TEST PLAY
Trek To Yomi
Danilo LUKINOVIĆ
1. jun 2022.

Ako ste među gospodom i damama koji cene kulturu, sigurno ste svesni kultnih dela, poput Rašomona, filma koji predstavlja depikciju mikrokozme feudalnog Japana uvijenog u previranje slave, časti i tragedije, kombinacije koja nama, Slovenima, nekako prirodno leži.

Sazrevanje i žrtva mladog samuraja na teškom putu koji stalno balansira između časti i prokletstva

Devolver Digital, ekipica koja zna ponešto o igrama, uzela je pod svoje skute indie developera Leonarda Mečijarija i Flying Wild Hog (koji znaju ponešto o „dalekoistočnim” igrama), te se latila pretvaranja jedne ovakve epizode u kompjutersku igru. Ne kroz raskoš, kompleksnost i veličinu jednog Sekira, već u vidu kratke, ali ubedljive forme tipa pozorišne predstave.

Zaplet je kliše svih klišea, selo pod zaštitom samuraja, vašeg senseija, napada dobro organizovana i neverovatno zadrta banda sa mračnim vođom, koja radi sve što pošteni kriminalci od pre koju „stotku” rade-proređivanje populacije uz sve egzibicije ponašanja koje dovodi u pitanje pojam „evolucija”. Iako vam je rečeno da čekate, vaše tinejdžersko samurajsko srce nema mira i u pratnji mlade sensei junior krećete da vidite šta se dešava i gde je učitelj nestao. Sve se, naravno, završava time što hrabri ratnik gine ostavljajući vam u amanet selo, ćerku i sve podanike, te zavet da sve to branite i održavate (na sreću, ne i da rađate). Druga klapna počinje sličnim scenarijom, samo što ste sada stasali predsednik opštine, pardon, samuraj, i krećete za banditima na put koji balansira sudbinu vaše duše.

Trek To Yomi je fantastična kombinacija relativno niskog budžeta i, naizgled, visoke produkcije. Kompletno izvođenje je u nijansama sive, propraćeno klasičnom pozorišno-filmskom pratećom muzikom, što sve skupa, bez ikakvog pardona, aludira na rana dela posleratne (onog rata, u kom su svi učestvovali, ne samo mi) japanske kinematografije. Atmosfera je odlična i uklapa se sa radnjom koja predstavlja haotične sekvence borbe, ispresecane sporim tumaranjem ili snimljenim sekvencama. Lica protagonista nastala su digitalizacijom likova pravih ljudi, a glasovna gluma je fenomenalna, što dodatno pojačava utisak da klikćući po tastaturi, mišu ili džojpedu samo odmotavate filmsku rolnu.

Kad smo to pomenuli, da se malo pozabavimo tehničkim karakteristikama. Trek To Yomi predstavlja akcionu skrolujuću platformu, u interesantnom 2D-3D okruženju. Naime, iako kroz svaki prozor (scenu) skrolujete neizmenjivom kozjom stazicom, ona može da se račva u svim pravcima i uglovima u odnosu na trenutnu poziciju, što je još jedna stvar koja pojačava utisak odmotavanja priče. Igra je, očigledno, razvijena za kontroler, čemu u prilog idu i kretanje i pokreti i komboi. I pored toga, raspored komandi na tastaturi je logičan, a igranje tečno, te nema nikakvih problema za one koji, jednostavno, nemaju kontroler ili ga se gnušaju, jer „PC master race”.

Suština borbe je u zadržavanju momenta. Stamina se veoma brzo troši nesmotrenom kombinacijom agresivnih i odbrambenih poteza, te uvek treba balansirano koristiti sve alatke i sposobnosti. To nije lako, naročito na višim nivoima težine. Protivnika ima dosta i nijedan nije naivan pojedinačno, naročito ako su oklopljeni ili „sa onog svijeta”. Borba će se često završiti tako što vas je „običan” mrski bandit posekao, jer niste imali dovoljno brze prste. Na vašu sreću i sreću večne duše mladog Hirokija, inače, protagoniste kome nismo posvetili dovoljno pažnje, jer je junak kliše nad klišeima, po mapi su razasute bogomolje (svetilišta) gde palite sveću za sreću, zdravlje i respawn.

A, vala ćete se respawwnovati. Komboi nisu komplikovani i borbe će ubrzo postati repetitivne, ali su protivnici uporni, brojni i sposobni, a samo, naizgled, savršen izbor trenutka za potez i njihovog slaganja, dovodi do rezultata koji želite. Borba je ujedno veoma zarazna i izazovna, a, sa druge strane, repetitivna. Takođe, smeta što neprijatelji izdržavaju mnogo više udaraca sečivom ili pogodaka strelom ili šjorjukenom (ha!) i uspevaju da vas poseku, iako je mač prošao ispred vas, te je tajming odbrane komplikovaniji i oduzima draž „savršenog” komboa.

Za dvadesetak evra, Trek To Yomi predstavlja pasioniran i lepo izveden naklon starim samurajskim filmovima, propraćen povremenim grafičkim „štucanjem”, doduše, ali ga od srca preporučujemo svakome.

Potrebno: Core i5-5820U / Phenom II X4 965, 8 GB RAM, Radeon R7 260X / GeForce MX150, 2 GB VRAM, Windows 7

Poželjno: Core i7-4770S / FX-9590, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon R9 390X, Windows 10

Ova igra je: fenomenalni audio-vizuelni doživljaj samurajske drame, kroz koji se prolazi žuljanjem palčeva

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS

Veličina: 11 GB

Studio: Leonard Menchiari, Flying Wild Hog

Izdavač: Devolver Digital

Adresa:
www.trektoyomi.com

PEGI: 18

76


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama