Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Sonic Origins
Bojan JOVANOVIĆ
1. avgust 2022.

Plavi jež Sonik, Segina maskota poslednjih trideset i kusur godina, jurio je 2D i 3D svetovima. Videli smo ga i na filmskom platnu, dvaput štaviše, imao je animiranu seriju i, nažalost, doživeo je više loših video-igara, nego što bi bilo dobro nabrajati. Ljubitelji serijala uvek su se kleli u originalne, Sega Mega Drive igre. Sega je, zato, odlučila da je to najlogičniji korak - dajte ljudima hleba i retro igara.

Dodatno naplaćivanje „privilegije” igranja Sonic igara u originalnom formatu

Sonic Origins je, kao što naslov sugeriše, povratak korenima franšize. Da budemo precizniji, u pitanju je kompilacija od četiri igre, tri sa Mega Drivea: Sonic the Hedgehog, StH 2 i StH 3 & Knuckles, kao i Sonic CD sa konzole Sega CD. Sve remasterovane, u 16:9 rezoluciji i adaptirane da rade na modernim konzolama. Emulacija? U neku ruku da, u neku ruku ne sasvim. Čudna je ovo cvećka od kompilacije.

i u ovoj kolekciji su nepromenjeni, barem po pitanju igrivosti. Svi nivoi su tu, sve tajne, cake i prečice. Čak i bonus nivoi, voleli ih ili ne. Kvaka je u tome što je glavni režim igranja takozvani Anniversary Mode. Osim pomenute izvorne podrške za široki prikaz modernih televizora i monitora, velika novina su animirane sekvence koje prethode svakoj od igara koje pružaju uvod u priču igara. Veoma su lepo nacrtane i animirane, u stilu onih koje smo videli u fantastičnoj igri Sonic Mania, pre nekoliko godina. Takođe, muzičke teme su odlične i veoma zarazne. Najbitnije od svega je, ipak, to što sada možete birati s kojim od likova ćete igrati u svakoj od ovih igara. Recimo, Knuckles nije postojao do igre Sonic 3, ali u Originsu ga možete provesti i kroz prethodne dve igre. Slično važi i za Tailsa, večito rezervisanog za drugog igrača u split-screenu. Doduše, nema novih deonica koje koriste mogućnosti ovih likova, ali je svakako razlog više da se vratite poznatim nivoima i istražite ih kroz prizmu „žuće” i „edžlorda”. Poslednja novotarija je uklanjanje života i kredita iz svih ovih igara. Umesto da popijete Game Over kada istrošite živote, imate neograničen broj pokušaja da pređete sve ove igre koje, barem potpisniku ovih redova, nisu preterano teške. Sakupljaćete zato novčiće kojima otključavate sadržaj u muzeju, ako vas uopšte zanima takva rekreacija, ali ih možete trošiti na ponavljanje bonus nivoa kako biste sakupili dragulje.

Ako želite da odigrate sve ovo baš kao što je bilo u originalu, tu je Classic Mode koji ne donosi poboljšani vizuelni prikaz i vraća prikaz 4:3. Tu je i Boss Rush, režim u kome se samo borite protiv „kraljica” iz odabranog poglavlja sage, kao i Mirror Mode, koji otključavate prelaskom igre i koji pred vas postavlja obrnute nivoe, tj. igraćete zdesna nalevo. Interesantan je režim misija čiji cilj je da sve igre pređete u jednom cugu, hronološki, a možete i da posetite specifične nivoe i zaradite još novčića obavljanjem posebnih zadataka ili „pobeđivanjem štoperice”. Sve je to simpatično rešeno i produžava život igri, naravno, ukoliko vas uopšte bude interesovalo da se zanimate svim ovim van osnovnog prelaženja kvadrilogije.

Međutim, nostalgija je ovde na visokoj ceni. Osnovna verzija igre košta 40 evra, ali iz Sege su odlučili da naplate „privilegiju” igranja Sonic igara sa sitnom dozom kozmetike. Takozvani Premium Fun Pack, za četiri evra više, dodaje nekoliko novih animacija u glavnom meniju (budalaština), kao i nove pozadine u Classic Mode (još veća budalaština). Pitali smo se dokle će DLC maltretiranje doći, sada imamo i konkretan primer. Takođe, nećete imati ni pristup težim varijantama misija ako ne iskeširate. Čist bezobrazluk. Ah, da, pritom su sa Steama uklonjene ranije verzije svih igara iz ove kolekcije, tako da je jedini način da ih sada odigrate ako ih kupite ovako, u kompletu.

Logično pitanje je - kome je namenjena ova kompilacija? Teoretski, dugogodišnjim ljubiteljima Sonica, ali oni su odavno sve ovo već odigrali, doduše, bez remiksovanja sadržaja sa drugim igrivim likovima. Ako ste, pak, neko ko nikada nije igrao Sonica, mnogo je povoljnije provrteti emulatore ili nabaviti Mega Drive kolekciju. Bilo je dosta boljih kompilacija od ove.

Potrebno: Core i5-2400 / FX-8350, 6 GB RAM, GeForce GTX 750 / Radeon HD 7790

Poželjno: Core i5-4570 / Ryzen 3 1300X, 8 GB RAM, GeForce GTX 770 / Radeon R9 280

Ova igra je: remaster prve četiri Sonic igre sa par sitnih proširenja

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 6 GB

Studio: SEGA

Izdavač: SEGA

Adresa:
sonicthehedgehog.com

PEGI: 3

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama