PHONE ZONE
Microsoft Copilot
Vladimir PISODOROV
1. februar 2024.

Kada se Microsoft uhvati nečeg, gvozdeni stisak ne popušta, pa makar napolju bila apokalipsa. Potonja „igračka” - Copilot, izgleda nije dostupna samo još na mikrotalasnim pećnicama i veš-mašinama, jer osim pod Windowsom, sada možete da ga koristite i na mobilnim uređajima. Osnovne mogućnosti „na izvol’te” su svima, ali ako želite da iskusite moć generisanja slika putem veštačke inteligencije i zadavanje do 30 upita dnevno (naspram mršavih pet po defaultu), moraćete da se prijavite koristeći Microsoft nalog.

Korišćenje aplikacije umnogome podseća na pristupanje resursima Copilota iz Windowsa. Naravno, ovde ga nećete videti u „ulozi” sidebara, već programa koji se „iscrtava” preko celog ekrana. Veštačku inteligenciju možete da krotite u preciznom, balansiranom i kreativnom režimu i pritom vam je na raspolaganju do 4000 karaktera za definisanje upita (balansirani režim ograničen je na 2000 karaktera). Iza tri horizontalne tačkice u desnom gornjem uglu radne forme krije se minijaturni meni, koji osim pristupa „tonovima”, krije i pristup istoriji upita, ali i kreiranju novog „razgovora”. Da bi sve funkcionisalo potrebna je, logično, stalna internet konekcija, a ako ste željni eksperimentisanja, a ne znate odakle da pođete, Copilot će vam ponuditi ideje za konverzaciju, ali i tagove u kojima su smešteni različiti zadaci. Zanimljivo je da se osim „tonova” na raspolaganju nalazi i izbor verzije ChatGPT-a. Podrazumevano, to je iteracija 3.5, ali ako odaberete kreativni „ton”, automatski postaje aktivna verzija 4.

Mobilna verzija Copilota može mnogo toga i gotovo da je po mogućnostima identična desktop varijanti. Naravno, ono što ne možete da očekujete jeste podešavanje uređaja, tačnije, načina funkcionisanja operativnog sistema, što je traljavo urađeno i pod Windowsom. Sve to je trenutno stanje stvari. Pisanje eseja, generisanje CV-a, „prepričavanje” tekstova i ostale drangulije o kojima već mesecima toročemo, dostupni su i iz mobilne aplikacije, ali to nije sve. Integrisan je i model Dall-E 3, što znači da je omogućeno generisanje slika, a Copilot će vas „razumeti” ukoliko želite da izradite logotipe, pozadine, ilustracije za knjige, sadržaj za društvene mreže i još mnogo toga. Očekivano, tu je i mogućnost analiziranja grafičkog sadržaja: od toga šta se nalazi na slici, pa sve do pretrage na osnovu njihovog sadržaja.

Jednostavno korišćenje, širok dijapazon mogućnosti i relativno dobar odziv, stvari su koje se teško zanemaruju kada je Copilot u pitanju. Da li smo bez njega mogli na mobilnim uređajima - jesmo, ali kada je već tu, implementiran na ovaj način, ignorisanje neće biti jednostavna rabota.

Platforma: Android, iOS • Veličina: 221 MB

Cena: besplatno • Adresa: i.sk.rs/359676, i.sk.rs/359675


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama