PRVI UTISCI
CrossOver: Roll For Initiative
Marko VASILJEVIĆ
1. avgust 2022.

Ah, ta nostalgija. Nikako da dosadi. Baš kad smo pomislili da će sav hajp 80-ih uskoro da usahne i preda štafetu nekom novom trendu, pojavi se još jedna sezona „Stranger Thingsa” i opet pukne mejnstrim davno zaboravljenim hitovima pop kulture. Ovom prilikom ne mislimo na Kejt Buš, već na još jedan talas popularizacije Dungeons & Dragonsa i čitavog tog tabletop RPG fenomena.

Mešavina spoji-tri mini igara, tower defense mehanike i RPG tabletop estetike; zvuči šašavo, ali radi

CrossOver stiže pomalo kasno na žurku, iako umesto piva i grickalica pokušava da donese nešto originalno. sugeriše na povezanost sa D&D tematikom, ali ovo nije još jedan Baldur`s Gate. Umesto toga, u pitanju je šejk smućkan u blenderu, sačinjen od tri komponente: spoji-tri mini igara, tower defense mehanike i RPG tabletop estetike. Zvuči šašavo, ali iz nekog razloga - radi.

Zaplet je relativno jednostavan i ne previše zanimljivo prezentovan. Nalazite se u svojoj sobi, oblepljenoj plakatima, na stolu se šepuri „debeljko”, kao i kutija sa kockicama za stoni RPG/FRP. Tu je i neizostavni character sheet sa vašim likom u nekoj avanturi ili kampanji. Neobjašnjivo i iznenada, zli pikseli, ujedno i zloće iz vaših omiljenih video-igara, oživeli su i rešili da napadnu vašeg RPG lika, tako što će mu uništiti ocene na sheetu. Užas možete sprečiti na samo jedan način - da u kutiji sa kockicama spojite tri ili više kockica iste boje (i vrednosti) i tako „osvojenim” kockicama aktivirate magije, oružje, iteme iz inventara, plaćenike i sve ostalo što vaš lik ima.

Sve ovo pomalo zbunjuje, jer se od vas očekuje da multitaskujete između jurnjave za istim kockicama i odbranom zona na char sheetu. Neprijatelji koji krenu da vam glođu health su, logično, glavni problem, jer ako vas spuste na nulu - to je kraj igre. Međutim, ni ostale zone ne smete da zanemarite, jer ukoliko vam unište rubrike sa atributima, to će se odraziti na vaše mogućnosti i efektivno će vas oslabiti, bez obzira na kockice koje ste sakupili. Stvari komplikuje (ali i čini interesantnijim) to što za svaku magiju, oružje ili item morate da trošite tačno specifičnu vrstu kockica. Na primer, imate vrhunsku toljagu koja može da očisti sheet u dva poteza i ona se rola d20 kockicom. Ukoliko niste spojili tri d20 - ne možete da upotrebite to oružje. To znači da su neke kocke bitnije od drugih, ali su, ipak, sve bitne, jer vam treba i gold kojim plaćate sve što nije vezano za kocke, poput plaćenika koji izlaze na list i čiste ga od neprijatelja. Dodatno razbijanje monotonije nudi izbor rase i klase lika, što potpuno menja fokus igre (mag zahteva drugačiju strategiju od ratnika).

Svaki nivo ima više talasa neprijatelja, a između njih se odmotava rudimentarna priča. Ponekad će vas dočekati i random susret sa NPC-om koji će od vas tražiti nešto, pa, u zavisnosti od vaših odgovora, možda dobijete poneki bonus ili minus. Tu je, takođe, i prodavnica koja nudi priliku da resurse, sakupljene tokom prethodnih nivoa, iskoristite za pojačavanje svog lika pred naredni nivo. Smrt na nivou podrazumeva i kraj kampanje, te ukoliko vas dočeka sudba kleta, morate sve ispočetka.

Još da imamo i neku finu muzikicu, pa da i zapevamo. Soundtrack, nažalost, nije baš odgovarajući i pre deluje kao nešto što bi moglo da se čuje u Piratesima ili Colonizationu, a ne u igri sa zmajevima i tamnicama. Doduše, izdavač jeste Microprose, pa se možda radi o nekoj besplatnoj reciklaži. Ali, da ne budemo previše oštri prema zvučnoj komponenti, ni vizuelna nije ništa posebno. Doduše, ovo je Unity naslov, na kom radi mali razvojni studio. Očigledno je da ovaj naslov niče sa velikom količinom ljubavi prema materijalu, pa nema smisla da se cepidlači oko izgleda menija, tekstura, sprajtova i modela. Sve navedeno nije toliko loše da smeta, a kada se zaludite i ne znate više koju kocku jurite, kojom magijom neprijatelja mučite i kojom sabljom svetlom pravdu delite, ne razmišljate mnogo o izgledu i zvuku. Ako je za utehu, mehanika i sadržaj, na kojima se konstantno radi, potpuno su na mestu i obećavaju dobru igru. Uostalom, ima još vremena do finalne verzije. Držimo im palčeve da se sve ovo lepo umije do tada.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama