TEST PLAY
Mothmen 1966
Aleksandar ĐURIĆ
1. avgust 2022.

Vredni Argentinci iz tima LCB Studio, Nico Saraintaris (pisanje, dizajn igre) i Fernando Martínez Ruppel (grafika, zvuk), pripremili su prvi naslov u planiranom serijalu vizuelnih romana, koje nazivaju „pixel pulps”. Mothmen 1966 je ujedno omaž prema staroj petparačkoj (pulp) fikciji i CGA vizuelnom prikazu iz osamdesetih godina prošlog veka. Dakle, igra za nostalgičare, ali i više od toga, budući da su narativ i vizuelni izraz ovog naslova tako ažurirani da budu sveži i čitaocu/igraču iz 21. veka.

Omaž petparačkoj fikciji i CGA prikazu, ali nije samo igra za nostalgičare

Nominalno, horor premisa ove vizuelne novele je prepoznatljiva. Četiri raznolika karaktera: Lee (sportista sa četvrtastom vilicom), Vik (njegova devojka, feministkinja), Holt (stameni Indijanac) i Lou (crnac, pisac/stručnjak za ezoteriju i teorije zavere), našli su se na benzinskoj pumpi usred neke nedođije u Americi (nije početak vica). Ubrzo će se susresti sa opasnim Mothmenima, polu-ljudima, polu-moljcima. Da li će naši junaci preživeti noć je očekivano pitanje, a manje očekivano je: šta se ovde, dođavola, dešava? Naime, brzo postaje jasno da Mothmen 1966 nije „normalan” predstavnik pulpa, već su autori prišli materijalu sa ironičnim otklonom i priču začinili mnoštvom bizarnosti i nadrealizma, tako da ni nakon kraja nije najjasnije šta se zbilo. Na sreću, istovremeno, Mothmen 1966 je i vešto oblikovana horor „vožnja” guste atmosfere, ispunjena dramom, opasnošću i Mothmenima, što je u kontekstu pulpa i najvažnije.

Najveći deo igre sastoji se u čitanju, najčešće dijaloga, predstavljenih naizmenično iz perspektive nekog od likova. Izlaganje radnje je brzo i, poput uzbudljivog horor filma, „vuče” ka kulminaciji. U skladu sa tim je i trajanje igre od otprilike dva sata. Kvalitet pisanja je, generalno, sasvim solidan. Likovi su dobrim delom žanrovske karikature, ali pisac, Saraintaris, uspeva da ubedljivo predstavi njihove vrline, mane i lične emotivne nedaće. Naš favorit je pomenuta devojka Vik, osnažena „žena od akcije”. Ona je izabrala baš noć kiše meteora, koja se dešava na svake 33 godine i, ispostaviće se, privlači Mothmene, da saopšti dečku, koga bi možda i ostavila, da očekuje njegovo dete. Loš tajming, ali uvećani „ulozi” priče.

Još više od narativnog aspekta nam se dopao stripski crtež, a grafički dizajner Ruppel je puno postigao sa ograničenom paletom od 16 boja. Zeleno-tirkizni kadrovi, povremeno „ukrašeni” crvenom krvlju i očima Mothmena koje svetle u tami, grade specifično jezovitu atmosferu i sigurno nas vode kroz priču. Ruppel poentira sa izražajnim krupnim kadrovima heroja, a doživljaj oplemenjuju začudne, prijatno cheesy melodije koje prepoznatljivo evociraju, recimo, drevne epizode „Zone sumraka”. Jedino su zvučni efekti neadekvatni i retro, ali na loš, tačnije, preterano sirov način. Izuzetak su momenti kad su namerno živcirajući, čime je simulirano stanje junaka kojima ti zaglušujući zvuci, poput laveža psa, smetaju u priči.

Pored čitanja, pred igračima su i ekstremno lagane zagonetke, koje se rešavaju u okviru istog tekstualnog interfejsa kroz koji birate između ponuđenih odluka u toku priče. Ipak, izbori, generalno, ne utiču na odvijanje linearne i unapred zacrtane radnje. Ukoliko pogrešite pri rešavanju zagonetki, dobićete unikatan game-over ekran, sa šarmantnim crtežom načina smrti i stravičnom horor melodijom (postoji i achievement za igrače koji su pronašli svih sedam „iznenadnih smrti”). Ne dešava se često da je game-over ekran jedan od najsimpatičnijih elemenata igre, ali, evo primera.

Uzgred, Mothman je „stvarni” kriptid, odnosno, stvorenje prvi put primećeno upravo 1966. godine, u Zapadnoj Virdžiniji, a postoji i solidan triler sa Ričardom Girom u glavnoj ulozi, „The Mothman Prophecies”. Takođe, izgled Mothmena iz igre skrojen je prema njegovom opisu iz predanja. Naravno, poznavanje legende o ovom stvorenju nije neophodno. Mothmen 1966 je i inače solidno zabavan, atmosferičan i bizarno-interesantan pixel pulp, u kom se uživa kao u dobroj, papirnoj horor noveli. A u ovoj ima i mnogo slika!

Potrebno: Core i3, 2 GB RAM, GeForce 450 GTS / Radeon HD 5750, Windows 7

Poželjno: Core i5, 4 GB RAM, GeForce GTX 460 / Radeon HD 7800, Windows 10 64-bit

Ova igra je: uvrnuta horor vizuelna novela sa retro estetikom

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Veličina: 440 MB

Studio: LCB Game Studio

Izdavač: Chorus Worldwide Games

Adresa: chorusworldwide.com/mothmen1966

PEGI: nema

79


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama