamo dve iz nižeg cenovnog ranga iste serije. Pomenuta serija se sastoji iz pet naoko sličnih modela: Draw, Art, Photo, Comic i 3D. Mi smo na test dobili Draw i Comic.

Intuos Draw je prilično jeftina tabla s obzirom na to da dolazi od jednog renomiranog proizvođača. Dimenzije aktivnog dela su 152 × 95 mm i na osnovu toga jasno se vidi da proizvođač ovu tablu nije namenio za profesionalnu upotrebu. Dimenzije same table su malo veće (209 × 170 × 10 mm), dok je težina samo 290 grama. Mi smo dobili beli primerak sa crnom podlogom koja krije aktivni deo. Podloga je veća od aktivnog dela i prošarana je belim tačkama. Iznad su četiri „ExpressKeys" tastera koji se mogu programirati, i signalna LED. Sa gornje strane su micro USB port, traka za odlaganje olovke i Kensington Lock otvor. Tu je i olovka sa dva tastera od plastike koja je generalno slabijeg kvaliteta, sa 2048 nivoa pritiska, a radi bez baterija. Uz tablu dolazi CD sa drajverima gde je potrebno samo pratiti uputstvo „čarobnjaka". U pitanju su isti drajveri kao od Intuos Pro Paper Edition koji smo opisali u prošlom broju, tako da, ukoliko su već instalirani, računar će bez problema prepoznati Draw. Sa zvaničnog sajta se može preuzeti ArtRage Lite softver, a neophodan kôd se nalazi odštampan na kutiji.

Tabla se sa računarom povezuje preko mikro USB kabla koji se dobija uz nju. Reklo bi se na prvi pogled da je tabla bez sopstvene autonomije limitirana, ali Wacom je ostavio odškrinuta zadnja vrata. Naime, tabla sa donje strane krije poklopac koji, kada se otvori, pokazuje skrivene adute ovog Intuosa. Wacom je ostavio mesta i priključke za odgovarajuću bateriju, wireless modul, kao i mesto za odlaganje USB wireless donglea. Tu su još i tri rezervna pera, kao i rupica koja služi da se postojeće pero izvadi iz olovke. Bežični komplet i baterija ne dolaze u pakovanju, već se moraju dokupiti od proizvođača u kompletu ili odvojeno, a ceo komplet košta oko 40 dolara, što je malo manje od pola cene ove table. Sa ovim kompletom dobijamo na autonomiji i smatramo da je odlična stvar što je proizvođač omogućio ovu modularnu nadogradnju. Takođe je razumljivo zašto je izostavljena iz startnog paketa, jer bi time osetno podigla cenu.

Draw je, možemo reći, tabla za početnike, za one koji ulaze u svet crtanja na tabli. Dolazi u najosnovnijem obliku sa mogućnošću nadogradnje. U radu se pokazala očekivano dobro za ono za šta je namenjena. Uz rezoluciju čitanja olovke od 100 linija po milimetru (2540 lpi) i brzinu čitanja olovke od 133 pps, može da zadovolji i zahtevnije korisnike. Zvuk olovke po tabli je skoro isti kao i zvuk olovke po papiru, a tekstura aktivnog dela je standardna. ArtRage Lite softver je i više nego dovoljan za početnike, i smatramo da je ova tabla pravi izbor roditelja koji želi da nagradi svoje dete i uvede ga u svet crtanja.

Druga tabla je vizuelno identična Intuos Draw tabli. U kutiji pored table dobijamo mikro USB kabl, CD sa drajverima i olovku. Olovka je identična onoj koju smo imali prilike da probamo na Draw tabli, i ne možemo da se otmemo utisku da bi joj tanak gumirani sloj dobro došao. Sve što smo rekli za Draw tablu u vizuelnom smislu važi i za Comic. Raspored tastera je na istim mestima, aktivni deo takođe. Poklopac ispod, takođe krije mesta predviđena za nadogradnju baterije i bežičnog modula, a tu su i rezervna pera. Tabla, naravno, nije u potpunosti ista kao Draw. Odmah pored mikro Kensington brave primećujemo mali prekidač za uključivanje multitača, pri čemu se aktivni deo table pretvara u tačped. Nivo osetljivosti pritiska je isti kao na Draw modelu, tekstura i dimenzije aktivnog dela su iste, a u oba slučaja se za prikupljanje informacija olovke koristi EMR tehnologija koju smo već pominjali u prethodnom broju. Osim multitač funkcije, nismo primetili neku značajniju razliku između ove dve table.

Ako i nema neke razlike u hardveru, ima je u softveru. Uz upotrebu odštampanog kôda na kutiji, može se preuzeti softverski paket koji se sastoji iz aplikacija Clip Studio Pro i Anime Studio Debut 10. Ovaj prvi dolazi u probnoj verziji na dve godine, gde nakon toga može da se plati ili da se nastavi korišćenje downgraded verzija. Clip Studio Pro se pokazao kao moćan alat za obradu crteža, a svidelo nam se nekoliko opcija koje nismo imali prilike da vidimo ni u Photoshopu, na primer. Recimo, nacrtali smo travu, dodali lejere sa senkama, lejere sa bojom, ali bismo želeli da je malo povijemo. Ovde je dovoljno selektovati ceo folder lejera i promeniti šta želimo, a promene će se preneti na sve lejere. Anime Studio Debut 10 je namenjen za animaciju naših crteža. Uprošteno rečeno, sve izgleda kao kada bismo nacrtanom liku dodali skelet gde će se delovi tela pomerati samo na zglobovima, ali ne i van toga.

Intuos Comic je definitivno pravi izbor za nekog ko želi da uđe u svet animacije i to prevashodno zbog softvera. Uz odgovarajuću nadogradnju u vidu baterije i Wi-Fi modula, može se napraviti svašta dok ste zavaljeni u fotelju.

Dejan PETROVIĆ

 
DJI Mavic Pro + Goggles
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Antec A40 Pro i C40
MS Industrial Black Widow
Tenda F3
Tenda A9
Silicon Power Stream S06
Asus VivoBook Pro 15 (N580)
Wacom Intuos Draw i Intuos Comic
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson EB-1795F
Vampire 500/600 i HC508 Amiga akceleratori
LG 49UJ670V
Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)

Osnovno:
Aktivni deo 152 × 95 mm, 2048 nivoa pritiska, rezolucija 2540 lpi, USB
Ostalo:
4 × ExpressKeys, multitouch switch (Comic), Wacom pen, opcija: baterija i wireless modul, dimenzije 209 × 170 × 10 mm
Proizvođač:
Wacom
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera