PRVI UTISCI
Serious Fun Football
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2022.

Pitanje od milion dolara je da li će neki od razvojnih timova uspeti da iskoristi vakuum nastao na polju fudbalskih simulacija? Kao što to verovatno znate, Konamijevo rebrendiranje PES-a, za sada, završilo se epskim fijaskom, dok je EA Sports pred gubitkom licence za korišćenje naziva svetske fudbalske federacije. Zapravo, potonje je već trebalo da se desi i da FIFA 22 bude poslednja fuca u ovakvom obliku, ali... Do nas, kao iz krčmi Ishtara, dopiru različita govorkanja.

Akcenat nije na realističnosti, licencama i gomili sadržaja, već na pickup & play kontrolama

U ovo vreme obično već znamo datume kada će se „večiti rivali” pojaviti na rafovima prodavnica, a na raspolaganju su nam i demoi koji nagoveštavaju šta nas to u novim verzijama igara očekuje. Ove sezone vlada zakon ćutanja i veoma malo toga se zna, što ne sluti na dobro. Situaciju je pokušao da iskoristi razvojni studio KW-SFF, koji je nedavno u Steamovoj Early Access bašti posadio seme igre Serious Fun Football.

Kao što iz naziva možete da pretpostavite, akcenat ovde neće nužno biti na realističnosti (mada se pominje ozbiljan fizički model, naročito leta lopte), licencama i gomili sadržaja, već na pickup & play kontrolama i grafičkim rešenjima koja podsećaju na crtani film. Sve to trebalo bi da nas dočeka bez mikrotransakcija i sa podrškom za igranje čak šest ljudskih igrača istovremeno. Naime, Serious Fun Football donosi „tri na tri” okršaje u kojima, ako igrate u društvu AI rutine, vodite samo jednog igrača, dok se ostatak tima ponaša kako mu se ćefne. Ruku na srce, možete da im „naredite” da doture loptu do vas, pa čak i da je šutnu ka golu protivnika, ali, u principu, to je sve. Konačna verzija igre planirana je da donese i igrački režim Team (nije ga moguće aktivirati u Early Access izdanju), koji će omogućiti daleko više manevarskog prostora i gameplay sličan onom u „velikim” simulacijama fudbala. Ostaje da se vidi kako će to biti sprovedeno u delo.

Kao što rekosmo, upravljanje jeste jednostavno, ali ga nekoliko stvari čini unikatnim. Na primer, u posed lopte dolazi se nešto teže, jer se igrači kreću uz naglašenu inerciju i nisu (namerno) previše okretni, a kako nema faulova, auta, kornera i ostalih elemenata klasične fudbalske igre, posed gubite veoma lako. Ne samo zbog čestih uklizavanja protivnika, već i remplovanja, na čiji ishod, mahom, ne možete da utičete. Pored „normalnog”, na meniju je i precizno kretanje koje neodoljivo podseća na odbrambeni sistem iz novijih verzija FIFE. Pasove ka saigračima možete da upućujete po zemlji, u prazan prostor ili vazduhu. Tu je i mogućnost da saigrača „gađate” u glavu, a prilikom obrnutih situacija, moraćete da koristite taster za skok kako biste uputili šut glavom ka golu protivnika. Inače, na ponašanje golmana ne možete da utičete, jer su u pitanju kartonske makete pričvršćene za tlo, koje se automatski „obaraju” levo-desno po potrebi i na taj način čuvaju mrežu.

Osim opuštenih online i offline mečeva, na raspolaganju je i karijerni režim koji trenutno ne otkriva puno toga. Potrebno je da odigrate 20 random mečeva u ligi i zaslužite promociju u viši rang takmičenja. Krećete sa dna, od šeste lige, a kako biste ostali konkurentni, lovu zarađenu u mečevima koristite za boostovanje performansi vođenog igrača. Na raspolaganju je čak osam kategorija i priličan grind, jer se poboljšanja kupuju u inkrementima koji papreno koštaju. Pored toga, novac može da se potroši i na „otključavanje” novih stadiona, pa iz obližnjeg rekreativnog centra ili školskog dvorišta utakmice možete da se izmesite na gradski ili nacionalni stadion. Veličina terena između je onih za mali i veliki fudbal.

Ideja nam se dopala, ali do zvaničnog izlaska na tržište potrebno je još štošta uraditi na igri. AI saigrača zahteva ozbiljan boost, dok protivnički AI vapi za nivelacijom. Naravno, kampanja iz rudimentarnog mora da pređe u ozbiljnije vode, ali i da sve bude propraćeno dodatnim sadržajem, pa čak i dodatnim potezima igrača. Trenutno, ne možete da izvodite driblinge, nema trikova, a i customizovanje izgleda avatara svodi se na menjanje dresova.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama