TEST PLAY<>
012000<><>

Unreal Tournament

Sinoć smo napali Tvrđavu. Nas troje je lako izbeglo turete, ali su nas sačekali kod kapije. Mark je uspeo da ubije jednog sa mitraljezom, ali dok sam ja tražio drugog, doletele su tri rakete s leđa. Probudio sam se u znoju... Svi koji se pitaju o čemu bulaznim, shvatiće me kad zaigraju Unreal Tournament.

Istorija je učiteljica znanja, pa ćemo se malo podsetiti kako je sve počelo. U početku bi Quake, a zatim i Quake 2. Oba su donosila mnogo zadovoljstva vernicima koji su se međusobno borili preko Interneta. „Epicov” Unreal je trebalo da sruši Quake 2 sa trona „naj-akcije”. No, odlična grafika i dobre solo misije nisu bile dovoljna ravnoteža očajnom multiplyer kodu. Unreal Tournament je drugi „Epicov” pokušaj da preuzme tržište „id Softwera”. Ovog puta nisu napravili nijednu grešku.

Izabrani ste da se borite na Turniru koji organizuje rudarska koorporacija. Pored vas, u areni će se naći plaćenici, ubice, zatvorenici i vanzemaljci. Svi se vi borite da na kraju izazovete i pobedite Šampiona. Ova manje-više standardna priča krije odličnu igru. Unreal Tournament je orijentisan na multiplayer igranje. Za solo akciju služe Turnir i Botovi, ali pravi čar leži na Internetu. Pored standardnih modova, DeathMatch i CTF (Capture the Flag), prisutni su i Assault, Domination i Last Man Standing. Mod Assault definitivno unosi svežinu u žanr – vaš tim napada protivničku bazu, mora da uđe u nju i uništi zadate ciljeve.

Kada niste priključeni na Internet, za vežbu će poslužiti Botovi, kompjuterski vođeni likovi. U single modu oni su vaši prijatelji i neprijatelji. Najvažnija za njih je inteligencija – ako bi bili moroni igra bi izgubila na draži, jer biste se nervirali što vam smetaju i zaglavljuju se. Botovi u Unreal Tournamentu su inteligentni, a nivo njihove veštine je podesiv, varira od početničke patetike do božanskih moći. Čak i kada su podešeni na najniži nivo dovoljno su pametni da vam ne prave probleme (u kooperativnim modovima) ili vam smetaju. Kada igrate timski, Botovi primaju i izvršavaju naređenja. Prvo se snabdeju oružjem i oklopom, a onda jure na izvršenje postavljenih zadataka. Postoji nekoliko nivoa težine, a sposobnost Botova linearno raste, pa vas nikada neće neprijatno iznenaditi svojom (ne)preciznošću.

Jedan od bitnijih elemenata predstavlja oružje koje koristite, dobro izbalansirano i inventivno. Svako ima dvostruki mod paljbe. Time je povećan broj taktika. Recimo, Rocket Launcher objedinjuje raketni bacač i lanser granata. Ukoliko duže držite dugme, broj ispaljenih raketa će se povećati (zamislite šest raketa kao lete prema vama, a zaklona ni od korova).

Akcionim igrama je uvek falila dobro implementirana snajperska puška. Čak i kada je bila dostupna nije se koristila zbog brze igre, male štete i vaše nepokretnosti dok nišanite. Sada, sa velikim mapama i puno lepih, skrovitih mesta, snajper postaje ubojito oružje. U principu, snajper ubija sa dva metka, ali pogodak u glavu momentalno vas šalje kod Topalovića. Alternativni mod paljbe i specijalke koje možete izvesti povećavaju broj oružja.

Kada se zasitite Botova i pomislite da ste spremni, Internet-zveri čekaju samo na vas. Spisak servera je pregledno sređen po raznim kriterijumima (modovi igranja, serveri itd.). U program je ugrađen i IRC klijent za on-line ćaskanje. Serveri se mogu ređati po imenu, pingu (za nas najvažnije) i broju igrača. Ukoliko igrate, držite se „Pravila 300”. Svi serveri sa pingom preko 300 ms pomalo su problematični, naročito ako imate slabiju mašinu. Kočenje se javlja kada ima mnogo igrača na ekranu, što vam smanjuje ubojitost. Čak i kada igrate na serveru čiji je ping preko 300 ms, nećete primetiti zastajkivanje u programu sve dok se na ekranu ne napravi gužva. Ako ste snajperista, moraćete tada da budete malo hitriji, jer se dešava da protivnici skakuću dok ih vi gađate, tj. zbog kašnjenja se kreću skokovito.

Unreal engine odavno važi za jedan od najlepših u industriji igara. Mape (ukupno 64) su veoma koloritne. Smeštene u izmišljene svetove, među oblake, asteroide ili svemirske stanice, toliko su lepe da to ponekad ometa igranje, a lepo su i osmišljene. Jedina zamerka odnosi se na nekoliko Assault mapa, gde preuski prolazi favorizuju branioce. Muzika i zvuk takođe su izvrsni – verbalne provokacije, umirući krici, koračanje, eksplozije kao da su preuzeti iz nekog ratnog filma. Posebnu poslasticu predstavlja najavljivač, koji komentariše vaša dostignuća (Killing Spre, Rampage, Double Kill...).

Igra dolazi na dva CD-a, s tim što su na drugom disku specijalne teksture koje koriste kompresiju u Savage karticama. Pored editora nivoa, tu su i instalacije za sve veće online igračke firme.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
Gabriel Knight 3
Sim Theme Park
Pharaoh
The Wheel of Time
Abomination: The Nemesis Project
Bugs Bunny: Lost in Time
Omikron: The Nomad Soul
Rayman 2: The Great Escape
Nocturne
Half-Life: Opposing Force
Disciples: Sacred Lands VS Age of Wonders
Odium
Interstate ‘82
Panzer Elite
Flanker 2.0
USAF
Tomb Raider: The Last Revelation VS Indiana Jones and the Infernal Machine
Unreal Tournament
Šta mislite o ovom tekstu?

PLATFORMA:
Pentium/233MMX, 32 MB RAM-a, opciono 3D kartica

Softver ustupio „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera