TEST DRIVE<>
082017<><>

LG 49UJ670V

HDR za mase

Za većinu tehnički potkovanih ljudi, kupovina novog televizora predstavlja pravu noćnu moru. Modela jednostavno ima previše i proizvođači se svake godine trude da im daju sopstvena bombastična imena. Naravno, uvek postoje oni koji se vezuju za određeni brend i slepo mu veruju. Tu su i oni koji kupuju tehniku kao komad nameštaja: najbitnije im je da je lep, pa koliko košta da košta. Bavljenje specifikacijom se otprilike svodi na pitanje da li na tome može da se koristi fejsbuk i da se gledaju slike. Svi koji žele da kupe najbolje što mogu za svoje teško zarađene (h)artije, moraju sa svakom novom generacijom uređaja da saznaju šta je bitno u specifikacijama, a šta je tu samo za potrebe marketinga, da vas što brže ubedi da ih kupite.

U trenutku pisanja ovog teksta, LG 55SJ850, čiji test smo objavili u prošlom broju, bio je dvostruko skuplji od modela 49UJ670 koji vam ovog puta predstavljamo. Osim razlike u dijagonali, da vidimo na čemu je LG još uštedeo?

Prva primetna razlika je u tome što se uz ovaj model ne dobija Magic Remote daljinski upravljač, već samo standardni LG model koji se veoma malo promenio za već duži niz godina. Naravno, moguće je dokupiti Magic Remote (AN-MR650A) i olakšati sebi upravljanje i navigaciju kroz WebOS.

Druga razlika je slabiji (tj. tiši) zvuk koji TV može da reprodukuje bez uočljivih distorzija. Oseća se i nedostatak woofera, ali i pored toga zvuk nije loš. Naprotiv. Verovatno zahvaljujući tome što 49UJ670 nije ultra tanak, kućište televizora se ponaša poput veće zvučne kutije, poboljšavajući pre svega niže tonove, i tako kompenzujući nedostatak woofera. Pohvalno je i to što je zadnja strana izrađena od metala i deluje dosta ozbiljnije nego da je od plastike. Sa druge strane, postolje je prilično „mršavo” i televizor postavljen na njega deluje prilično nestabilno i lako se zaljulja. Izgleda da je LG zamislio da se ovaj model prvenstveno koristi okačen na zid.

Panel je IPS WRGB, što je „na prvu” bilo prijatno iznenađenje. Da podsetimo, beli potpiksel se dodaje standardnoj RGB matrici da bi se dodatno povećao kontrast, što je veoma bitno za HDR standard koji propisuje minimum od 1000 nita osvetljenja za LCD modele. I zaista, slika je prilikom reprodukcije HDR video snimaka veoma kontrastna. Nismo sigurni da li je bila namera ili slučajni nusprodukt, panel se veoma malo zagrevao prilikom rada, kao da je dodavanjem belog potpiksela rasterećeno pozadinsko osvetljenje. Nažalost, dodavanje belog potpiksela ima i svoju negativnu stranu. Iako ima manju dijagonalu, a samim tim i veću gustinu piksela, slika nije izgledala oštrije nego na 55SJ850. Dodatno procesiranje slike da bi se dodatni potpiksel što bolje uposlio, ima svoje posledice koje se ogledaju u oštrini slike koja se prikazuje. Iako ekran od 125 cm izgleda dovoljno veliko, u stvari nije dovoljan za UHD rezoluciju. Nužno je sedeti bliže od jednog i po metra da bi se videli svi detalji ovako velike rezolucije. Subjektivni osećaj je da su i uglovi gledanja malo manji u odnosu na 55SJ850. Takođe, primetili smo da je razlika u kvalitetu prikaza boja standardne slike, koja nije HDR, lošija kod 49UJ670. Naime, fabrički ponuđeni modovi za sliku ne uspevaju da lepo prikažu kontrast i zasićenost boja, pa je neophodno ručno podesiti parametre slike, što se uglavnom svodi na povećavanje kontrasta. Moguća su podešavanja za veštački efekat HDR slike, ali ne bismo mogli to da preporučimo, slika u tim presetima izgleda neprirodno.

Zanimljivo je da smo pronašli podatak da panel na 49UJ670 uopšte nije 10-bitni, već je 8-bitni, koji uz pomoć FRC (Frame Rate Control) tehnologije interpolacijom dobija efekat prikaza 10-bitne palete. To je poput TN panela koji su mahom 6-bitni i ovom istom tehnologijom, sa manje ili više uspeha, prikazuju veću, 8-bitnu paletu boja.

I pored svih navedenih ušteda u odnosu na skuplji model iz prošlomesečnog testa, 49UJ670 nas je zadovoljio svojim odnosom cena/preformanse. Da, video „Planet Earth 2” u 4K HDR izdanju izgleda odlično. Boje su lepo zasićene, bez neprijatnih iznenađenja da neke scene lepše prikazuje, a da sa nekima jedva izlazi na kraj. Upscale FHD snimaka je takođe na visokom nivou. WebOS 3.5 je brz i odzivan kao i na skupljem modelu 55SJ850, što je veoma važno u svakodnevnoj upotrebi televizora. Pored Netflixa i Amazona, sve više 4K sadržaja se pojavljuje i na YouTube kanalima koji podržavaju besplatni HLG standard za HDR10 gamu boja. Ako ćemo suditi o budućnosti 4K HDR tehnologije po količini dostupnog sadržaja za gledanje, budućnost izgleda prilično obećavajuće, a kao što vidimo po ovom modelu, i cene HDR televizora su sve pristupačnije.

Zoran OLUIĆ

 
DJI Mavic Pro + Goggles
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Antec A40 Pro i C40
MS Industrial Black Widow
Tenda F3
Tenda A9
Silicon Power Stream S06
Asus VivoBook Pro 15 (N580)
Wacom Intuos Draw i Intuos Comic
Epson EB-1795F
Vampire 500/600 i HC508 Amiga akceleratori
LG 49UJ670V
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)

Tip:

smart TV
Rezolucija:
3840 × 2160 px
Vrsta panela:
IPS LCD, WRGB, 10 bita HDR, Direct LED
Standard prikaza slike:
HDR 1000, HLG
Veličina dijagonale:
49 inča (124 cm)
Uglovi vidljivosti:
~178°
Osvežavanje:
60 Hz
Operativni sistem:
WebOS 3.5
Tjuner:
DVB-S2, DVB-T2 i DVB-C
Zvučnici:
2.0 sistem, 20 W
Zvuk:
Dolby Digital Plus, DTS Premium Sound 5.1
Priključci:
4 × HDMI (HDCP 2.2), 2 × USB, komponentni ulaz (Y/Pb/Pr), digitalni optički audio izlaz, satelitski RF ulaz, zemaljski/kablovski RF ulaz, Ethernet (LAN), Wi-Fi, PCMCIA Card Slot
Podržani video formati:
ASF, AVCHD, AVI, DIVX, H.265, MKV, MP4, MPEG, MPEG2, VC-1, WMV
Ostalo:
Standard Remote, VESA kačenje 300 × 300 mm
Dimenzije i masa:
107 × 60 × 25 cm, ~13 kg
Potrošnja:
~90 W
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera