TEST DRIVE<>
112018<><>

Denver BFA-15 i BFH-14 fitnes narukvice

Lagane kardio-vežbe

Fitnes narukvica sa oznakom BFA-15 je veoma elegantna, malih dimenzija, sa crno-belim ekranom čija je donja ivica zapravo „taster” osetljiv na dodir. Kvalitet izrade i materijala je na vrlo visokom nivou. Osnova ovog uređaja je ugrađeni senzor pokreta koji „zna” kada ste napravili korak pri hodanju ili trčanju. Na osnovu toga i vaših ličnih podataka (pol, visina, masa) uređajčić može da izračuna i pređeni put i potrošene kalorije. Može da zna i kada ste spavali i koliko „tvrdo”. A u kombinaciji sa Android aplikacijom pruža i još neke mogućnosti.

Narukvica stalno prati vaše pokrete i daje vam okvirne podatke. Može i da vas upozori na duži period neaktivnosti. Ipak, narukvica ne može da „zna” da li ste zaista hodali/trčali ili samo mlatarali rukama. Zato postoji Training Mode koji uključujete kada zaista počnete da hodate/trčite i to bi trebalo da bude dosta preciznije. Podaci koje narukvica prikupi i prikazuje tokom dana se resetuju svake ponoći, ali ona u sebi čuva podatke za poslednjih sedam dana. Kada je povežete sa mobilnim telefonom i preuzmete istoimenu Android aplikaciju, podaci iz narukvice se sinhronizuju sa aplikacijom i tako možete da čuvate i pratite svoje aktivnosti tokom dužeg perioda.

Veza sa aplikacijom omogućava i to da narukvica bude okidač za kameru: iz aplikacije pokrenete kameru i samo pipnete narukvicu ili je „cimnete” zakretanjem zgloba. Isto tako, Bluetooth veza omogućava i rudimentarne notifikacije iz telefona (poziv, SMS poruka, notifikacije najpopularnijih aplikacija za društvene mreže). Međutim, narukvica će zavibrirati, ali zbog veoma malog ekrana, sve što ćete videti je sitan trčeći tekst od nekih 20 karaktera. To je još manje pregledno kada iz aplikacije pređete na vertikalni prikaz na ekranu (suprotno od ovoga na našoj fotografiji), a to ćete poželeti kada narukvicu koristite samo da proverite vreme i datum.

Ugrađena baterija je veoma malog kapaciteta, ali je sasvim dovoljna za nekoliko dana rada. Štednja energije postiže se i tako što narukvica ne prikazuje stalno vreme i datum, već tek kada podignete ruku, tj. zakrenete zglob. Dopunjavanje baterije vrši se na vrlo neuobičajen način: jedan od krajeva gumenog kaiša se odvaja od tela uređaja i otkriva USB konektor. Mehanička veza je pri tom vrlo dobra, ali pošto ćete to raditi svakih nekoliko dana, pitamo se da li će tako biti i posle stotinu skidanja i vraćanja.

Denver BFH-14 je nešto ozbiljniji model. Pore toga što ima veći, kolorni ekran (0,96 inča, rezolucija 80 × 160 px), ima i senzor otkucaja srca. Kao i kod drugih uređaja ove vrste, senzor radi tako što snima krvne sudove ispod sebe i detektuje promene.

Pored raskošnijeg prikaza na ekranu, funkcije ove narukvice ne razlikuju se mnogo u odnosu na manji model. Funkcija praćenja pulsa vrši se samo kada je pokrenete, jer bi automatsko praćenje pulsa, čak i u većim intervalima, brzo „posrkalo” bateriju. Ali svako merenje se beleži, pa se iz aplikacije na telefonu može videti kako vam se kretao puls u mirovanju ili vežbanju. Naravno, i ovde imamo punu statistiku za pređene korake. Training Mode kod ove narukvice ima više režima, kako bi davao preciznije podatke u odnosu na to da li trčite, vozite bicikl, plivate ili se pentrate po brdima.

Notifikacije sa mobilnog telefona su ovde nešto bolje po pitanju upotrebljivosti, pre svega zato što će vam veći ekran na BFH-14 prikazati više. Na primer, kod SMS notifikacije videćete dva puta po 36 karaktera, pa tu može da stane i ime pošiljaoca i (početak) teksta poruke. I ovde su podržane najpopularnije aplikacije za društvene mreže, ali i sve ostale aplikacije, preko Anroidovih sistemskih notifikacija. U praksi, ova opcija i nije toliko korisna i može da bude i naporna, pošto ćete videti baš svaku notifikaciju (na primer, FM radio će povremeno imati potrebu da vam ispiše na kojoj ste radio-stanici).

Aplikacija za BFH-14 može da narukvici pošalje i podatak o temperaturi da bi i to bilo prikazano uz vreme i datum na osnovnom ekranu. Međutim, nešto se baš i nije osvežavala ta informacija. Ne znamo odakle aplikacija „vuče” podatak o temperaturi, ali moguće da je u pitanju (privremeni) problem sa tim izvorom.

Autonomija ovog uređaja je takođe nekoliko dana. Punjenje se ovde vrši tako što narukvicu (skinutu sa ruke), obuhvatite štipaljkom na kojoj su kontakti koji kontakte na samom uređaju povezuju sa bilo kojim USB izvorom energije. Zbog štednje baterije i ova narukvica ne prikazuje ništa kada ste neaktivni, već tek kada zakrenete zglob (tj. pogledate na sat). Međutim, kada BFH-14 ne koristite duže vreme u njenom sportskom režimu, osnovni ekran prelazi u „analogni” mod, prikazujući samo crno-crveni brojčanik sata.

Denver fitnes narukvice su solidna alternativa preskupim modelima kao što su oni kompanija FitBit ili Garmin. Nismo očekivali čudo, ali ovde prikazani modeli rade sasvim korektno ono čemu su namenjeni, ali van upotrebe pri vežbanju, nemaju neke silne smart opcije.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2990WX, Gigabyte X399 Aorus Extreme i MSI MEG X399 Creation
Gigabyte Z390 Aorus Pro
FSP CMT510
Crucial BX500 120/240/480GB i MX500 250/500/1000GB
Dell UltraSharp U3818DW
Dell P2719HC
Deep Cool N9
Sony Bravia AF9 OLED HDR TV
Denver BFA-15 i BFH-14 fitnes narukvice
Šta mislite o ovom tekstu?
Ubiquiti UniFi nanoHD
Ubiquiti UniFi G3 i G3 Dome
Canyon Camera CNSS-KA1W
Xoopar Boy Mini, Trendwoo Soundcup-S, iDance Cyclone CY 1000

Denver BFA-15
Osnovno:
Bluetooth fitness narukvica
Ostalo:
monohrom. ekran, senzor pokreta, vibracija, poziv/SMS notifikacije, IP67 zaštita, baterija 45 mAh, masa 17 g

Denver BGH-14
Osnovno:
Bluetooth fitness narukvica
Ostalo:
kolorni ekran, senzor otkucaja srca, senzor pokreta, poziv/SMS notifikacije, Android sistemske notifikacije, IP68 zaštita, baterija 90 mAh, masa 28 g
Proizvođač:
Denver
Kontakt:
Refot B
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera