TEST DRIVE<>
082017<><>

Epson EB-1795F

Ultimativna projekcija

Letnja sezona je tradicionalno period kada na naše tržište dolazi najveći broj novih modela video-projektora, što mnogim ljubiteljima filmova omogućava da letnju žegu prekrate na najbolji mogući način. Novitet iz japanskog Epsona je model pod oznakom EB-1795F, iza koga se krije projektor koji će zadovoljiti, kako ljubitelje filmova, tako i one koji traže projektor za poslovnu primenu. Uređaj krase izuzetno male dimenzije, uzevši u obzir da je Epson iskoristio klasičnu živinu lampu, a ne LED osvetljenje. Uz težinu od 1,8 kilograma, debljinu od 4,4 centimetra i zgodnu torbu za nošenje koja stiže uz uređaj, jasno je da se o mobilnosti vodilo računa.

Celokupan uređaj je fantastično napravljen, plastika je veoma dobrog kvaliteta, ivice su odlično obrađene i uklopljene, te ceo uređaj deluje kao proizvod o kome se vodilo računa. Detalji, poput pomičnog zatvarača sočiva, kao i nožice za podešavanje visine (koje se ne šrafe, već se pritiskom na taster u sekundi oslobađaju i podešavaju na odgovarajuću visinu) govore o tome da je Epson vodio računa ne samo o estetici, već i o funkcionalnosti koja će olakšati svakodnevno sklapanje i montiranje uređaja. Za razliku od mnogih „prenosnih” projektora, Epson je i dalje zadržao mesta za kačenje plafonskog nosača, ukoliko se odlučite da ga učinite fiksnim delom vašeg prostora, tako da manje dimenzije nisu došle nauštrb mogućnosti.

EB-1795F je zasnovan na superiornoj 3LCD tehnologiji o kojoj se možete podsetiti u SK 1/2015 i SK 8/2016. Pomenuli smo da se Epson odlučio za živinu lampu, a ne LED osvetljenje. U ovom slučaju taj izbor podržavamo jer, kada je reč o projektoru vrhunske klase, živine lampe i dalje pružaju veću jačinu i puniji spektar osvetljenja, što kao posledicu ima prirodniji prikaz slike. Naravno, mana lampe je njen radni vek, koji u ovom slučaju iznosi do 4000 radnih sati u normalnom režimu i do 7000 sati u režimu sniženog osvetljenja, dok njena cena iznosi (rekli bismo prihvatljivih) 100 evra. Ko god je imao dodira sa projektorom, svestan je da je često potrebno nekoliko minuta da bi se slika dovela u odgovarajuću poziciju koja neće dovesti do degradacije konvergencije, tj. kako bi se na zidu ili platnu dobio pravougaonik, a ne trapez ili paralelogram. Epson i za ovu muku ima rešenje u vidu Screen Fit tehnologije. Zahvaljujući nizu senzora, ovaj projektor sposoban da automatski podesi vertikalnu i horizontalnu osu, i to bez učešća korisnika. Onog momenta kada pomerite projektor, on će sam odmeriti distancu do zida u sva četiri ugla i u roku od nekoliko sekundi, automatski prilagoditi prikaz slike. Udobnost zaista na nivou, a da ne pominjemo da nema gubljenja vremena ukoliko projektor nosite sa sobom zarad držanja prezentacija. Izvadite ga iz torbe, stavite projektor na sto i spreman je za rad!

Epson je otišao i korak dalje, pa je ovaj isti hardver iskoristio kako bi olakšao prezentacije zasnovane na slajdovima rađenim u Power Pointu, a ovu tehnologiju naziva Gesture Presenter. Aktiviranjem ovog moda na ekranu se pojavljuju dve strelice, prekrivanjem jedne od njih rukom aktivira se funkcija prelaska na sledeći ili prethodni slajd, te je tako moguća veoma jednostavna navigacija, bez upotrebe namenskih uređaja za tu svrhu. Napomenućemo da je fokusiranje slike automatsko, sočivo ima ugrađen elektromotor koji podešava fokus, a korisniku je ostavljena mogućnost da ga ručno koriguje putem tastera na uređaju ili daljinskom upravljaču. Pored očekivanih HDMI i VGA ulaza, projektor je na računar moguće povezati i putem USB porta, a kao i ranije, prisutna je MHL mogućnost prijema slike kablom sa mobilnih uređaja, kao i punjenje mobilnog telefona dok je priključen na projektor.

Epson je napokon napravio korak napred kada je bežična veza u pitanju, te je ubogi softver koji je zahtevao posebne aplikacije napokon osvežen i dodata je podrška za Miracast standard: sada je bez veće muke moguće bežično projektovati sliku sa tableta ili telefona na projektor. Za one koji ne žele da kopaju po meniju telefona kako bi se povezali sa projektorom, prisutna je i NFC podrška, pa je dovoljno prisloniti telefon na projektor i na ekranu pratiti jednostavnu proceduru za povezivanje. Jedina mana ovakvog rada je što glatkoća prikaza slike zavisi od snage telefona sa koga se sadržaj projektuje, kao i od rezolucije samog uređaja, jer 720p telefon neće prosleđivati 1080p sliku, iako sam projektor podržava tu rezoluciju.

Najbitnija stavka je svakako kvalitet slike i ovom prilikom tu nema puno iznenađenja – očekivali smo mnogo, a to smo i dobili. Poput ranijih modela zasnovanih na 3LCD tehnologiji, EB-1795F podržava Full HD rezoluciju što garantuje izuzetnu oštrinu prikaza. Naravno, oni navikli na televizore moraju u obzir uzeti i dijagonalu slike, jer 1080p slika razvučena na tri ili četiri metra zida svakako neće delovati oštro kao na modernom 4K televizoru dijagonale 42 inča. Napomenućemo da postoje i 4K projektori namenjeni kućnim korisnicima, ali njihova cena ulazi u domen jeftinijeg novog automobila, te ih za sada definitivno nećemo viđati na našem tržištu.

Pored zavidne oštrine slike za jedan projektor namenjen tipičnoj kućnoj i kancelarijskoj primeni, 3LCD tehnologija pruža veoma zasićene boje, bez efekta duge i prelivanja, što su bile glavne mane konkurentskih DLP modela. Lampa pruža osvetljenje od 3200 ANSI lumena, što jeste u rangu sa jačim DLP projektorima, ali kako je u pitanju 3LCD koji nema velike gubitke u jačini svetlosti kada je prikaz boje u pitanju, slika je u poređenju sa DLP modelima jarka i bogata.

Visok nivo inovativnosti i kvaliteta ovog modela dolazi po odgovarajućoj ceni, koja u inostranstvu iznosi preko 1200 evra, dok se uređaj još uvek nije pojavio u našim maloprodajama. Ukoliko vam je kvalitet slike jedina bitna stavka, onda će i neki od jeftinijih 1080p 3LCD modela iz Epsonove ponude završiti posao i zaista nema potrebe davati par stotina evra više za EB-1795F. Ipak, ne sumnjamo da ima mnogo onih koji pre svega cene udobnost, te će rado platiti vrhunsku tehnologiju smeštenu u ovaj model, jer automatsko podešavanje konvergencije slike, motorizovani fokus, MiraCast podrška, kao i odličan Gesture Presenter mod, predstavljaju mogućnosti koje nećete naći spakovane na jednom mestu ni u jednom drugom uređaju dostupnom kod nas.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
DJI Mavic Pro + Goggles
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Antec A40 Pro i C40
MS Industrial Black Widow
Tenda F3
Tenda A9
Silicon Power Stream S06
Asus VivoBook Pro 15 (N580)
Wacom Intuos Draw i Intuos Comic
Epson EB-1795F
Šta mislite o ovom tekstu?
Vampire 500/600 i HC508 Amiga akceleratori
LG 49UJ670V
Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)

Osnovno:

rezolucija 1920 × 1080 px, osvetljenje 1000 lumena, kontrast 10.000:1
Konekcije:
HDMI, VGA, USB, kompozitni, 3,5 mm audio
Ostalo:
3LCD, Wi-Fi, NFC, Miracast, ScreenCast, Gesture Presenter
Dimenzije i masa:
29,2 × 21,3 × 4,4 cm, 1,8 kg
Proizvođač:
Epson
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera