Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Warhammer 40,000: Chaos Gate - Daemonhunters
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jun 2022.

Taktička Warhammer 40K igra sdelana u formi XCOM-a svakom normalnom zvuči kao ostvarenje drevnog, divnog sna. Warhammer 40,000: Chaos Gate - Daemonhunters predstavlja pokušaj osrednjeg kvaliteta da se ta plemenita ideja ovaploti. Pokušavam da biram reči, šetalicu satu zadržavam, ali osrednjost u svakom pogledu jedini je epitet koji ovaj ambiciozni eksperiment zavređuje da ponese.

Osrednji pokušaj da se ovaploti plemenita ideja stvaranja XCOM-olike Warhammer 40K igre

Postavke ove igre nešto su drugačije od WH40K proseka koji je odavno postao dosadan. Umesto Blood Angelsa ili Ultramarinesa koji se kolju s orcima, Haosom ili tiranidima, ovde imamo Grey Knightse i inkviziciju koji pokušavaju da stanu u kraj Nurgleu, haos božanstvu bolesti i propadanja. Sivi vitezovi su Astartes elita, tajni red koji se šalje u najdemonizovanije situacije i vadi kestenje iz vatre prevruće za običnu mornaričku pešadiju. Ovog puta imaće čast da zaustave kugu koja se nekontrolisano širi obodnim sektorom galaksije, uz nekoliko otežavajućih okolnosti for gud mežr. Njihovu borbenu krstaricu, teško oštećenu u borbi, koja šepa ka bazi na Titanu, presreće mlada inkvizitorka i dodeljuje joj novu misiju - potragu za uzrocima i prenosiocima Nurgleove bloom kuge. Popravke i popuna novim ljudstvom biće obavljani u hodu.

Kao i XCOM, i Daemonhunters sastoji se od dva osnovna segmenta - logističkih operacija u bazi i taktičkih bitaka. Vaša krstarica je zrela za veliki servis, koji ćete obavljati deo po deo, od pogonskog reaktora, preko oružja i sistema za podršku, do brodske biblioteke u kojoj se vrši istraživanje. Servis traži vreme i servitore koji se sporo, ali automatski obnavljaju, istraživanje vuče resurse koje nabavljate u borbama i tako dalje. Taktički segment igre obavljaćete na zaraženim planetama, mlateći se sa kužnim abominacijama svih boja. Vaši vitezovi, podeljeni na klase, u borbi stiču iskustvo, a pri svakom dingu moći ćete da im usmeravate razvoj u željenom pravcu.

Ova fina teorija sapletena je praksom. Za razliku od XCOM-a, ovde je sve linearno i monotono, što, pre svega, važi za napredak i eskalaciju pretnje. U ovoj igri nema frke i trke s vremenom - ako ste kratki za četvoročlani squad, jer vam se vitezovi oporavljaju od rana, premotavaćete vreme i kulirati, bez bojazni da oponent oko vas steže obruč. Istraživanje ne donosi nove, uzbudljive tehnologije ili oružje koje menja odnos snaga na bojištu, već, mahom, pruža neki procentualni borbeni bonus. Novo oružje, opremu i wargear dobijate nakon taktičkih bitaka, koristeći poene za rekviziciju, pa ćete ubrzo imati više hardvera nego ljudi koji mogu da ga nose. Same misije su uzbudljive tokom prvih nekoliko sati, pre nego što ukapirate da varijacija nema i da se sve ponavlja do besvesti. Pronađi i uništi X ili Y i tako dvadesetak plus sati, koliko će vam biti potrebno do kraja igre ukoliko bolter ne okačite o klin ranije.

Ubedljivo najčudniji momenat igre jesu animacije i dijalozi, koje je, evidentno, producirao neko ko ne kapira Warhammer 40K ili svesno želi da on mutira u nešto neprepoznatljivo. Pokreti i gestikulacija likova u scenama podsećaju na crtani film, što dosledno prati karakterizacija gotovo svih učesnika. Njihove međusobne rasprave liče na neki bizarni kancelarijski sitkom, u kom potezanje činova i „Ne, nisi u pravu, ja sam u pravu!” čine 80% drame. Zlokobne vibracije, mentalna težinčina i mačo heroizam potisnuti su u drugi ili čak treći plan, dok je u prvom, direktno ispred vašeg nosa, razigrana ambicija mlade žene koja se igra inkvizicije. Inkluzivnost je stigla u Warhammer, nazdravimo veganoproteinskim napitkom!

Warhammer 40,000: Chaos Gate - Daemonhunters je meh. Uložiti pare u ovo imaće smisla kad bude na akciji, kad mu uklone Denuvo i pečuju ga, i to samo ako ste fan izvornog materijala. Odnosno, njegove mutacije.

Potrebno: Core i5-4590 / FX-8350, 8 GB RAM, GeForce GTX 770 / Radeon R9 280X

Poželjno: Core i7-7700 / Ryzen 7 2700, 16 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580

Ova igra je: Warhammer 40K izveden u formi XCOM-a

Platforma: Windows

Veličina: 17 GB

Studio: Complex Games

Izdavač: Frontier Foundry

Adresa:
www.chaosgate.com

PEGI: 18

65


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama