TRŽIŠTE
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Momir ĐEKIĆ
1. decembar 2023.

Uposlednjih godinu dana, vrednost bitkoina skočila je sa nešto preko 1,8 miliona dinara na nešto preko četiri miliona dinara za jedan „novčić”. Reklo bi se - žurka ponovo počinje. Ipak, tržište kripto-valuta i drugih, a posebno izvedenih, srodnih finansijskih instrumenata, pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres.

Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...

Dok Sem Benkmen-Frid (Sam Bankman-Fried, SK 12/2022, i.sk.rs/31799) u zatvoru neuspešno čeka da jedna od njegovih molbi za puštanje bude usvojena, njegov partner u kripto-prepucavanju i saučesnik u izgradnji nekada dva najveća kripto-biznisa, Čangpeng Džao (Changpeng Zhao), poznatiji kao CZ, priznao je krivicu u optužbi za pranje novca. Njegovoj kompaniji Binance, najvećoj kripto-menjačnici na svetu, naloženo je da mora da plati kaznu u iznosu od 4,3 milijarde američkih dolara. Sam CZ će, na ime priznate krivice, isplatiti 50 miliona dolara, a kao deo dogovora između njega i američkih vlasti, kompaniji će biti dozvoljeno da nastavi sa poslovanjem.

Prva truba

Odluka američkog Ministarstva pravosuđa dolazi svega mesec dana nakon krivične presude u slučaju protiv kompanije FTX i pomenutog Benkmen-Frida, čime je potvrđena optužnica u sedam tačaka, među kojima su i krivična dela prevare i pranja novca. Prema navodima novinara prisutnih u sudnici tokom izricanja presude, SBF je stajao slegnutih ramena i pognute glave. Državni advokat Dejmijen Vilijams (Damian Williams), izašavši na stepenice sudske zgrade, izjavio je „Igrači kao što je Sem Benkman-Frid možda su novi, ali je ova vrsta prevare i korupcije stara koliko i samo vreme”. Njegov kolega, Merik Garlend (Merrick Garland), dodao je kako „Ovaj slučaj šalje jasnu poruku svakome ko pokušava da svoje zločine sakrije iza svetlucave novotarije za koju tvrde da niko nije dovoljno pametan da razume - Ministarstvo pravde će vas smatrati odgovornim”.

Ključni svedok u slučaju protiv 31-godišnjeg optuženika bila je saradnica i bivša devojka, Kerolajn Elison (Caroline Ellison). U periodu koji je prethodio suđenju, SBF je, u „pokušaju da utiče na svedoka”, u javnost pustio detalje privatne korespondencije sa Kerolajn. Iako se Benkman-Frid branio kako emitovanim porukama „čuva reputaciju” bivše saradnice, upravo je ovo njegovo ponašanje uzeto kao razlog zbog kog sudski organ pri zatvoru još uvek ne pušta SBF da na slobodi sačeka izricanje kazne.

Ova presuda nije kraj - SBF-a čeka još jedna sudska akcija u optužnici sa pet tačaka. Na tužiocima je da odluče do početka februara sledeće godine hoće li dodatno teretiti Benkmen-Frida. Do tada, on će ostati u federalnom zatvoru u Bruklinu.

Zhao mu je

Četrdesetšestogodišnji Džao, Kanađanin rođen u oblasti Đangsu u Kini, dete je nastavnika koji su krajem osamdesetih godina prošlog veka emigrirali u Vankuver. Diplomiravši računarsku tehniku na Univerzitetu McGill u Montrealu, mladi CZ je počeo da radi kao spoljni saradnik tokijske berze. Radeći kao inženjer softvera, Džao je pokazao izuzetno interesovanje za berzu i trgovanje obveznicama. Uvidevši potencijale berzanskog poslovanja, u Šangaju je otvorio tehnološku kompaniju koja je podržavala brzorastuća tržišta kapitala u Kini. Na talasu pojave blokčejn tehnologije i kripto-valuta, CZ je 2017. godine pokrenuo kompaniju Binance. Za manje od godinu dana, Džao se našao na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi u svetu kripto-valuta, na visokom, trećem mestu.

Pet godina kasnije, stavljajući svoj potpis na sporazum o priznanju krivice kojim je ostao „lakši” za 50 miliona američkih dolara, CZ je pritvor američkog ministarstva pravosuđa napustio uz kauciju vrednu 175 miliona dolara. Iako je kompanija Binance dobila mogućnost da nastavi svoje poslovanje, CZ je u sklopu nagodbe pristao da „siđe” sa pozicije izvršnog direktora. Prema navodima pogodbe, CZ-a čeka do 18 meseci zatvora koje će pravosudni organi odrediti u narednom periodu. Ovo je svakako znatno manje no što će dobiti SBF kada presuda konačno bude izrečena, početkom sledeće godine. Kako saznaju izvori bliski američkim tužiocima, da pogodbe nije bilo, CZ bi mogao da očekuje i do 10 godina zatvora za dela koja su mu stavljena na teret.

Stiče se utisak da je Džao poslednji iz svoje generacije kripto-osnivača. Slom kripto-tržišta koji je usledio na proleće 2022. godine, redom je obarao male i velike tržišne igrače, kao i sve između. Naslednik CZ-a na čelu kompanije biće Ričard (Richard) Teng, manje poznati rukovodilac regionalnih tržišta, koji je prethodno imao rolu rukovodioca za tržišta Azije, Evrope, Bliskog Istoka i Severne Afrike. Navodno, Teng uživa poštovanje velikog broja radnika u kompaniji i čini se da će tranzicija vlasti u najvećoj kripto-menjačnici biti uspešna. Zanimljivo je i to da je Teng dugo godina imao karijeru finansijskog regulatora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te se odabir upravo njega za najvišu funkciju u kompaniji čini potvrdom „dobrog vladanja” kompanije, kao najave buduće bliske saradnje sa regulatorima. Ne treba izbaciti iz vida ni prvi post na X-u nakon preuzimanja uloge, a u kom Teng, nakon uobičajenog zahvaljivanja u uvodu, ističe svoje višedecenijsko iskustvo u oblasti finansijskih usluga, a posebno regulatornu praksu. Kao jedan od svoja tri fokusa, Teng ističe „saradnju sa regulatorima u radu po visokim globalnim standardima koji podržavaju inovacije uz garancije zaštite korisnika”.

Odlazak CZ-a sa kormila kompanije Binance označava kraj jedne ere, perioda koji je trajao gotovo deceniju. U njoj su brzi i, naizgled, neuhvatljivi finansijski startapi nicali poput pečuraka nakon kiše. Čitav ešelon osnivača, tehnološki prosvećenih i poslovno, naizgled, zaokruženih, dugi niz godina je diktirao tempo razvoja modernih finansijskih usluga. Bili smo svedoci uzbudljive, gotovo misteriozne serije poslovnih predstava u kojima smo sa uzbuđenjem pratili peckanja i „sukobe” na X-u. Naposletku, predstavi je došao kraj. Uzbudljiva prepucavanja je zamenio prilično ozbiljan diskurs sudskih postupaka, a ni X nije ono što je (Twitter) bio. Iako X danas nudi više slobode za izražavanje sopstvenog mišljenja, publika je ostala uskraćena za slobodu koju su uživali osnivači nekada veoma vrednih kompanija kripto-tržišta u iznošenju sopstvenih, očigledno u realnosti neutemeljenih ideja o biznisu, uspehu i zaostavštini.

Dosadni oporavak

Vrednost bitkoina je tokom novembra 2023. došla na najviši nivo još od aprila 2022. godine. Očekivanja su da će ova valuta rasti i u narednim mesecima.

Dobru godinu, uprkos izazovima kripto-industrije, imao je bitkoin. Vrednost valute relativno stabilno raste, pogurana pozitivnim očekivanjima tržišta za oporavak najveće svetske ekonomije. Dodatno, investitori su ponovo prigrlili bitkoin kao dobru alternativu, usled očekivanja da će regulatorne vlasti Sjedinjenih Država uskoro odobriti trgovinu u bitkoinima na berzi.

Ključni igrači u investicijama su Fidelity Investments i BlackRock, kompanije koje su i prve registrovane kod američkog SEC-a za takozvane spot ETF-ove. Ova američka agencija je u prethodnih nekoliko godina već odobrila više bitkoin fjučersa, ali su pomenuti spotovi bili dugo tema nadanja. Analitičari Bloomberga ističu kako postoji visoka verovatnoća da će početkom godine doći do objavljivanja odluke o otvaranju ovih opcija. Ovakav se ishod može nazvati epohalnim, posebno imajući u vidu problematične navode WSJ (Wall Street Journal) o tome kako su upravo digitalnim valutama finansirane terorističke organizacije na Bliskom Istoku. Članak u ovim novinama navodi kako se radi o iznosu od najmanje 134 miliona američkih dolara, u periodu između avgusta 2021. godine i juna 2023. godine.

Upravo je kontroverza oko uplate finansijskih sredstava kroz kripto-trgovinu bila povod da američki regulatori pokrenu novi skup pravila kojima će se zahtevati veći stepen transparentnosti kripto-valutnih „miksera”, tj. alatki koji omogućavaju korisnicima da sakriju identitet vlasnika digitalnog računa/novčanika. Osim toga, nova pravila nalažu potrebu da američke finansijske institucije vrše prikupljanje podataka o internacionalnim transakcijama i da izveštavaju regulatore o podacima kao što su lični i transakcioni detalji.

Očigledno je da će godina ispred nas biti period daljeg regulisanja finansijskih institucija na tržištima kripto-valuta. Osim SAD, regulacija se vredno sprovodi i u Australiji, gde Vlada i njene institucije snažno rade na omogućavanju trgovine kripto-valutama na berzama. Pozitivni signali bude nove pozitivne pretpostavke o tržištu kripto-valuta za sledeću godinu. Iako su svi oprezni u svojim najavama, sve se češće može čuti izraz „kripto-leto”, nasuprot izrazu „kripto-zima”, koji je dominirao u poslednjih godinu, do godinu i po dana. Zainteresovani (i, verovatno, pristrasni) analitičari navode da se značajniji rast BTC i ETH valuta može očekivati u narednoj godini.

• • •

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država je u oktobru osnovalo namensku istražnu jedinicu za ispitivanje nezakonitih upotreba kripto-valuta. Ovo telo će se fokusirati na slučajeve koji uključuju virtuelne razmene valuta, kao i pojedince i grupe uključene u pranje novca. Tim će, takođe, pažljivo ispitati usluge, poput pomenutog „mešanja i prevrtanja”, gde korisnici plaćaju naknadu za slanje kripto-valute korišćenjem opcije prikrivanja porekla sredstava.

Cilj jedinice je i da opremi odeljenje i druge vladine entitete neophodnim znanjem o kripto-valutama i blokčejnu, kako bi istražili i procesuirali sve veći broj slučajeva u vezi sa ovom tehnologijom. Osnivanje jedinice ima i svoju političku konotaciju. Godina pred nama je izborna godina za predsednika SAD i teme visokotehnološkog kriminala se visoko kotiraju na listi prioriteta, posebno nakon početka rata u pojasu Gaze. Činjenice da se trgovina kripto-valutama dovodi u vezu sa terorističkim organizacijama u Izraelu, Jemenu i Siriji, te da se broj sajber-napada koji uključuju otplatu u kripto-valutama povećao u poslednjih godinu dana, ukazuju na jasnu potrebu trenutne američke administracije da prepozna pretnje i stavi ih pod kontrolu.

Sa druge strane Atlantika, Evropska unija je uspostavila regulativni skup pravila (MiCA, izgovaraju ga „mika”), na 150 strana, koji ima za cilj da „stavi tačku na Divlji Zapad kripto-valuta”. Puna primena se očekuje tek od 2025. godine. E, Miko, Miko...


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MART 2024
Helldivers 2
Ako ste fan timskih pucačina, a pogotovo „Starship Troopersa”, ova igra se ne propuštaU svojoj najboljoj varijanti, co-opu sa četiri igrača, H...
Nvidia GeForce RTX 4080 Super
Super (ni)je super
Pred kraj 2022. godine Nvidia je predstavila, još uvek aktuelnu, generaciju GeForce kartica zasnovanu na grafičkim procesorima generacije Ada, nazv...
Asus Zenbook Duo (2024) UX8406MA
Ovde je da ostane?
U proteklih nekoliko godina, predstavili smo verovatno sve modele Asusovog veoma specifičnog prenosnog računara pod nazivom Zenbook Duo. Od modela ...
Priform Recuva 1.53 • UndeleteMyFiles Pro 3.1 • MyRecover 3.6 • EaseUS Data Recovery Wizard 17.0 • Stellar Data Recovery 11.0 • Wise Data Recovery 6.1.6
Besplatni programi za povraćaj podataka
Piriformova Recuva odoleva konkurenciji i godinama, mada zub vremena počinje da ostavlja tragoveEaseUS Data Recovery Wizard nema premca kada je u pit...
Honor Magic V2
Što tanje , to bolje
Honor Magic V2 ostaće upamćen kao malo inženjersko čudo, prekretnica u dizajnu preklopnih telefonaUmesto uveliko lansiranog Snapdragona 8 Gen 3, i...
Samsung Galaxy S24
Bratić Simon
Osim dimenzija, ekranske rezolucije i kapaciteta baterije, uređaj je, praktično, istovetan modelu Galaxy S24+
Sadašnjost i budućnost kompanije Qualcomm
Između proseka i nebesa
Qualcomm je pre oko pet godina bio vrednija kompanija od Nvidie, dok danas vredi nešto manje od desetine vrednosti konkurentaDigitalna šasija je obj...
Misije, progami i tehnologije koje ćemo pratiti tokom 2024. godine
Svemir, avioni i AI
Svake godine koristimo „spor početak” za sumiranje utisaka o dešavanjima iz prethodnih dvanaest meseci, kao i pokušaj predviđanja uspeha zani...
Čipovi su začin
U toku je velika migracija tehnologije i ljudi sa Tajvana u Japan, što se, naravno, ne dešava slučajno
Palworld
Simulacija preživljavanja, craftovanja i manipulacije živuljkama, koju iz milošte definišu kao „Pokémon with guns”Palworld je besplatno dostu...
Tekken 8
Kulminacija nekoliko decenija serijala i sadržajno najbogatiji Tekken do sadaIgra, prosto, kipi od količine sadržaja, bilo onog za solo igranje, le...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama