TEST DRIVE<>
082017<><>

Tenda A9

Zeka izdaleka

Šta treba da uradite kada antene rutera nisu dovoljno jake da „bace” upotrebljiv bežični prenos podataka u neki udaljeniji deo kuće ili poslovnog prostora? Jedno od rešenja je upotreba range extendera, koji će signal prihvatiti i proslediti dalje, u skladu sa mogućnostima svojih antena. Jedan od takvih uređaja sa Tendinim potpisom smo dobili na testiranje. Model nosi oznaku A9 i sposoban je da po 802.11n/b/g standardu prenosi podatke u okviru mreže brzinama do 300 Mbps.

Sam uređaj je klasičnog oblika sa dve antene od po tri dBi sa strana i nalik je modelu A301, koji smo nedavno (SK 2/2017) imali na testu. A9 se priključuje u strujnu priključnicu, pri čemu na zidu „štrči” nekih šest do sedam centimetara i ne bi bilo zgodno postaviti ga negde na prolazu jer, iako je izrađen od kvalitetne i jake plastike, može lako da se ošteti. Antene su pljosnate i postavljene pri vrhu, pa nas je A9 podsetio na zeca sa podignutim ušima. Prednja površina ima teksturu u obliku sitnih rombova, pri čemu je jedan od njih pri dnu zamenjen LED-om koja, u zavisnosti od stanja uređaja, sija u tri boje. Ta LED je ujedno i taster WPS. Ispod uređaja je pinhole taster za reset, dok su do zida sitni otvori za ventilaciju. Dok smo testrali uređaj, nismo primetili da se nešto specijalno greje. Za razliku od nekih prethodno opisanih ekstendera, ovaj nema LAN port.

U kutiji nema ničega sem ekstendera i uputstva. Za konfiguraciju ovog uređaja nije potreban nikakav disk, niti fizička (LAN kabl) veza sa računarom. A9 može da se poveže na lokalnu mrežu na dva načina a oba su jasno u nekoliko koraka objašnjena slikama na uputstvu, pa zato uređaj stavljamo u noob-proof grupu.

Prvi način je preko web pregledača, gde je potrebno da se bežično povežemo sa ekstenderom i da u URL polju browsera ukucamo njegovu IP adresu. Tu se bira jedan od ponuđenih izvora signala i unosi lozinka. Nakon toga, biramo da li želimo da nam ekstender zadrži iste SSID i lozinku, ako ne želimo, dobijamo polja za postavljanje novih SSID i lozinke. Drugi način je preko WPS standarda. Potrebno je prvo pritisnuti taster WPS na ruteru, pa onda u roku od dva minuta i na ekstenderu. Nakon povezivanja, ekstender može da se premesti na željenu lokaciju. Zanimljivo je da prilikom promene lokacije nije potrebno da skeniramo ili proverimo signal, dovoljno je da utaknemo ekstender u priključnicu i sačekamo da se uređaj butuje i poveže. Ukoliko LED ne trepće i sija zeleno, pozicija je dobra i u dobrom dometu signala rutera. Ukoliko je na ivici upotrebljivog signala, sijaće narandžasto. Radiće i tada, ali uz lošije performanse.

Grafičkom korisničkom interfejsu pristupamo preko web pregledača. S obzirom na tip uređaja, ne čudi nas što nema mnogo opcija. U okviru statusa imamo informacije o broju povezanih uređaja, kvalitetu signala između rutera i ekstendera, kao i između ekstendera i povezanog računara. Extend nudi pregled dostupnih Wi-Fi signala i mogućnost povezivanja sa nekim od njih. U sekciji Wireless može da se izabere da SSID bude sakriven ili da bude bez lozinke. U okviru administracije možete promeniti lozinku, vratiti fabrička podešavanja, nadograditi softver, pa čak i preuzeti Syslog.

Prilikom testiranja smo imali različita očitavanja, ali su se uglavnom „vrtela” oko 18 Mbit/s za upis i 23 Mbit/s za čitanje. Ekstender smo premeštali na različite lokacije i dokle god je signal sa rutera bio iole pristojan, A9 ga je bez problema prenosio dalje. Nismo primetili nikakva kašnjenja ili gubitak signala, a bilo je prijatno videti pun signal na malo većoj udaljenosti od kuće nego inače. Tenda naglašava da je teoretska pokrivenost oko 200 kvadratnih metara. Sve naravno zavisi od pozicije na kojoj će se ekstender nalaziti, prepreka, rasporeda prostorija i drugog. Vredno pomena je i trenutno, skoro neprimetno prebacivanje povezanosti sa rutera na ekstender i obrnuto, u zavisnosti od toga gde se nalazimo, tj. u zavisnosti od jačine signala.

Upotrebna vrednost ovog ekstendera je višestruka. S obzirom na dimenzije, zgodan je da se ponese na put ukoliko je u smeštaju signal slab ili, ukoliko je u pitanju porodična kuća na sprat ili neki sličan objekat, da se poveća pokrivenost. Nije na odmet ni da se „na kvarno” od dovoljno neopreznog komšije, a ipak udaljenog, koji još nije postavio lozinku, „pozajmi” i pri tom malo pojača internet veza.

Dejan PETROVIĆ

 
DJI Mavic Pro + Goggles
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Antec A40 Pro i C40
MS Industrial Black Widow
Tenda F3
Tenda A9
Šta mislite o ovom tekstu?
Silicon Power Stream S06
Asus VivoBook Pro 15 (N580)
Wacom Intuos Draw i Intuos Comic
Epson EB-1795F
Vampire 500/600 i HC508 Amiga akceleratori
LG 49UJ670V
Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)

Osnovno:
IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz, Wi-Fi extender
Spoljašnost:
WPS, reset taster, antene 2 × 3dBi
Funkcije:
Encryption Mode Mix WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA Algorithm TKIP
Dimenzije:
111 × 56 × 47,7 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera