Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
PowerWash Simulator
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2022.

Najezda „simulatora” raznovrsnih civilnih poslova uspešno razbija tezu da omladina neće da radi. Mladi Stefan, recimo, koji je na zanatu kod gazde auto-mehaničara izdržao nedelju dana, sa strašću igra Car Mechanic Simulator. Tajna je, dakle, u formi. Mlade je potrebno usmeriti na poslove koje mogu da rade ne pomerajući se iz fotelje. Fantastična uteha za njihove ucveljene roditelje.

PowerWash Simulator je igra namenjena smirivanju živaca

Za takve igre su tradicionalno zaduženi mali developeri iz Poljske i drugih zemalja Istočne Evrope, ali je miris profita u vazduhu počeo da privlači i ajkule. PowerWash Simulator dolazi iz Square Enixa, što je verovatno prvi slučaj da je izdavač naslova visokog i srednjeg profila tržištu ponudio jednu simpatičnu „simulatorsku” budalaštinu ovog tipa. Možda, ipak, nije fer stavljati ovo u isti koš sa Gas Station Simulatorom, jer poenta PowerWash Simulatora nije sprdačina. Ova igra je namenjena smirivanju živaca.

Znate li šta su bojanke za odrasle? Isto što i bojanke za decu, samo sa složenijim i detaljnijim crno-belim slikama koje je potrebno obojiti. To je aktivnost koja smiruje, kaže mi drugar koji radi kao tehnička podrška kod jednog domaćeg mobilnog provajdera. PowerWash Simulator je igrački ekvivalent takve bojanke, igra u kojoj šmrkom, pod pritiskom, čistite štroku sa kuća, automobila, zabavnih parkova, lokomotive, vatrogasnog doma i drugih lokacija. Čisteći prljavštinu, vi, zapravo, svetu vraćate boju i sjaj, što povoljno utiče na lučenje endorfina u mozgu. Sve igre su svojevrstan hormonski hack, samo se ova eksplicitno reklamira kao takva.

Osnovni režim igranja PowerWash Simulatora jeste karijera, u kojoj nemate nikakav pritisak da posao završite brzo ili efikasno. Sve što treba da radite jeste da usmeravate prskalicu ka prljavštini i da gledate kako se crnilo topi i nestaje. To ne znači da u tom poslu nema baš nikakve strategije - efikasnost čišćenja zavisi od tipa podloge, tvrdokornosti naslaga, pritiska vode kojom je polivate i eventualne upotrebe tečnosti za čišćenje. Vaša industrijska prskalica je modularna, s izmenjivim mlaznicama koje prskaju pod različitim uglovima. Što je ugao manji, efikasnost čišćenja je veća, ali je površina zahvata manja. Čisteći lokacije, zarađivaćete novac i zvezdice za koje ćete kupovati bolje prskalice, opremu za njih, potrošnu robu (sapun i slično), kao i kostime i kozmetičke trice. Čistiti možete i u društvu - co-op u režimu karijere dozvoljava dva igrača, dok u nekim drugim režimima možete okupiti čak i šestoro.

Pored karijere, PowerWash Simulator možete da iskusite u još tri režima. Challenge mode uvodi vremenski limit i ograničenu potrošnju vode, što igru pretvara u inverzni chill, namenjen takmičarima i strimerima. Specials režim vam zadaje uvrnute zadatke, poput čišćenja rovera na Marsu, dok u Free modeu možete da ponovite svaki od poslova koje ste kompletirali u karijeri.

PowerWash Simulator ima terapeutsko dejstvo sve dok ne dođete do 99 odsto očišćenosti svake zone, kad vas očekuje mala doza finiš-frustracije. Taj poslednji procenat je uvek najteže očistiti, jer je često u pitanju štroka koja se nahvatala na nekom apsurdnom mestu, poput spojeva između cigala, odnosno, stena u ogradi ili crnila u unutrašnjosti oluka koje se vidi samo s krova, pod određenim uglom. S druge strane, naći taj poslednji centimetar nečistoće i čuti slasni „DING” koji označava završni segment dobro obavljenog posla ponekad je pravo zadovoljstvo, koje kompenzuje prethodnu frustraciju. U svakom trenutku imate mogućnost pritiska na taster „tab”, koji na trenutak upadljivom narandžastom bojom označava prljavštinu koju još niste uklonili.

PowerWash Simulator košta čak 25 evra, što je previše za ovakvu igru, ali ne čudi, s obzirom na pedigre izdavača. Srećom, igra je od prvog dana besplatno dostupna preko Xbox Game Passa, najboljeg servisa u istoriji... servisa. Pretplata na nj’ se i te kako isplati.

Potrebno: Core i5-760 / Phenom II, 4 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon R7 260X

Ova igra je: „simulator” servisa za pranje

Platforma: Windows (Steam), Xbox One/SXS

Veličina: 6 GB

Studio: FuturLab

Izdavač: Square Enix

Adresa: futurlab.co.uk

PEGI: 3

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama