Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Galactic Civilizations IV
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jun 2022.

Pre sedam godina, pokušavajući da ostanem budan tokom izuzetno dosadne partije Galactic Civilizationsa III, zaključio sam da serijal nije nimalo napredovao u odnosu na zastarelu dvojku. Te, 2015. godine, GalCiv nije imao neku posebnu konkurenciju, ali već sledećeg proleća došao je Stellaris i naprečac podigao lestvicu doživljavanja i ocenjivanja 4X igara. Potezne svemirske strategije s interfejsom koji je minimalno napredovao od Master of Oriona 2 preko noći su ostarile - kanjone na njihovim licima više nije mogla da sakrije nikakva šminka.

Šta je ovo, našminkana trojka, koja onomad nije bila ništa drugo nego umivena dvojka?

Dve hiljade dvadeset drugog leta gospodnjeg, Galactic Civilizations IV deluje kao zezanje koje može da bude smešno samo nerdu bez smisla za humor. Šta je ovo, našminkana trojka, koja onomad nije bila ništa drugo nego umivena dvojka? Utisak se popravio nakon nekoliko sati, ali nije odmakao od blagog facepalma.

Istini za volju, iako je potezna srž igre ostala dosledna tradiciji, u Galactic Civilizations IV implementiran je određeni broj „perifernih” novina. Najvažnija među njima jeste podela mape na sektore - umesto jedne gigantske mapetine svemira, sve je isparcelisano na sektore različitih veličina, što omogućava lakšu kontrolu teritorije. Sektori su povezani hipersvemirskim stazama, čije korišćenje zahteva savladavanje određene tehnologije, tako da intersektorsko šibanje postaje aktuelno tek kad se imperije dovoljno razviju. Broj sektora i veličinu početnog sektora podešavate pre početka svake partije.

Druga novina je podela nastanjivih planeta na core svetove i obične kolonije. Planetama visoke klase kvaliteta, sa puno površinskih heksova na kojima je moguće graditi, dodelićete guvernera koji će vam omogućiti ručnu kontrolu projekata. Manje kvalitetne planete funkcionisaće po automatizmu nakon kolonizacije, jer na njih nema smisla trošiti deficitarne administratore. Te sporedne planete služiće kao generatori dodatnih resursa za glavne, ali neće zahtevati nikakvu manuelnu kontrolu. U velikim partijama, kad se raširite po sektorima kao COVID-19, značiće vam ova automatizacija ograničenog obima.

Ti planetarni administratori jedna su od kategorija na koje ćete trošiti specijaliste, ljudski resurs koji je ređi od svega ostalog u igri. Ograničen broj tih periodično spawnujućih individua regrutovaćete u planetarne guvernere, kapetane komandnih brodova i ministre u vladi, u zavisnosti od individualnih osobina i stepena lojalnosti. Ovo poslednje je značajno za guvernere, jer likovi s malom vrednošću u toj kategoriji lako postaju izdajnici kad dođe do graničnog trvenja i dominacije protivničkog uticaja.

Najveći problem s igrom jeste nemogućnost automatizacije borbenog presretanja. U partijama s malim mapama i srazmerno malim brojem protivnika, ručna manipulacija brodovima i flotama nije potpuno neprijatna, ali svaka eskalacija u veličini galaksije podrazumeva eksponencijalni skok neophodnog truda. U GalCiv IV ni vi ni protivnici niste motivisani da raspoložive snage koncentrišete u velike flote, jer je čak i najmanji brod dovoljan za opsadu i preotimanje vlasništva nad običnom kolonijom (core world zahteva upotrebu transportera). Pravilo je, a ne izuzetak,- da će vas svaki oponent spamovati desetinama brodova i malim flotama u svakom trenutku, terajući vas na lov na muve koji nakon nekog vremena postaje sumanuto smaranje. Protiv ovoga nema leka, jer pacifizam nije opcija koju možete dugotrajno da forsirate - pre ili kasnije, trvenje na granicama imperije dovešće do otvorenog sukoba, a konkurentski AI se neće preterano obazirati na činjenicu da ste nekoliko puta jači od njega.

Čak i ako ste imuni na smor koji uzrokuje dominacija ručnih radova, Galactic Civilizations IV će vam u jednom trenutku dosaditi. Taj momenat će doći neuporedivo brže nego što mislite, jer je suština iskustva koje igra nudi viđena već previše puta da bi bilo kom 4X veteranu mogla da ubrza puls.

Potrebno: Core 2 Quad, 8 GB RAM, 1 GB VRAM

Poželjno: Core i5 / Ryzen 5, 8 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti / Radeon RX 5600 XT

Ova igra je: 4X upravljačka simulacija u svemiru

Platforma: Windows (Epic store)

Veličina: 15 GB

Studio: Stardock Entertainment

Izdavač: Stardock Entertainment

Adresa: www.galciv4.com

PEGI: nema

62


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama