AKTUELNOSTI
CES 2024, Las Vegas, 8-12. januar
AI u svemu!
Dragan KOSOVAC
1. februar 2024.

Ako ste tokom 2023. godine pratili dešavanja u svetu informacionih tehnologija, sigurno vas neće začuditi činjenica da je novi najveći sajam potrošačke elektronike na planeti, Consumer Electronics Show (CES), kojim je tradicionalno započeta nova high-tech godina, takođe prošao u znaku veštačke inteligencije. Zapravo, ne veštačke inteligencije, nego „AI-ja”, novog termina koji mora da prati svaki novi uređaj, bez obzira na to kakvi su to algoritmi na koje se funkcionalnost datog uređaja ili platforme oslanja. Kao 3D displej, pre nekih desetak godina ili VR, pre nekih pet, tako od ove godine sve živo mora da ima AI uz sebe, u vidu prefiksa ili sufiksa, jer, zaboga, AI je budućnost!

74. izdanje najvećeg svetskog sajma potrošačke elektronike prošlo je u znaku veštačke inteligencije...

Od osmog do 12. januara u Las Vegasu, u Nevadi okupilo se više od 4300 izlagača, od čega su 60 odsto bile kompanije sa spiska 500 najvrednijih na planeti, a preko 1400 činili su startapi. Broj izlagača, kao i posetilaca, konačno se potpuno vratio na predpandemijski nivo: više od 135 hiljada ljudi iz preko 40 zemalja obišlo je preko 230 hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora. Kao što ste već verovatno navikli, u februarskom „Svetu kompjutera” prenosimo vam detalje i predstavljamo proizvode sa CES-a koji su nam najviše privukli pažnju i to klasičnim redosledom: video, audio, vozila, roboti, mobilni uređaji, računari i raznoliki zanimljivi i inovativni novi aparati.

TV

Nova sezona uvek donosi nove televizore, od eksperimentalnih demonstratora novih tehnologija, pa do povoljnijih modela koji ciljaju široke segmente tržišta. Tradicionalni takmaci: LG, Samsung, Sony, Panasonic, TCL i Hisense ponovo su privlačili najviše pažnje na štandovima, a među njima se verovatno najviše istakao nesvakidašnji model, nazvan LG Signature OLED T. Ovo T u nazivu označava transparentnost, odnosno, radi se o specijalnom, prozirnom televizoru. Ovaj 4K model od 77 inča ima dva režima rada. Prvi je proziran, kada može da „glumi” virtuelni akvarijum ili specijalni displej za informacije, a kada korisnik poželi, dodirom tastera na daljinskom upravljaču sa zadnje strane TV-a podiže se crna pozadina i on ulazi u standardni, „TV režim”. Takođe, OLED T koristi LG-jev Zero Connect Box, odvojeni risiver sa kojim se povezuju svi antenski/data kablovi, a zatim se signal ka TV-u šalje bežično. Najveći problem ovog modela je u tome što, za sada, ne postoji ni plan da se nađe uskoro u prodaji, pa samim tim ni okvirna cena. Transparentni OLED displej je ključna komponenta još jednog LG-jevog uređaja, nazvanog The DukeBox. Radi se o eksperimentalnom zvučniku sa vakuumskim cevima koji emituje zvuk u punih 360 stepeni oko sebe. Korisnici mogu da gledaju u osvetljene vakuumske cevi dok se na transparentnom displeju prikazuju kontrole i podaci o muzici koju slušate, a tu su i efekti poput prikazivanja pejzaža ili vatre koja pucketa u kaminu. U manje eksperimentalnim vodama, predstavljena je nova serija bežičnih OLED televizora LG M4, čiji glavni adut je to što sada postoje i u verziji od 65 inča koja bi trebalo da bude osetno povoljnija od dosadašnjeg minimuma od 77. Takođe, razlika u ceni između bežične serije M i „kablirane” G i dalje će biti nekih 1200 dolara.

LG nije jedini došao na CES sa prozirnim televizorima. Sa druge, micro-LED strane tehnološke medalje, Samsung je predstavio prozirni TV mnogo veće dijagonale (110 naspram 77). Sem toga, za razliku od LG-a, Samsungovi uređaji imaju tržišnu cenu, koja je poprilično visoka: transparentni MicroLED TV od 110 inča košta čak 150 hiljada dolara. U poređenju sa tim, Samsung S95D serija deluje povoljno (verzija od 55 inča košta 2500, a od 77 inča 4500 dolara). Glavni adut ove Samsungove serije je novi OLED panel sa mat površinom koja bi trebalo da u potpunosti eliminiše odsjaj, jedan od velikih problema kod ultraispoliranih displeja. Ako, pak, želite još veću dijagonalu i rezoluciju, Samsungovo rešenje je Premiere 8K, bežični ultrashort-throw projektor koji prikazuje sliku dijagonale od 150 inča kada se postavi neposredno uza zid. Sem toga, ovaj projektor koristi takozvanu Lightwrap tehnologiju za mapiranje prostora u kom se projektuje pomoću koje, po navodima proizvođača, bilo koji objekat i površina u sobi mogu da se pretvore u interaktivni displej.

Kompanija TCL je na CES došla sa željom da konkurenciju oduva na polju bitke za najveću dijagonalu, kao i da ceo uređaj ostane u domenu „relativno normalne” cene. Model 115QM891G, sa gargantuanskom dijagonalom od 115 inča (292 centimetra), koristi mini-LED pozadinsko osvetljenje, raspoređeno u 20 hiljada lokalnih dimming zona kojim postiže osvetljaj od čak 5000 nita. Kada smo kod vrednosti od 20 hiljada, upravo tolika je i dolarska cena ovog ogromnog televizora. Sa „malo razumnije” strane, TCL je predstavio i naslednika svog modela koji je prošle godine dominirao na zapadnom tržištu u kategoriji odnosa cene i kvaliteta. TCL QM851 nastaviće stazama prethodnika, pokrivajući spektar od 820 dolara za model od 65 inča do 5500 zelembaća za TV od 98 inča, a tehnička unapređenja odnose se na pojačano osvetljenje i broj dimming zona, novi tjuner, kao i bolji Dolby Atmos 2.1.2. zvučni sistem koji se dobija u kompletu.

Model Hisense 110UX nije pobedio po pitanju dijagonale, ali jeste kada se radi o sumanutom osvetljenju. Panel ovog uređaja „izvlači” neverovatnih 10 hiljada nita (što je četiri puta više od trenutno komercijalno dostupnih modela). Takođe, broj dimming zona podignut je na 40 hiljada. Hisense, ipak, nije najavio okvirnu cenu ovog modela, ali pretpostavljamo da je viša od TCL-ovih 20 hiljada, iako se radi o istoj tehnologiji displeja (mini-LED).

Za kraj TV segmenta ostavili smo Panasonic Z95A, novi flagship model renomiranog japanskog proizvođača, čija glavna novost je napuštanje vlastitog operativnog sistema My Home Screen u korist Amazonovog Fire OS-a. Dok je OLED panel ovog modela isti kao na prošlogodišnjem MZ2000, tehnološku inovaciju predstavlja skladno nazvan HCX Pro AI Processor MK II. Predstavnici proizvođača tvrde da novi AI procesor dodaje i brzinu i nove mogućnosti Panasonicovom softveru za upscaling,4K Remaster Engine.

Audio

Na polju zvuka, posetioci su mogli da pronađu klasičnu mešavinu povoljnih uređaja za široku publiku i ultrakvalitetne (i ultraskupe) profesionalne komade audio-opreme. Tako je, na primer, kompanija Focal predstavila model Aria Evo X, za koji će vam audiofili reći da je naslednik modela Aria 900, koji je u međuvremenu napunio deset godina radnog staža. Proizvođač tvrdi da novi modeli imaju veću stabilnost zvuka, jače basove i čistije srednje tonove. Ipak, ovaj sistem namenjen je audiofilima sa ekstremno dubokim džepovima, jer Evo X Center košta 1000 dolara, a parovi satelita označenih sa No.1 do No.4 kreću se od 2400 do 6000 dolara (ukupna cena celog sistema je skoro 20 hiljada dolara).

Kompanija Sonus se, pak, smeje u lice ovako „niskim” vrednostima, jer njihov sistem Faber Suprema kojim firma obeležava 40 godina rada košta 750 hiljada dolara. Radi se o precizno kalibrisanom uređaju koji koristi najkvalitetnije materijale, od neodijumskih magneta, preko ugljeničnih vlakana, do specijalnih membrana od papirne pulpe i svilenih vlakana.

Za korisnike koji traže kvalitetno, a relativno povoljno all-in-one rešenje Audio Pro C20 je sistem koji u kućište od samo 41×22×19 centimetara smešta dva visokotonca i jedan bas zvučnik ukupne snage 190 vati. Pored svih mogućih opcija za povezivanje kablovima, C20 podržava bežični streaming u 24-bit/96kHz putem većine popularnih platformi. Podržani su Tidal Connect, Spotify Connect, AirPlay 2, Google Cast, Audio Pro Multiroom i, naravno, Bluetooth. Cena uređaja iznosi samo 550 evra.

Nostalgičari koji se boje da kad im stari Walkman ispusti dušu neće moći da slušaju kasete u pokretu dobili su Fiio CP13. Konstruktori tvrde da je u pitanju spoj modernih tehnologija i materijala sa originalnim dizajnom prvog Sonyjevog Walkmana iz 1979. godine. CP13 košta 130 dolara i namerno ne podržava bežični streaming, već isključivo pušta muziku sa kaseta. Takođe, umesto klasičnih AA baterija ima internu litijum-jonsku koja se puni preko USB-C priključka. Mnogo moderniji uređaj iz iste kompanije je Fiio R9,efektivno mini-računar za streaming muzike sa upravljačkom površinom nalik na ekran smartfona.

Samsung već neko vreme ima liniju televizora nazvanih The Frame, koji kada nisu u TV režimu mogu da se koriste kao digitalni ram za slike. Novi rođak je uređaj Music Frame, bežični zvučnik koji može da se koristi samostalno za puštanje muzike sa željenog uređaja ili da se poveže sa televizorom, soundbarom ili drugim muzičkim sistemom i bude njegova komponenta. Music Frame izgleda kao poveći stoni ram za slike, ali nema ekran, već korisnici ručno (fizički) menjaju slike na prednjoj strani. Pored Music Framea, Samsung je prikazao i svoj osveženi flagship soundbar.HW-Q990D ima 22 drajvera u 11.1.4-kanalnoj konfiguraciji, a tu je i očekivana podrška za standarde Dolby Atmos i Samsung Q-Symphony (sa više različitih audio-profila).

Nakon prošlogodišnjeg modela Victrola Stream Carbon, neko bi pomislio da dugo vremena niko neće napraviti bolji hi-fi gramofon. Ipak, Victrola je rešila da granice pomeri već ove godine na CES-u, modelom Stream Sapphire koji donosi još više mogućnosti za bežičnu integraciju u audio-sisteme korisnika. Sada je, pored povezivanja sa Sonosovim kompatibilnim uređajima, moguće umrežavanje u UpnP i Roon sisteme. Pored toga, iz Victrole kažu da je motor u novom modelu još kvalitetniji. Cena uređaja je pukih 1800 evra.

Nakon dve godine čekanja, Sennheiser je rešio da unapredi svoje bežične bubice. Pored toga što bi trebalo da pruži mnogo životniji zvuk, Momentum True Wireless 4 ima veću bateriju i u bubicama (čija autonomija je sada 7,5 sati) i u kutijici (koja drži punjenje za najviše 30 sati korišćenja). Tu su i podrška za Qualcomm’s S5 Sound Gen 2 platformu kao i za Snapdragon Sound Technology, pa će lag preko Bluetooth veze biti još manji. MTW4 će se naći u prodaji sredinom februara po ceni od 300 evra.

Interesantan zvučnik sa veoma specifičnom namenom je Mirai iz japanske kompanije SoundFun. Naime, ovaj zvučnik je rešenje za osobe koje imaju poteškoće da razumeju govor na TV-u. Umesto pukog pojačavanja kompletnog audio-kanala sa govorom, Mirai aktivno obrađuje zvuk kako bi svaka pojedinačna reč bila razumljivija. Cena ovog zvučnika je 300 dolara.

Kompanija JBL predstavila je kompletnu novu paletu prenosnih zvučnika, modeli JBL Xtreme 4, JBL Clip 5, JBL Go 4, PartyBox Club 120 i PartyBox Club 320 predstavljaju unapređenja i po pitanju kvaliteta zvuka i lakoće bežičnog umrežavanja sa različitim audio-sistemima. A kada smo već kod prenosnih zvučnika, firma Lodge prikazala je unapređeni Solar Powered Speaker 4 Series 2. Kao što naziv govori, radi se o zvučniku sa integrisanim solarnim punjačem, integrisanim pojačalom od 50 vati i dve membrane. Solarni punjač garantuje dvadeset sati rada, a pošto će se uređaj koristiti u prirodi, tu je i otpornost na vodu u skladu sa standardom IP66. Cena ovog uređaja je 450 dolara. Solarni punjač nalazi se i na mnogo manjem, prenosnom uređaju. Slušalice 3M Peltor WS Alert XP namenjene su radnicima u bučnim industrijskim postrojenjima ili na aerodromima, jer raspolažu elektronskim sistemom za suzbijanje buke iz okoline. Sem toga, solarni punjač u „rajfu” eliminiše potrebu da razmišljate o punjenju baterije. Slušalice EarFun Wave Pro privukle su pažnju, jer koštaju samo 80 dolara, a imaju više nego solidan kvalitet zvuka i aktivno suzbijanje okolne buke do 45 decibela.

Još jedan, prilično čudan uređaj tehnički spada u slušalice. Mojawa HaptiFit Terra su slušalice koje ne prenose zvučni signal kroz ušni kanal, nego kroz kost lobanje ispred i iza uha. Namenjene ljudima koji vežbaju, ove slušalice imaju integrisan audio-plejer sa 32 gigabajta memorije, ali i takozvanog AI-trenera koji prati kretanje i fiziološke markere korisnika i u skladu sa tim mu pruža savete kako da trening učini efikasnijim.

Vozila

Već godinama, najimpresivniji eksponati na CES-u su automobili koji za poznate kompanije predstavljaju futurističke tehnologije, a tu je i sve veći broj električnih letelica koje se polako približavaju prelasku u komercijalni stadijum razvoja.

Verovatno najviše pažnje od svih vozila na ovogodišnjem CES-u privukao je koncept automobil Honda 0 Saloon, iz odeljenja Sony Honda Mobility, koji ne samo što izgleda prelepo i futuristički, nego je istovremeno najava novog električnog modela ovog proizvođača koji će se u serijskoj proizvodnji naći krajem sledeće i u prodaji tokom 2026. godine. Dok iz Honde nije bilo mnogo reči o performansama motora i baterije u samoj seriji 0, predstavnici dalekoistočne kompanije rešili su da udare tamo gde su vlasnici električnih automobila najosetljiviji - na vreme dopunjavanja baterije. Naime, iz Honde tvrde da njihov novi sistem za brzo punjenje može da podigne preostali kapacitet baterije sa 15 na 80 odsto za samo za 10-15 minuta. Sem toga, iz Honde tvrde da su uspeli da smanje degradaciju maksimalnog kapaciteta baterije tokom deset godina korišćenja na manje od deset odsto.

Nemački proizvođači automobila ove godine stavili su akcenat na AI i prateću elektronsku opremu. Tako je Volkswagen najavio da će u njihov glasovni asistent u modelima u ID 4 i ID 7, zvan Hello Ida, tokom godine biti integrisan ChatGPT. BMW sarađuje sa Amazonom i u svoje automobile implementira ALLM (Alexa Large Language Model), a predstavljen je i dvostruki sistem za automatizovano parkiranje četvrtog nivoa autonomije. To znači da vozilo može da samo pronađe slobodno parking mesto i parkira se, a moguće je i predavanje kontrole sistemu za parkiranje gde je za daljinskim komandama osoba zaposlena u parking servisu. Mercedes-Benz, takođe, dodaje AI svojim modelima, ali uz pomoć Azure OpenAI. Sem toga, Mercedes je prikazao koncept CLA Class, povoljni električni model koji bi trebalo da po ceni Tesle Model 3 (oko 40 hiljada dolara) ponudi bolje vozne performanse i kvalitet enterijera.

Hyundaijeva kompanija Supernal LLC došla je na CES sa unapređenom varijantom letelice koja bi trebalo da postane električni taksi budućnosti. Supernal S-A2 je evolucija električne letelice sa mogućnošću vertikalnog sletanja i poletanja koja je predstavljena na CES-u 2020. godine. Unapređenja na polju električnih motora i baterija garantuju da će S-A2 imati bolje letne karakteristike od starijeg prototipa (krstareća brzina od 200 kilometara na sat na visini od 450 metara, domet od 65 kilometara), ali i prijatniji let za putnike, jer zvuk elisa pri poletanju i sletanju ne prelazi 65 decibela, a u horizontalnom letu 45 decibela. Iz Hyundaija obećavaju da će prvi Supernalovi modeli leteti 2028. godine. Sem toga, Hyundai je predstavio koncept automobil Mobion koji koristi e-Corner System. Radi se o nezavisnim motorima u točkovima koji omogućavaju dijagonalno ili bočno kretanje i znatno olakšavaju parkiranje.

Kada smo već kod futurističkih letelica, moramo da pomenemo i Helix iz kompanije Pivotal. U pitanju je „personalni leteći automobil”, jednosed čije poletanje i sletanje, zbog načina na koji rotira motore i kabinu tokom tih akcija, pomalo podseća na zloglasni Slave One Bobe Feta. Ova letelica, teška samo 160 kilograma, ima autonomiju od dva sata i maksimalnu brzinu leta od 96 kilometara na čas. Problem je u tome što je Helixu u SAD trenutno dozvoljeno da leti samo u takozvanom neregulisanom G-prostoru, a to je do 1500 metara iznad nivoa mora. Takođe, da bi upravljao ovom ultralakom letelicom koja košta 190 hiljada dolara, pilot mora da bude niži od 195 centimetara i lakši od 100 kilograma.

KIA je predstavila novu paletu električnih vozila nazvanih Platform Beyond Vehicles (PBV). U pitanju su pokretne kutije različitih veličina sa širokim spektrom namena. Najmanji, PV1 je potpuno autonomno vozilo, bez volana i vozača, koje služi samo za transport osoba i tereta u uslovima ekstremno gustog saobraćaja. Srednji PV5 prikazan je u dve varijante - putničkoj, sa niskim krovom i teretnoj sa visokim, dok je veliki PV7 modularni teretni kamionet.

Kineska kompanija Xpeng predstavila je otkačeni sistem AeroHT. Radi se o terenskom šestotočkašu koji u teretnom delu nosi „vazdušni modul”, odnosno, sklopivi električni dron koji može da ponese putnike. Cena celog sistema je 200 hiljada dolara, ali da bi mogao da se kupi, neophodna je i dozvola za upravljanje helikopterom (iako dron ima mnogo jednostavnije komande).

Harman Kardon prikazao je Seat Sonic: zvučnike integrisane u sedište i naslon za glavu putnika. Polazna ideja iza ovakve konstrukcije bila je da audio-sistem može i da zvuči bolje u automobilu i da koristi znatno manje energije ako je izvor zvuka bliže vozaču i putnicima.

Električni bicikl Fusion, kompanije Urtopia, delo je slavnog dizajnera Hartmuta Eslingera (autor brojnih rešenja kompanija Apple i Sony). Sem toga, ovo je prvi električni bicikl sa dva motora i dve baterije, a sem rama od ugljeničnih vlakana može da se pohvali i AI asistentom (ChatGPT sa glasovnim komandama). Maksimalna brzina kretanja je 24 kilometra na sat, a domet iznosi 120 kilometara sa standardnom i 200 sa većom baterijom.

Ljubitelje nešto većih dvotočkaša zanimaće Land Moto District, električni motor maksimalne brzine 112 kilometara na čas, sa autonomijom između 65 i 200 kilometara, u zavisnosti od baterije. Takođe, motor ima dve osnovne konfiguracije - The Street, za gradsku vožnju i The Scrambler, za terensku. Obe konfiguracije koštaju sedam hiljada dolara.

Dronovi i roboti

U svetu dronova, na ovogodišnjem CES-u nije bilo toliko gužve i inovacija kao tokom prethodnih sezona, ali razvoj novih modela i dalje nezaustavljivo napreduje, sve više sa naglaskom na granu komercijalnog dostavljanja paketa. Gigant DJI predstavio je model FlyCart 30 koji može da prenese do 30 kilograma tereta na udaljenost od 40 kilometara. Koliko su ove performanse vanserijski skupe pokazuje cena drona od čak 42 hiljade dolara.

Googleova kompanija Wing predstavila je novu verziju svog Delivery Dronea, letelice namenjene automatizovanoj dostavi paketa. Novi model, sa osam rotora za horizontalno i četiri za vertikalno kretanje može da ponese do 2,5 kilograma tereta i dostavi ih na udaljenosti do 19 kilometara, pri čemu postiže maksimalnu brzinu od 105 kilometara na čas. Interesantno, kompanija Wing tvrdi da bi ova verzija drona trebalo da čini oko 30 odsto njihove dostavne flote, dok će manji model, čiji je teretni kapacitet samo 1,25 kilograma činiti 70 odsto. Wingove letelice već su u vazduhu na dnevnom nivou kao deo testa u saradnji sa kompanijom Wallmart i pokrivaju 60 hiljada domaćinstava u regionu Dalasa u Teksasu. Do kraja ove godine, ovaj servis trebalo bi da se proširi na više od dva miliona korisnika.

Južnokorejski Sheco Ark-M je specijalizovani dron za podvodno čišćenje opasnih supstanci. Dizajniran kao mali batiskaf sa usisnikom na prednjem delu, Ark-M može da se zavuče između brodova, ispod mostova ili u kanale i da tamo sakuplja i skladišti štetne materijale, a izbacuje prečišćenu vodu. Ovaj dron obavlja svoju funkciju na udaljenosti od jednog kilometra od operatera.

Jedna od ovogodišnjih sajamskih nagrada iz oblasti dronova dodeljena je programu UrbanLinkX, proizvodu južnokorejske kompanije Pablo Air. Radi se o platformi za rukovođenje vazdušnim saobraćajem dronova u urbanim sredinama. Razvoj ovog sistema započeo je kao softver za rukovođenje rojevima dronova tokom noćnih light-show letova, ali je prerastao u nešto što će u skoroj budućnosti biti neophodna alatka svakog većeg grada.

U sekciji sa dronovima pomenućemo i jednu kameru: Canon MS-500 je noćna kamera sa senzorom od jednog inča i 3,2 megapiksela. Pored niske težine, što je čini idealnom za montažu na dronove, ova kamera postavlja rekorde u kvalitetu snimaka na velikim udaljenostima u uslovima niske osvetljenosti, što će je učiniti posebno korisnom u sistemima za obezbeđenje koji koriste patrolne dronove.

Ovogodišnji trend na sajmu da se u sve gura AI lepo je otelotvoren u dronu Nearthlab AIDrone. Po dizajnu se radi o klasičnom quadcopteru sa kamerom na gimbalu s prednje strane (EO/IR kombinacija sa senzorom od 64 megapiksela), ali konstruktorima je mnogo bitnije ono što se nalazi u samom kućištu, a to je AI sistem koji omogućava dronu visok stepen autonomije i prepoznavanja osoba i objekata koje traži. Ovaj uređaj namenjen je, pre svega, posmatranju u različitim situacijama, kao što su prirodne katastrofe ili industrijske nesreće kako bi se ubrzala potraga za unesrećenima ili otkrivanje potencijalnog curenja štetnih materijala u životnu sredinu.

Korejski startap Mobinn predstavio je prototip robota za dostavu, koji i pored toga što ima točkove može da se penje uz stepenice. To je postignuto kombinacijom specijalnih točkova i razdvajanjem teretnog dela vozila od pogonske grupe, tako da se promenom njihovih međusobnih uglova olakšava uspon uz stepenice.

Jedan od sajamskih dobitnika za inovaciju je Glide, robotizovani štap za osobe sa oštećenim vidom iz kompanije Glidance. Baza ovog uređaja je mini-točkaš sa nizom senzora koji funkcioniše skoro kao pas koji pomaže slepima. Uređaj automatski izbegava prepreke i regulacijom otpora samih točkova ukazuje korisniku na to da bi trebalo da uspori.

Na sajmu su mogla da se vide i dva humanoidna robota. Kompanija Kepler Robotics predstavila je model Keplerbot Forerunner K1, androida čije zglobove pokreće 14 linearnih i 14 rotacionih motora, što garantuje visok stepen snage i preciznosti pri interakciji sa objektima. Ovo je bitno zbog toga što je primarna namena ovoghumanoida, visokog 178 centimetara i teškog 87 kilograma da bude pomagač u fabrikama i proizvodnim procesima. Konstruktori ne taje da im je dugoročni cilj da K1 bude kvalitetniji i povoljniji od mnogo slavnijeg modela Optimus iz kompanije Tesla (cenovni opseg između 20 i 30 hiljada dolara).

Malo veće ambicije imaju ljudi iz Unitree Roboticsa koji su predstavili model Unitree H1, čije unutrašnje komponente nisu zaštićene čvrstim kućištem, već specijalnom sintetičkom tkaninom. Zbog toga je težina robota samo 47 kilograma (visok je 180 centimetara), ali to ne umanjuje njegovu snagu, nosivost i stabilnost. Zanimljiv detalj je da H1, za sada, nema šake, već svaka ruka završava gumenom hvataljkom. Vremena da se to ispravi svakako ima, jer se ovaj robot neće naći u prodaji bar još tri godine, a kada se to desi, cena će mu biti oko 90 hiljada dolara.

Tokom sajma, na stazi Las Vegas Speedway tradicionalno je održan i Indy Autonomous Challenge, takmičenje potpuno autonomnih trkačkih automobila. U okršaju između devet timova sastavljenih od stručnjaka iz sedam zemalja i sa 18 univerziteta, ekipa sa Tehničkog Univerziteta u Minhenu odnela je pobedu ispred tima sa Univerziteta Virdžinije. Pošto su svi timovi koristili istu osnovnu platformu, formulu sa oznakom IAC AV-24, razlika u plasmanu isključivo je posledica kvaliteta kôda za autonomno upravljanje. Ljubitelje trka obradovao je trenutak, koji se prvi put desio ove godine: dva vozila bila su na manje od jednog metra jedno od drugog pri brzini od 240 kilometara na čas.

Fanovi robotike koji su se tokom poslednjih 12 meseci pitali: „Na čemu li to majstori Hyundai sa patentima iz kompanije Boston Dynamics?” odgovor sa ovog CES-a je Hyundai Construction Xite. Radi se o prototipu autonomnog rovokopača, odnosno industrijske mašine sa četiri gusenice i ogromnom robotskom rukom na koju može da se priključi nekoliko alatki. Hyundai planira da razvije niz ovakvih vozila koja bi umrežena mogla da pretvore željeni teren u konfiguraciju koju nacrt projekta diktira. Nešto sitniji, ali ništa manje impresivan je Bobcat Rogue X2, autonomni traktor koji bi trebalo da postane sve češći deo inventara na gradilištima, farmama ili u rudnicima gde njegove male dimenzije i impresivna snaga dolaze do izražaja.

Jedan od mini-hitova sajma i stvar koju treba očekivati i na našim ulicama tokom sledećih nekoliko godina su Moonwalkersi iz startapa Shift Robotics. Prva asocijacije je da se ovaj uređaj nazove rolšuama, ali to nije baš tačno, jer je smisao ovog izuma, koji dodaje po 10 točkova ispod svakog stopala, da se korisnik ne zamara specijalnim pokretima koji su obavezni da bi rolšue funkcionisale, već se normalno korača, a Moonwalkersi podižu brzinu hodanja za oko 2,5 puta. Baterije omogućavaju 10 kilometara ubrzanog hoda, a pune se za oko 90 minuta (imaju vlastiti punjač sa dva USB-C priključka). Pored toga što se brzo postavljaju preko klasičnih cipela, ovi dodaci lako mogu da se prebace u „zaključani režim” koji je neophodan za korišćenje stepenica ili javnog prevoza. Konstruktori garantuju da je potrebno manje od deset koraka da bilo ko ovlada Moonwalkersima. Cena ovog čuda tehnike je oko 1400 dolara.

Pre četiri godine, Samsung je predstavio loptastog robota, prikladno nazvanog Ballie, a sada je predstavljena nova generacija, sa unapređenim motorom, projektorom i baterijom (oko tri sata autonomije). Robotu je, takođe, dodat glasovni chatbot, kao i mogućnost praćenja glave osobe sa kojom se Ballie druži, kako bi u skladu sa tim mogla da se u realnom vremenu podešava slika sa integrisanog projektora.

Lični kompjuteri

Deo ove reportaže posvećen prenosnim računarima i pametnim telefonima počinjemo Asusovim igračkim flagshipom. Tajvanski elektronski gigant predstavio je ROG Phone 8 i ROG Phone 8 Pro. Tehnički gledano, radi se o gotovo identičnom uređaju sa Snapdragon 8 Gen 3 SoC-om, LTPO AMOLED ekranom od 6,78 inča i kamerom sa senzorima od 50, 32 i 13 megapiksela. Glavna razlika je u memorijskim kapacitetima - običan ROG 8 postoji u varijantama od 12/256 (cena 1100 dolara) i 16/256, a 8 Pro u 16/512 i 24/1024 (cena 1800 dolara). Asus je, takođe, prikazao i ROG Tessen Mobile Controller, „razdvojeni džojped sa dockom za mobilni” koji je, naravno, konstruisan da se idealno koristi sa ROG 8 modelima, ali funkcioniše sa bilo kojim smartfonom koji ima USB-C port.

Posetioci prošlog CES-a, a i mi u rubrici „Phone Zone”, imali smo samo reči hvale za TCL-ov tablet NxtPaper 11. Ove godine, TCL je otišao korak dalje modelom NxtPaper 14 Pro. Adut prethodnika, specijalni NxtPaper displej sada je povećan na 14 inča, a uparen je sa 12 gigabajta RAM, MediaTek Dimensity 8020 SoC-om i baterijom od 12 amper-časova. Tačnu cenu ćemo saznati na proleće, ali treba očekivati iznos od oko 600 evra. U telefonskoj ponudi, TCL je predstavio novu paletu serije 50 u kojoj su najzanimljiviji povoljni mid-range modeli TCL 50 XE i TCL 50 XL, upravo zato što i oni imaju displej izrađen u pomenutoj NxtPaper tehnologiji.

Telefon MMGuardian nosi isti naziv kao popularna aplikacija za roditeljsku kontrolu dečjih smartfona. Uređaj je delo istog razvojnog tima koji je pokrenuo aplikaciju, ali sada kada imaju kontrolu i nad hardverom, u prilici su da roditeljima pruže kontrolu (i uvid) nad svim aktivnostima deteta koje koristi telefon. Sa druge strane, za korisnike koji brinu o vlastitoj bezbednosti podataka i privatnosti prikazan je Punkt MC02, prvi telefon koji koristi Apostrophy OS, open source varijantu Androida na kojoj rade sve aplikacije kao na običnom Androidu, ali u novom okruženju koje omogućava korisnicima veći pregled i kontrolu nad ličnim podacima koje pojedine aplikacije koriste.

Među vlasnicima Appleovih telefona prilično mnogo pažnje privukao je Clicks Creator Keyboard, hibrid između silikonskog bumpera za telefon i hardverske tastature. Nakon što se postavi na iPhone, ova tastatura sprečava da na ekranu iskače virtuelna varijanta, a poseban bonus je mogućnost korišćenja iOS shortcuta na telefonu, kao što je to slučaj kada povežete tastaturu na iPad. Cena? Samo 140 dolara.

Pošto je rezervisao vlastiti događaj nakon CES-a za predstavljanje novih flagship telefona za novu sezonu, Samsung je na sajam u Las Vegasu došao sa tehnološkim demonstratorom. Telefon Flex In & Out je napredniji rođak modela Galaxy Z Flip 5 i izgleda bezmalo identično, ali može da se savije u oba pravca.

Oppo Find X7 Ultra nastavlja da izlazi u susret ljubiteljima fotografije sa specifičnim prohtevima. Novi model ima još kvalitetniji Sonyjev senzor od 50 megapiksela, ali i dva periskopska telefoto objektiva (optički zum od 2,8 i šest puta). Kada se uzme u obzir da sve gura Snapdragon 8 Gen 3 SoC, onda cena od oko 750 evra i nije tako visoka.

Iako ga pominjemo među pametnim telefonima, Rabbit R1 AI nije telefon nego uređaj koji bi trebalo da smanji potrebu da neprestano imamo telefon u rukama. U pitanju je lični AI asistent koji može da se koristi i u vezi sa pametnom kućom ili da se ponese u džepu umesto telefona. Dok opšti dizajn sa ekranom (samo 2,88 inča), kamerom, jednim tasterom i skrol točkićem donekle podseća na pametne telefone, na R1 nije moguće pokrenuti pojedinačne aplikacije, nego se sve odvija preko komandi izdatih AI asistentu. R1 koristi MediaTek Helio P35 SoC na 2,3 gigaherca i ima četiri gigabajta RAM-a i 128 gigabajta skladišne memorije. Uređaj će se naći u prodaji od marta po ceni od 200 dolara.

Lenovo je na CES došao sa jednim klasičnim i jednim hibridnim tabletom. Klasičan, Lenovo Tab M11 osmišljen je kao primarna platforma za konzumiranje multimedije. Ima FHD displej od 11 inča, Dolby Atmos zvučnike, osmojezgarni MediaTek Helio G88 SoC i olovku za crtanje. Sve to može da radi oko 10 sati zahvaljujući bateriji od sedam amper-časova. Hibridni tablet je LenovoThinkBook Plus Gen 5 koji može da funkcioniše kao klasični Windows laptop od 14 inča sa 2,8K OLED displejem Intel Core 7 Ultra procesorom sa 32 gigabajta RAM-a, ali ako se ekran odvoji, uređaj trenutno postaje Android tablet koji se oslanja na Snapdragon 8+ Gen1 SoC sa 12 gigabajta RAM.

Što se laptopa tiče, ponuda možda nije bila opširna kao nekih ranijih godina, ali svakako je bilo zanimljivih i impresivnih modela, među kojima su prednjačili oni sa novom, 14. generacijom Intelovih Core 7 i Core 9 procesora. Verovatno najmoćniji gejmerski laptop na sajmu i svakako najskuplji sa cenom od 4200 dolara, bio je Razer Blade 16, sa 2,5K OLED ekranom od 16 inča i osvežavanjem od 250 herca, procesorom Core i9-14900HX, grafičkom karticom GeForce RTX 4090, SSD-om kapaciteta dva terabajta i 32 gigabajta RAM-a. MSI je prikazao čak tri high-end modela, od kojih jedan, MSI Prestige AI Evo ima Intelovu Arc grafiku, ali i specijalne AI algoritme za ubrzavanje multitaskinga i povećavanje energetske efikasnosti uređaja (vreme autonomije duže je od 13 sati). MSI Raider GE68 HX je „brute force” model (i najskuplji u ovogodišnjoj MSI-jevoj ponudi) sa 4K mini-LED displejem, a MSI Vector 17 HX je povoljnija desktop replacement opcija sa VA panelom i osvežavanjem od 240 herca. U povoljnijim vodama, od samo 1500 dolara, HP Omen Transcend 14 pronalazi balans između impresivnog OLED displeja, umerenog hardvera (Core 7 i RTX 4060) i više nego solidnog vremena autonomije koje je oko 11,5 sati.

Kompanija MSI odgovorna je i za verovatno najzanimljiviji komad igračkog hardvera na ovogodišnjem CES-u, jer se očigledno upušta u sve oštriju borbu PC gaminghandhelda koji pokušavaju da odgrizu deo kolača koji kontroliše Valve sa Steam Deckom. MSI Claw je prvi uređaj u ovoj specifičnoj niši koji ne koristi AMD-ov, već Intelov hardver. Tačnije, u povoljnijoj varijanti (700 dolara) Claw pokreće Ultra 5Meteor Lake CPU uz Intel Arc grafiku, 16 gigabajta RAM-a i SSD-om od 512 gigabajta. Za pedeset dolara više dobija se brži procesor, Ultra 7 i duplo veći SSD. Oba modela imaju LCD displej od sedam inča. Globalna prodaja Clawa trebalo bi da počne tokom februara.

Asus je, pak, predstavio prvu generaciju ROG NUC mini-računara (prvu otkako su preuzeli brend NUC od Intela). U kućište zapremine samo 2,5 litra uspeli su da smeste moćan igrački hardver (Core Ultra 9 ili 7 i RTX 4070 ili 60), ali cena takvog užitka nije mala i kreće se od 1700 do 2200 dolara.

Što se „klot” PC komponenata tiče, AMD je predstavio model Ryzen 7 8700G, desktop (overklokovanu) varijantu laptop procesora sa integrisanom grafikom. To, samo po sebi, nije toliko impresivno dok se ne uzme u obzir cena od samo 330 dolara za APU koji posao obavlja bolje od bar 100 dolara skuplje kombinacije procesora i grafičke kartice. Nvidia je predstavila Super varijante kartica u seriji 40. RTX 4070 Super, 4070 Ti Super i 4080 Super, povećavaju broj CUDA jezgara u odnosu na prethodnike i donose 10-20 odsto bolje performanse i, najbitnije, znatno nižu cenu (4080 Super pojaviće se u prodaji za okruglo hiljadu dolara). Nažalost, kapacitet RAM-a ostao je isti (12 i 16 gigabajta).

Ako ne možete da se odlučite između vazdušnog i vodenog hlađenja, razmislite u XPG Hybrid Cooleru. Ovaj hladnjak za procesor, veličine standardnog vazdušnog tower coolera zapravo je minijaturni AIO kroz koji cirkuliše tečnost, a radijator je u sredini između dva ventilatora od 120 milimetara.

Među monitorima, najzanimljiviji je bio Asus Zen Screen Fold OLED MQ17QH. Radi se o prenosnom „dodatnom” monitoru od 17,3 inča čiji glavni adut je u tome što može da se presavije na pola radi lakšeg transporta. Monitor bi trebalo da se pojavi u prodaji krajem proleća po ceni od oko 2000 dolara. I Asus i LG prikazali su 4K monitore sa osvežavanjem od 240 herca, koji pritiskom na taster postaju FHD displeji sa osvežavanjem od 480 herca. A za igrače koji ne žele kompromis, Asus je predstavio ROG Swift OLED PG27AQDP, prvi 2,5K OLED monitor sa osvežavanjem od 480 herca. Sa mnogo umerenije strane spektra, Dell je tokom predstavljanja ultrawide 5K modela UltraSharp U4025QW (u prodaji od početka marta za 2400 dolara), objavio da će od ove godine svi monitori serije UltraSharp imati IPS Black panele sa minimalnim osvežavanjem od 120 herca.

Šareniš

Finalni segment uvek ostavljamo za zanimljive, čudne i ponekad, naizgled, apsurdne novotarije. Tako, na primer, kompanija Withings svake godine dođe na CES sa novim zanimljivim uređajem vezanim za biometriju i zdravlje korisnika. Njihov ovogodišnji adut, BeamO, liči na kontroler Nintendove konzole, ali se, zapravo, radi o specijalnom uređaju za brzu kućnu dijagnostiku. BeamO u jednom malom pakovanju objedinjuje termometar, oksimetar, stetoskop i elektrokardiograf. Uređaj je trenutno u proceduri za odobravanje od strane američkog ministarstva zdravlja (FDA), pa se očekuje da će moći da se kupi od juna za 250 dolara.

Kuhinjski aparati koji na brzaka prave nešto (zaista ili naizgled) komplikovano konstantni su hit na CES-u. Tako, na primer, aparat nazvan ColdSnap obećava da za dva minuta pravi svež sladoled sa željenom aromom. Aparat koristi slatku pavlaku, led, šećer i specijalne konzerve sa aromom da zaista za dva minuta napravi sladoled, šejk, smoothie ili ledeno piće sa kofeinom, Najveći problemi ovog aparata su odsustvo okvirne cene i činjenica da će se ColdSnap u prodaji naći tek tokom 2025. godine. Za nestrpljive i naklonjenije pivu nego sladoledu, jedan od proizvoda koji već mogu da se nabave za 880 dolara je kućna pivara Exobrew. Evolucija uređaja koji su mogli da se vide na CES-u tokom poslednjih nekoliko sezona, Exobrew ne koristi nikakve kapsule, već prave sastojke i alkoholno vrenje, ali zahvaljujući kontroli pritiska i temperature na sveže pivo sada se čeka samo četiri sata. Sem toga, ako platite pretplatu od devet dolara mesečno (90 godišnje), dobijate pristup online biblioteci recepata za piva najrazličitijih aroma.

Nakon piva i sladoleda, verovatno ćete poželeti da operete zube, a Oclean X Ultra Wi-Fi Digital Toothbrush je verovatno je najbolja alatka za taj posao. U pitanju je pametna četkica za zube sa AI algoritmom za kontrolu brzine rada motora u zavisnosti od položaja i pritiska četkice na zube. Na integrisanom ekranu korisnik dobija podatke o eventualno propuštenim zubima, a vrhunac je u „AI treneru” za pranje zuba. Naime, Oclean X u glavi četkice ima zvučnik koji zahvaljujući koštanoj provodljivosti kroz zube šalje audio-signal direktno u uši korisnika i daje mu savete o tempu, trajanju i tehnici pranja.

Umesto hardvera ili vlastitog pametnog sata, finski startap Doublepoint predstavio je softver za bilo koji pametni sat sa Androidom i WearOS-om. U pitanju je napredna aplikacija sa kojom sat postaje Bluetooth daljinski upravljač za bilo koji uređaj.

Ako ste najbolji prijatelj čovekovog najboljeg prijatelja, nabavićete mu (ili njoj) Minitailz Smart Dog Collar. U pitanju je pametna ogrlica za kućne ljubimce koja ne služi samo kao online lokator, već ima i integrisani fitness tracker za praćenje kretanja, apetita, temperature i zdravstvenog statusa uopšte.

Za ljude kojima novac nije problem, a žele da se igraju Imperatora iz „Star Warsa” tu je Holoconnect Holobox. U pitanju je kabina za video-konferenciju koja umesto 2D slike prikazuje holografski, 3D model sagovornika (koji koristi odgovarajuće kamere i pozadinu). Zvuči nepraktično i jeste tako.

Jedna od veoma korisnih primena AI sistema mogla je da se vidi u aparatima za prevođenje, kao što su Vasco Translator E1 (390 dolara) ili TimeKettle X1 Interpreter Hub (700 dolara). Prvi je digitalni prevodilac sa bazom od 108 jezika, ali mu je indeks preciznosti, u zavisnosti od situacije, između 80 i 90 odsto. Drugi je mnogo precizniji i brži, ali pokriva „samo” 40 jezika. Takođe, X1 ima i takozvani „režim za učionice” gde se povezivanjem više Hubova stvara sistem koji u realnom vremenu prevodi govor sa pet jezika za dvadesetoro učesnika.

• • •

Dok su svi ove godine trubili o AI dodacima u nekom svom obliku, CES je, zapravo, nastavio klasičnim, utabanim putem sa mnogo zanimljivosti, ali uglavnom većinom evolutivnih unapređenja i malim brojem pravih inovacija. Tradicionalno, kako najavljeni proizvodi budu stizali na naše tržište, nastojaćemo da svaki od njih propustimo kroz seriju testova i prenesemo vam naše mišljenje.

GALERIJA

SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
OKTOBAR 2024
IFA 2024, Berlin, Nemačka
Sto godina tehnologije
IFA nema 20 odsto glamura i prestižnog preterivanja kao sajam u Las Vegasu, već je standardno, „nemački utegnut”...
Izdvajanje Intelovih fabrika čipova
Nagli zaokret u raskoraku
Čini se da je pred Intelom napuštanje dizajniranja i proizvodnje u istoj kući, tj. odsecanje fabrika od ostatka kompanije...
Gigabyte X870 Aorus Elite WIFI7 i X870E Aorus Pro
Novi Ryzeni, novi čipseti
U ovom i sledeća dva teksta predstavljamo vam predstavnika nove generacije Ryzen procesora, kao i par primeraka nove generacije matičnih ploča...
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)
AI pomodarstvo ili realnost?
Vrhunski „skockana” sprava, sa dobro odmerenim odnosom snage i mase, te sa velikim naglaskom na AI potencijal...
Synology CC400W
Kamera bez kompromisa
Volimo da kažemo da uz Synology softver, hardver dobijate gratis. Koliko god da je softver beskompromisan, ništa manje nije ni ova kamera...
Microsoft PC Manager 3.12 • TweakPower 2.06 • Winaero Tweaker 1.63 • UniGetUI 3.1.1 • Snappy Driver Installer 1.24.8
Alatke za održavanje i podešavanje Windowsa
Na testu su nam se našla dva hibridna cleanera i po jedan program za podešavanje Windowsa,updateovanje drajvera i instaliranih aplikacija...
Honor Magic V3
Najtanji savitljivac
Honor Magic V3 nastavlja trend ultratankih preklopnika i po debljini broji svega 9,2 milimetra kada je presavijen...
TCL NXTPAPER 14
Optimus Prime
Gledati sadržaj na ovom ekranu je pravo uživanje, bez obzira na to da li se radi o brzoj multimediji, digitalnim magazinima ili nečemu trećem...
Apple iOS 18
(Ne) očekivano solidna nadogradnja
Verovatno najvažnija stvar koju donosi iOS 18 jeste mogućnost da ikonice na ekranu postavljate tamo gde vam je volja...
Warhammer 40K: Space Marine 2
Jedna od najboljih, a svakako najprodavanija Warhammer 40K igra svih vremena...
Astro Bot
Vanserijska stvar, verovatno najbolja i najmaštovitija platformska igra u poslednjih nekoliko godina...
Dungeons & Dragons - Player’s Handbook 2024
Nova D & D pravila
Povodom pola veka postojanja, „Dungeons & Dragons” je dobio novi komplet pravila...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama