TEST PLAY
Capcom Fighting Collection
Marko NEŠOVIĆ
1. avgust 2022.

Ako spadate u generacije koje su pregazile ili lepo gaze tri banke, onda će vas igre iz kompilacije Capcom Fighting Collection (CFC) podsetiti na detinjstvo i prve žetone na automatima. CFC je omaž najplodnijem periodu borilačkih igara, kada je ova kompanija dominirala tržištem.

Ovo je podsetnik na vreme dobrih tabačina, na vreme kada je Capcom bio predvodnik industrije

Sa ukupno deset igara, CFC sakuplja esencijalne naslove koje ste morali proći ukoliko sebe smatrate detetom devedesetih. Iako je kolekcija zamišljena kao svojevrsni arkadni aparat, što zbog ograničenja rezolucije, što zbog nostalgije, sve igre će vas, uz osmeh na licu, vratiti u prošlost. Igre koje uključuje kolekcija su: Darkstalkers, Darkstalkers’ Revenge, Vampire Savior, Vampire Hunter 2, Vampire Savior 2, Hyper Street Fighter II, Super Puzzle Fighter II Turbo, Super Gem Fighter Mini Mix, Cyberbots i Warzard (Red Earth).

Uz mogućnost pominjanja katrana i perja, kao neko ko je odrastao uz većinu ovih igara, autor ovih redova smatra da je malo too much što čak polovina igara pripada serijalu Darkstalkers, posebno jer je to možda i najslabiji deo kolekcije. Izvinjenje obojici Darkstalkers fanova.

Capcom je godinama unazad uključivao veliki broj svojih igara u različite kolekcije, pa je mala šansa da u nekoj od svojih kolekcija nemate neki od Street Fighter naslova. Tako su i sada odlučili da izmuzu još malo novca od generacije koja je sada u svom prajmu i ima keša za bacanje (ako je preživela koronu i napade ajkula u Turskoj...).

I, zaista, kada pokrenete neke od ovih igara, nema šanse a da se ne zapitate: „šta se &#~$!% desilo sa novim Capcomovim igrama?” Posle 35 godina, ove igre su i dalje zabavne i drže vas ispred ekrana dok razvaljujete tastaturu besomučno pritiskajući tastere.

Za razliku od x verzija Street Fightera, Capcom vam ovoga puta na tanjir stavlja još devet naslova koji imaju svoj uvrnuti šarm. Od borbe čudovišta, duhova i vampira, preko puzzle igara i mech robota do chibi verzije serijala Street Fighter.

Kada pokrenete Hyper Street Fighter II, biće vam jasno da je u pitanju namunjena verzija borbi u kojima učestvuju Ryu, Blanka, Chun-Li, Honda i drugi poznati likovi. Kada vam makljaža dosadi, Super Puzzle Fighter II Turbo vas baca u tetris-bitke u kojima morate kombinovati slaganje blokova sa borbom 1 na 1.

Pocket Fighter je igra koja kod nas nije megapopularna, a predstavlja možda i dragulj cele kolekcije. U pitanju je potpuno otkačena verzija Street Fightera, sa chibi borcima i borbama u kojima pršte dragulji i dijamanti na sve strane.

Cyberbots i Warzard, pak, imaju osnovu Capcomovih borilačkih veština, sa specifičnostima svakog podžanra. Cyberbots je tabačina sa pilotima i robotima, kod koje je naglasak na višestrukim skokovima, brzim udarcima i zasebnim pričama koje prate svakog igrača posebno. Warzard, sa druge strane, ima RPG elemente i smenjivanje borbi uz naglasak na konačnoj količini health poena. Igrači se konstantno unapređuju i podižu svoj nivo, a igra vam dozvoljava da kreirate lozinku koja vam omogućava da nastavite tamo gde se prošli put završili. Bez obzira na to kog od četiri borca izaberete, neprijatelji su drugačiji, pa igra više podseća na boss rush naslove, nego na tradicionalnu arkadnu tabačinu.

Kolekcija nudi offline i online igre, čisto kada se malo izverzirate i naučite potrebne specijalne udarce u svojim omiljenim igrama. Onda pokrećete online režim i čekate da vas igra upari sa nekim nesrećnikom, koji ne zna šta ga je snašlo... a ponekad ste taj nesrećnik i vi.

Čekajući Street Fighter 6, koji je zakazan za 2023. godinu, Capcom Fighting Collection je odličan filer koji je mnogo više od prosečne kompilacije. Ovo je podsetnik na vreme dobrih tabačina, na vreme kada je Capcom bio predvodnik industrije i kada su svi želeli da umeju da naprave nešto slično i ugrabe mrvice sa stola. Čak i da nikada niste igrali ove igre, sve komande, specijalni udarci i kombo pokreti podsetiće vas na osnove svih borilačkih igara, jer su sve dobre igre potekle iz neke od ovih.

Potrebno: 64-bitni procesor, 4 GB RAM, GeForce GTX 470 / Radeon R7 260X / Windows 10 64-bit

Ova igra je: kolekcija arkadnih borbenih i puzzle igara

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Veličina: 4 GB

Studio: CAPCOM

Izdavač: CAPCOM

Adresa: www.capcom-games.com/cfc

PEGI: 16

86


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama