TEST PLAY
Fire Emblem Warriors: Three Hopes
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2022.

Među ekskluzivama za Nintendo Switch često mogu da se nađu vrlo zanimljiva igračka iznenađenja, sorte s kojom nikad ranije nisam imao iskustva. Jedan od takvih delija nije moj komšija Avdija, već Fire Emblem Warriors: Three Hopes, akcioni RPG iz podžanra „musou”. Šta je, dovraga, musou, pitate se, a pitah se i ja nedavno. Hint: nema nikakve veze s japanskom miso supom; u pitanju je tip akcionog RPG-a u kom protivnike sečete na buljuke, praveći ridikulozne komboe koji se mere u stotinama i hiljadama. Praktično - simulator Kraljevića Marka. Najpoznatiji musou serijal jeste Dynasty Warriors, iza kog već četvrt veka stoji japanska kompanija Koei Tecmo (nekada samo Koei).

Praktično - simulator Kraljevića Marka

Fire Emblem Warriors: Three Hopes predstavlja kombinaciju musou borbi, RPG napredovanja i logistike i fantasy drame o borbi za krunu. Propratna priča i vizuelna estetika igre mogu da vam budu najveći kamenovi spoticanja ako imate averziju prema motivima iz japanskih crtanih filmova i stripova, bar na početku, dok se situacija ne zakuva i ne prestanete da mislite o nebitnom. S obzirom na to da je ovo spinoff igre Fire Emblem: Three Houses iz 2019, pomaže ako ste igrali taj prikvel ili imate dubljeg iskustva sa serijalom Fire Emblem. Ja sam u ovo uleteo potpuno neinformisan i svidelo mi se, što se prilično retko događa.

Vaš zadatak u igri, kao plaćenika koji je igrom slučaja dospeo u visoko društvo, jeste da pomognete jednom od troje mladih feudalaca da preuzme vlast na celom kontinentu. Pošto je igra prilično bogata dijalozima i dramom, praktično, imate tri igre u jednoj, jer izbor kandidata kom pomažete zavisi od vas. Ja sam se opredelio za drčnu belokosu princezu, koja me je podsetila na Deneris Targarijen, prateći je tokom kampanje koja je trajala dobrih tridesetak sati. Svaka kampanja sastoji se od polulinearne ofanzive na karti pokrajine u kojoj se vodi rat, logističkih operacija u bazi i realizacije bitaka na terenu. Poslednji segment je, logično, najatraktivniji.

Kad na mapi izaberete region koji mislite da napadnete, morate da odlučite koje članove ekipe vodite u bitku i šta će momčad i ženščad da nosi od opreme. U borbi se slobodno možete šaltati između njih četvoro, a one koje neposredno ne kontrolišete, usmeravaćete preko taktičke mape. Bitke su veoma dinamične, novi sekundarni zadaci stalno iskaču, tako da vas očekuje furiozan miks komandovanja i neposredne akcije. Pored eliminacije elitnih protivnika, od kojih zavisi zarobljavanje ključnih tačaka na mapi, u igri ćete makljati buljuke topovskog mesa, praveći prenaglašene kombinacije udaraca i spellova u zavisnosti od klase koju trenutno vodite.

Nakon uspešnog fajta sledi vam doza logistike i druženja u bazi. Oba elementa su podjednako značajna kao borba i borbena taktika, jer od treninga, opremanja i socijalizacije zavisi borbena gotovost svakog operativca pod vašom komandom. Generalno pravilo je da likovi koji nešto rade zajedno lagano produbljuju prijateljstvo, što ih čini efikasnijim u borbi. Socijalizaciju sprovodite razgovorom (sati i sati profesionalno snimljenih dijaloga), zajedničkim treningom, zajedničkim poslićima i klopom. Da, možete kuvati za svoje ljude, prateći individualne ukuse od kojih zavisi bonus na prijateljstvo koje ostvarujete.

S obzirom na to da je ovo japanska igra, možete očekivati preterivanje u jednom ili u više aspekata. Ovde je bazna logistika prenaglašena do balčaka, a broj stvari o kojima morate da vodite računa bar duplo veći od potrebnog za uravnoteženu zabavu. Staranje o oružju, zalihama, materijalima za kuvanje i nadogradnju objekata, tokenima za trening, raspoloženju svake mamine maze i nebrojenim drugim faktorima poješće vam sate koje biste pametnije iskoristili za seču knezova. Ali, ponavljam, ovo je japanska igra, a za njih važe drugačija pravila, jer imaju drugačiji ukus od nas, nestrpljivih gaiđina. U svakom slučaju, ako u igru uđete raspoloženi da probate nešto drugačije, bićete pozitivno iznenađeni.

Potrebno: Nintendo Switch

Ova igra je: akcioni RPG „musou” sorte

Platforma: Switch

Veličina: 13,5 GB

Studio: Omega Force, Intelligent Systems

Izdavač: Nintendo

Adresa: i.sk.rs/358605

PEGI: 12

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama