TEST PLAY
MADiSON
Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ
1. avgust 2022.

Mnoge igre mogu da se okarakterišu kao „odlične”, dok za retke može da se kaže da su remek dela, legende čiji kraj ostavlja igrače otvorenih usta i čiji uticaj usmerava dalji razvoj igračke industrije. Takve igre ne moraju da budu blokbasteri, u čiji su razvoj i marketing uloženi milioni, već može da se radi i o produktima ljubavi i entuzijazma malih indie razvojnih timova. Ipak, postoji samo jedna „igra koja to, zapravo, nije” sa takvom vrstom kultnog statusa i uticaja, kako na publiku, tako i na razvojne timove. Naravno, mislimo na P.T. (playable teaser), mikrohoror koji je, 2014. godine, Hideo Kodžima uradio za Sony, kao najavu za nadolazeću (nažalost, otkazanu) PS4 igru Silent Hills. Mnogi se i danas kunu da je P.T. najjezivijih dvadesetak minuta provedenih uz neku igru. Uglavnom, bauljanje jezivim hodnicima ogromne kuće, uz osećaj da vas nešto prati ili juri definitivno je inspirisalo više igara: Home Sweet Home, Layers of Fear, The Beast Inside, Blair Witch i, naravno, Visage, koji je po atmosferi verovatno najbliži P.T.-u. Poslednji pokušaj da se uhvati „horor-magija” koja je krasila P.T. je igra MADiSON, razvojnog studija BLOODIOUS GAMES i taj pokušaj je prilično uspešan.

Na momente će vam se učiniti da su autori, možda, preterali sa zagonetkama

Igrate kao Luka, mladić koji se budi zaključan u mračnoj sobi, sa rukama umazanim krvlju. Na samom početku igre, otkrivate da vas je, zapravo, zaposeo demon MADiSON i da morate da privedete kraju krvavi ritual koji su vaši preci započeli pre nekoliko decenija. Naravno, tokom igre, vaš cilj je da se oslobodite demona. Igra je psihološki, istraživački horor sa elementima preživljavanja. Naoružani polaroid kamerom, tokom igre lutate mračnim hodnicima i sobama uklete kuće koja je u prošlosti bila pozorište brutalnih ubistava. Polaroid kamera je vaše najbitnije „oružje”, jer kamerom otkrivate tragove za dalje napredovanje u igri.

MADiSON se na zagonetke oslanja u toliko velikoj meri, da će vam se u pojedinim trenucima učiniti da su autori možda i malo preterali. Ipak, otkrivanje tragova i rešavanje zagonetki nije preterano teško, pa posle osnovnog ovladavanja mehanikom igre, uglavnom, nećete imati potrebe da lomite glavu ili da guglate za hintovima (za razliku od pomenutog Visagea, koji garantuje više pretrage internetom, nego samog igranja). U igri imate klasičan inventar za potrebne objekte, a vodite i dnevnik koji olakšava praćenje toka priče. Na pojedinim mestima postoje i sefovi za odlaganje predmeta iz inventara koji će vam zatrebati kasnije.

Grafički, igra izgleda sasvim pristojno i u skladu sa pričom i situacijom, a nije ni preterano hardverski zahtevna. Atmosfera je prilično jeziva, čak i za iskusne fanove horora. Tome, osim grafike i dizajna enterijera, najviše doprinosi zvuk koji briljira, stvarajući tenziju i tera vas da se stalno osvrćete oko sebe. Bez obzira na to da li igrate sa ili bez slušalica (obavezno preporučujemo slušalice i igranje u mraku), 90 odsto vremena će vam koža biti „naježena”. Naravno, objekti po sobama stalno menjaju položaj i stvaraju utisak da mnoge stvari debelo nisu u redu.

Da ne bude sve med i mleko, potrudila se, moramo da priznamo, glupava odluka autora da kretanje glavnog lika bude propraćeno konstantnim mrdanjem glavom. Pretpostavljamo da je ideja bila da se pokaže psihološko stanje (sunovrat u ludilo) glavnog junaka, ali to je tako loše urađeno, da što duže traje, postaje sve iritantnije. Neki će zbog toga, gotovo sigurno, odustati od igre. Ako nekim volšebnim pečom autori omoguće da se ta opcija isključi, igra će sigurno dobiti na kvalitetu.

Drugi kamen spoticanja je prilično visoka cena igre od 35 evra. Mislimo da je taj iznos neprimereno visok, s obzirom na to da igru možete završiti za jednocifren broj sati (pet do osam), a nema potrebe da je još jednom prođete. MADiSON svakako zaslužuje svrstavanje u red najboljih horora koji su se pojavili tokom poslednjih meseci, možda i tokom čitave godine. Apsolutno preporučujemo ovu igru svakom ljubitelju horora, ali, ipak, sačekajte neki popust.

Potrebno: Core i3 / Ryzen 3, 6 GB RAM, GeForce GTX 950 / Radeon R7 370, DirectX 10, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i5 / Ryzen 5, 8 Gb RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 480, DirectX 10, Windows 10 64-bit

Ova igra je: odlična horor avantura, ali, ipak, sa par mana

Platforma: Windows, XBOX, PS4, PS5, Nintendo

Veličina: 10 GB

Studio: BLOODIOUS GAMES

Izdavač: BLOODIOUS GAMES

Adresa: madisongame.com

PEGI: 16

83


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama