PRVI UTISCI
SELACO
Danilo LUKINOVIĆ
1. avgust 2022.

Da li je u pitanju rezultat tehnološke ili moralno-kreativne stagnacije, nismo sigurni, ali čini se da je svet „stao” na prelasku iz dvadesetog u „novi” vek, ali je činjenica da nostalgija, čak ne tako davnog vremena, predstavlja mnogo primamljiviji predlog od dela „prave” distopije, čije se stranice ispisuju svakodnevno.

Mod za DOOM koji, sudeći po preliminarnim rezultatima, ima dobre šanse da postane uspešna igra

Kompjuterske igre jedno su od polja na kom se poslednjih godina pojavljuje tek nekolicina novih i drugačijih naslova (jedan od njih krasi naslovnu stranu ovog meseca), dok moru mediokriteta, alternativu pruža sigurna luka retuširanja i naklona starim klasicima.

Originalni DOOM praktično je pokrenuo žanr i zagolicao maštu tom primamljivom i grešnom trećom dimenzijom, pa ne čudi to što njegov duh još uvek živi, jer su balavci koji su lomili prste i živce na bilo kom računaru koji je hteo da ga „tera” sad stasali, a neki od njih imaju znanja i vremena da napokon predstave svoju verziju; podrške, koja ne mora da se eksponira je više nego dovoljno, a endžin se dopunjava i dorađuje konstantno... Ekipica modera rešila je da su njihove sposobnosti da izvuku suvu drenovinu iz GZDoom enginea dosegle naredni nivo, transformisala se u studio pod nazivom Altered Orbit i spremila nam čitavu igru, pod nazivom SELACO (za sad još uvek samo u stadijumu demoa).

Znanje i trud primetni su već na prvi pogled. Igra je nedovršena, ali tehnički fercera bez štucanja. Kako postulati nalažu, „priča” se odmotava uobičajenim tonom. Čovečanstvo je došlo sebi glave, a preživeli su se smestili u podzemni kompleks pod nazivom Selaco. Mlađani kapetan nadležnih snaga reda i mira ’Zora’ (Dawn), bavila se istraživanjem mračne pozadine poslednjeg habitata homo sapiensa, kada je iz sna isteruje serija eksplozija. Istraga će početi potragom za minimumom opreme, a nastaviće se žvakanjem žvaka i „onim drugim delom”.

Prema navodima samog tima, osim rodovnika koji nalaže „baza” i endžin, sama atmosfera i scenografija igre inspirisane su serijalom F.E.A.R., što se manifestuje u konstantnom iščekivanju frenetičnog sukoba u poluosvetljenom kompleksu. Put ka istini vodi kroz borbu za goli život sa hordama misterioznih „agresora”. Kako bi Dawn mogla da pomete dotičnu hordu, potrebna joj je oprema. Osnovu čine „pametni” oklop i automatska puška, ali ćete arsenal, naravno, dopunjavati sve kompleksnijim komadima naoružanja i opreme. Uz to postoji i tračak RGB elemenata u vidu napredovanja i razvijanja sposobnosti. Sve navedeno predstavljeno je i objašnjeno animirano-stripovskim „kaiševima”. Kretanje je kompleksnije nego u starijim, klasičnim pucačinama, sa preskakanjem prepreka i uklizavanjem, koji borbi daju dodatne taktičke mogućnosti. Sa druge strane, obnavljanje oklopa i životne energije, kao i dopuna municije i sakupljanje bafova, obavljaju se na klasičan DOOM/Quake način, „prolaskom” kroz njih.

AI je sasvim solidan, da ne kažemo prokleto naporan. Protivnici znaju raspored prostorija, delove scenografije koji vas ne štite od njihovih projektila, koordinišu napade i dopunjavaju jedni druge. Takođe, znaju da se „stvore” iz sveže otvorenih vrata, ne bi li vam začinili čorbu, koja se maločas činila baš kako treba. Na višem nivou težine bukvalno će izazivati primordijalnu tendenciju igrača da se iskali nad periferijama.

Sa tehničke strane, SELACO već sad deluje veoma dobro. Napredne opcije odlično su implementirane, atmosfera je dobra, mada „neonski svet” pomalo zamara oči, ali pomaže atmosferi, jer se protivnici uklapaju u njega, što otežava već (namerno) zaguljen gameplay. Ako pogledate Steam stranicu, izlazak pune verzije najavljen je za 2255. godinu, što, nadamo se, nije tačno proročanstvo. Pored tehničkih unapređenja, razvojni tim obećava i „imerzivnu” priču, koja će se bazirati na glavnoj junakinji, što smatramo potpuno nepotrebnim, jer sve što treba da radi je onaj „drugi deo”, pošto joj je ponestalo žvakaćih guma.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama