TEST PLAY
Moument Valley: Panoramic Collection
Dragan KOSOVAC
1. avgust 2022.

Kada se, sada već pradavne 2014. godine, originalna igra Monument Valley pojavila u online prodavnicama za iOS i Android, bila je potpuno bez konkurencije i premca. Fenomenalan spoj suptilne naracije, prostorno-logičkih izazova (ispraćenih intuitivnom kontrolnom šemom, osmišljenom za touchscreen) i prijatne atmosferske muzike, prosto bi oduvao svakog ko je probao igru. Hvalospevi i nagrade pljuštali su sa svih strana, pa je, tako, Monument Valley ovenčan titulom najbolje mobilne igre godine od strane svih značajnih organizacija, a sve je krunisano sa dve nagrade BAFTA, za najbolju britansku i najbolju mobilnu igru. Tri godine kasnije, pojavio se nastavak sa mnogo većim raskorakom između verzija za iOS i Android, kao i manjim brojem nagrada. Ipak, pohvale nisu izostale, kao ni interesovanje publike. Sredinom avgusta ove godine, dobili smo specijalno, „panoramsko” reizdanje, čime su obe igre, konačno, postale dostupne onom delu publike koja voli da se igra isključivo na svojim Windows PC konfiguracijama. Igre mogu da se kupe na Steamu odvojeno, za nešto manje od šest evra ili zajedno, pod naslovom Panoramic Collection, za deset evra i deset centi (dakle, sa malim popustom).

Tok priče i svi izazovi istovetni su onima iz mobilnih verzija, jedina razlika je u kadriranju, to jest, prikazu

Najbitnija stvar kod ovih reizdanja je u tome da se radi o igrama koje su identične onima koje su se pojavile na mobilnim platformama pre osam, odnosno pet godina. Tok igara, priča i svi izazovi su istovetni, jedina razlika je u kadriranju, odnosno, prikazu. Naime, mobilne varijante ovih igara koristile su vertikalnu orijentaciju malih ekrana, a na velikim monitorima, sa horizontalnim prikazom, sve izgleda, istina, šire i grandioznije. Ipak, ne može se pobeći od činjenice da je bitan deo gameplaya uvek u sredini ekrana, u segmentu koji korespondira kadriranju kod mobilne igre, dok je sadržaj koji se prikazuje sa leve i desne strane ekrana samo „filer”. Takav prikaz, na nekim nivoima, daje „prostor za disanje” vrhunskim logičkim izazovima ovog naslova, dok na drugima, ipak, deluje previše prazno. Srećom, same mozgalice su tako dobre i veličanstveno osmišljene, da će vam brzo zaokupiti pažnju i prepustiti fenomenalnoj atmosferi i čudu otkrivanja kako će se perspektiva promeniti sledećim potezom.

Prva igra, originalni Monument Valley, definitivno je „vredniji” deo ove kolekcije. Priča prati devojčicu Idu, mladu princezu koja traži put kroz misterioznu dolinu spomenika. Svaki nivo specifičan je prostorni izazov sa građevinama koje liče na nešto što je nacrtao M.K. Ešer. Pojedini objekti, a ponekad i celi nivoi, mogu da se pomeraju ili rotiraju i ta promena perspektive dovodi do otvaranja novih puteva ili „rasklapanja” dodatnih delova nivoa koji omogućavaju našoj junakinji da nastavi svoje putovanje. Stepen težine i kompleksnosti igre postepeno se povećava dodavanjem stvorenja koja pomažu ili napadaju Idu, a tu su i čudni duhovi koji polako odmotavaju kriptičnu priču igre.

Gledano „objektivno”, Monument Valley 2 je inferiornija igra od veličanstvenog originala, ali i dalje nudi zanimljiv splet izazovnog gameplaya, bogate atmosfere i zanimljive priče, koja sada prati ženu po imenu Ro, za kojom kroz nivoe šeta njena ćerkica. Glavna zamerka ovoj igri je u njenom smanjenom stepenu težine u odnosu na prethodnika, a pošto su atmosfera i zaraznost na onom istom visokom nivou iz originala, vreme koje ćete provesti uz Dvojku mnogo je kraće od onog potrebnog za završavanje prvog MV-a.

Rešenje ovog specifičnog problema nameće se samo od sebe. Pošto ova dva naslova nemaju jedinstvenu priču zbog koje bi bilo neophodno da se igraju redosledom kojim su se originalno pojavljivale u prodaji, verovatno je bolje da prvo prođete kroz Dvojku, a zatim se prepustite superiornom originalu, čija kompleksnost dizajna nivoa i izazovnost mozgalica prevazilazi najzaguljenije segmente nastavka.

Ako, nekom brutalnom igrom sudbine, do sada niste probali Monument Valley, ovo je idealna prilika da to učinite. Cena od desetak evra za ova dva naslova apsolutno je bagatelna, pogotovo u poređenju sa kvalitetom gomile igara koje koštaju mnogo više.

Potrebno: Core i5 , 8 GB RAM, GeForce GTX 460, DirectX 11, Windows 7 SP1 64-bit

Ova igra je: PC port logičkog hita sa mobilnih uređaja

Platforma: Windows (iOS, Android i Windows Phone)

Veličina: 1 GB

Studio: ustwo Games

Izdavač: ustwo Games

Adresa: monumentvalleygame.com/mvpc

PEGI: 3

90


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama