PHONE ZONE
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Dragan KOSOVAC
1. decembar 2023.

Kada smo, pre dva meseca (SK 10/2022, i.sk.rs/32690), zasluženo hvalili fantastični megatablet Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, pomenuli smo i to da je on na čelu cele nove serije tableta, GalaxyTab S9. Dva meseca kasnije, Samsung je ovoj familiji od tri uređaja (S9, S9+ i S9 Ultra) dodao još dva člana: S9 FE i S9 FE+. Poklonici Samsungovog hardvera rado će vam reći da oznaka FE u oznakama modela korejskog giganta znači Fan Edition, odnosno, da se radi o uređajima čiji cilj je da uz minimum kompromisa, kupcima sa malo plićim (ali i dalje dubokim) džepom, ponude ugođaj koji može da se poredi sa onim kod flagship modela. Ovom prilikom, testirali smo Samsung Galaxy Tab S9 FE+, odnosno, „jači” od dva nova, FE tableta.

Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...

Bez zagledanja, skoro identični Tab S9 FE+ i osetno skuplji Tab S9+ najlakše se razlikuju po boji. Dok su avgustovski modeli dostupni u samo dve boje (bež i grafit), oktobarski su u četiri: siva, srebrna, tirkizna (mint) i ljubičasta (lavender). Sem toga, najupadljivija fizička razlika nalazi se na poleđini uređaja, gde između Samsungovog logotipa i kamere FE+ nema udubljenja za S-Pen stylus. Oni sa okom za detalje, primetiće i da na bočnim ivicama nema četiri, nego samo dva niza otvora za Tuned by AKG zvučnike. Oba tableta imaju identičnu konstrukciju, aluminijumski ram i pozadinu, kao i dimenzije koje diktira ekran dijagonale od 12,4 inča. Ipak, kod FE+ to je IPS LCD panel sa osvežavanjem od 90 herca i rezolucijom od 1600×2560 piksela. Njegov prikaz svakako nije kristalno živ kao kada se radi o slici na Dynamic AMOLED 2x displeju sa većom gustinom piksela (Tab S9+ ima rezoluciju od 1752×2800), osvežavanjem i HDR10+ podrškom, ali se svakako radi o vrhunski prijatnom i kvalitetnom IPS ekranu. Zapravo, moglo bi da se diskutuje o tome kako ta razlika u tehnologiji displeja ima jedan dodatni efekat koji je mnogo bitniji za dugoročno korišćenje tableta, a to je njegova težina. Naime, S9 FE+ je nekih 45 grama teži od S9+ što, načelno, nije mnogo, ali ako provodite mnogo vremena sa tabletom u rukama, i te kako znači. Mada, ovaj tablet, kao i prethodni član S9 familije o kom smo pisali, efektivno je zamena za laptop, koja bi najviše trebalo da se koristi sa magnetnom tastaturom.

Za korisnike koje više zanimaju performanse, nego estetika, mnogo bitnije razlike nalaze se „ispod haube”. Naime, podserija FE uređaja, tokom svoje prve dve sezone u svetu telefona (2020. i 2021. godine), bila je najlakši način za evropske korisnike da nabave Galaxy S sa Snapdragon SoC-om, jer je njihova, takozvana internacionalna verzija, u sebi imala Exynos čip. Od 2023. godine praksa se obrnula pa, tako, sada „klot” varijante imaju Snapdagon, a u FE modelima je, i kod telefona i kod tableta, Exynos. Tačnije, u Tab S9 FE i FE+ nalazi se isti 5-nanometarski SoC Exynos 1380 sa grafičkim čipom Mali-G68 MP5. To je svakako sporije od brutalne letnje kombinacije SD 8 Gen 2 + Adreno 740 i to se oseti, što u sintetičkim testovima (pogledajte infoboks), što u svakodnevnom radu. Te performanse, zapravo, ukazuju na to koji tablet je kome namenjen. Tako će zahtevniji korisnici kojima treba više snage za video editing ići ka modelima sa Snapdragonom, dok će oni koji se bave tekstom, tabelama i manje zahtevnim slikama biti više nego zadovoljni sa Exynosom. Interesantno i bitno, na FE tabletima Samsung DeX ograničen je na sam uređaj, odnosno, ne radi cast na druge displeje.

Kapacitet litijum-polimerske baterije je 10090 miliamper-časova, pa je vreme autonomije nešto duže kod FE+ u odnosu na „čisti” Tab S9 koji koristi identičnu bateriju. Odstupanje od identičnog primećuje se na polju memorije i kamere. Naime, FE+ postoji „samo” u varijantama od 8+128 i 12+256 gigabajta (S9+ ima i 12+512). Glavna grupa kamera na poleđini tableta ima dva senzora od osam megapiksela (wide i ultrawide), što je za pet megapiksela manje nego kod Tab S9+, a, takođe, nema ni LED blica. Sa prednje strane se, pak, nalazi identični selfie ultrawide modul od 12 megapiksela, pa će kvalitet video-razgovora preko tableta biti na istom nivou.

Na kraju, zaključićemo da u Samsungu, pored kvalitetnog dizajnerskog tima, koji je odgovoran za Galaxy Tab S9 FE+, rade jednako profesionalni stručnjaci za lasersko fokusiranje na specifične segmente tržišta. Ovo je tablet koji i po ceni i po performansama pogađa zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg. Korisnici u potrazi za tabletom koji može da zameni laptop, a ne insistiraju na najboljem displeju i najbržem čipu, biće zahvalni korejskoj kompaniji što mogu da nabave Tab S9 FE+ za oko 700 evra (ili oko 550 za Tab S9 FE). To je čak 300/450 evra povoljnije od Tab S9+, tako da za donošenje finalne odluke o tome koji je tačno model najbolji za vas, potrebno je samo da uskladite skale potrebe i mogućnosti. Samo.

Operativni sistem: Android 13 (One UI 5.1)

Dimenzije i masa: 285,4 × 186,4 × 6,5 mm, 628 g

Čipset i memorija: Exynos 1380 (5 nm) Octa-core (4×2,4 GHz Cortex-A78 + 4×2,0 GHz Cortex-A55) + Mali-G68 MP5, 8/12 GB RAM, 128/256 GB interne memorije

Displej: 12,4” IPS LCD (1600 × 2560, odnos stranica 16:10, 243 ppi), 90Hz

Primarna kamera: 8 MP (wide) + 8 MP (ultrawide), panorama,
video 4K@30fps, 1080p/30fps

Selfi kamera: 12 MP (ultrawide), video 4K@30fps, 1080p@30fps

Ostalo: Bluetooth 5.3, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, microSDXC slot, GLONASS, GPS, GALILEO, USB Type-C 2.0, magnetni konektor, S-Pen, Samsung DeX (ograničen), čitač otiska prsta ispod power tastera, akcelerometrar, žiroskop, Li-Po baterija 10090 mAh (brzo punjenje 45W, QC2.0)

Performanse: Geekbench 6: Single-Core: 1022, Multi-Core: 2889

3D Mark (Wild Life): 2966

Proizvođač: Samsung (www.samsung.com)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama