TEST PLAY
Citizen Sleeper
Aleksandar ĐURIĆ
1. jun 2022.

Dizajner igara po imenu Gareth Damian Martin, koji igre stvara pod etiketom studija Jump Over the Age, pre dve godine predstavio je svoj prvenac In Other Waters, naslov koji nam se tad prilično svideo (80/100, u SK 05/2020). Bila je to narrative-heavy igra o istraživanju okeana tuđinske planete, sa umešnim tekstom koji je dozvoljavao da lako kreiramo sliku o čudesnim bićima i predelima nadahnuto izmaštanog, tajanstvenog okeana. Na sreću, iako je Martin sa igrom Citizen Sleeper napravio umnogome sličan naslov, svi aspekti igre sad su makar za klasu složeniji, sadržajniji i, na kraju - bolji. Za Martina čestitke, a mi da vidimo o čemu je ovde tačno reč...

U ulozi odbeglog kiber-roba bezdušne reputacije imate samo jedan zadatak - da preživite

U svetu daleke i opake budućnosti, Sleeperi su veštački proizvedena bića, spoj „emulacije” uma stvarne osobe i sintetičkog tela mašine. Jedna takva, stvarna osoba prodala je emulaciju svog uma bezdušnoj korporaciji, koja je, zatim, stvorila našeg lika, efektivno roba, koji za korporaciju obavlja fizičke poslove. Međutim, naš Sleeper se daje u bekstvo i nehotice završava na prljavoj, anarhičnoj i užurbanoj svemirskoj stanici, zvanoj The Eye. Građanin Sleeper sad ima jedan neposredan cilj - da preživi, odnosno, da stvori novi život za sebe na The Eyeu. Ali, tu je i opasnost da će ga „korporativna” prošlost sustići, a, ukoliko to želite, u budućoj perspektivi može biti i bekstvo sa stanice ka nekom drugom, srećnijem kutku galaksije.

Osnovni princip igranja inspirisan je stonim RPG naslovima. Svakog dana (ciklusa) dobijate između jedne i pet kockica, koje zatim „bacate” na lokacijama na mapi i koje određuju uspešnost akcija koje izvodite. Osim kroz prilično svedenu i statičnu grafiku, sve je, inače, predstavljeno isključivo tekstualnim putem. Možete da radite na izradi svemirskih brodova u lokalnom brodogradilištu, da dostavljate nudle u kineskom restoranu iz opasnog komšiluka, da se uključite u berzu polovnog hardvera... Ili, da pristupite „oblaku” kôda i toka podataka na stanici, koji vi, kao digitalno biće, možete da vidite i da sa tim protokolima i bazama podataka stupite u interakciju. Informacije stečene u „matriksu”, potom, prodajete ili koristite za rešavanje „narativnih zadataka” (o tome malo kasnije).

Novac, tj. kriptovaluta zvana Cryo, osnovni je resurs. Osim za neke specifične radnje (na primer, plaćanje puta ka udaljenom kraju stanice), Cryo se koristi i za utoljavanje gladi i održavanje veštačkog tela. Naime, neophodan je redovan unos „stabilizatora”, inače telo propada (što je mera zaštite zle korporacije, kako bi se predupredila otmica Sleepera ili njihovo bekstvo). Što je telo bliže krahu, to manje kockica dobijate svakog ciklusa, a, opet, stabilizatori se teško nabavljaju i nisu jeftini... Sveukupno, Citizen Sleeper je igra stalnog žongliranja sa novcem, potrebama našeg lika, kao i željom da dragocene kockice ne utrošimo na sticanje novca, već na odvijanje pomenutih narativnih „questova”.

Naime, među stanovnicima postoji ukupno 11 likova iz čijih priča proizilaze dugotrajni zadaci (tzv. drives) ovog naslova. Kompletiranje drajvova doneće poene u okviru jednostavnog sistema za unapređenje Sleepera. Poeni uvećavaju šanse za uspešno izvršavanje akcija, a tu su i posebni perkovi (npr. mogućnost da ponovo „izvučete” kockice na početku dana). Pored toga, drajvovi su i put ka nekom od devet mogućih završetaka igre.

Opisani detalji mehanike, u sadejstvu sa značajnim izborima u priči, ubedljivo kreiraju „simulaciju života” i osećaj da ste krojač sopstvene sudbine na The Eyeu. Međutim, najviše vremena ćete provesti - čitajući. Zato, čitava mehanička konstrukcija igre ne bi mnogo vredela kad kvalitet pisanja ne bi bio ovako odličan. Počevši od složenih (i dopadljivih) likova, preko duboko promišljenih i potanko opisanih detalja života na stanici, njene istorije i građe, sve do niza intrigantnih SF-koncepata, Citizen Sleeper konzistentno budi radoznalost igrača. Stoga, na ovu igru, prevashodno, ukazujemo ljubiteljima dobrog SF-a u formi interaktivne zabave, a, što da ne, i interaktivne umetnosti.

Potrebno: 64-bitni procesor, 4 GB RAM, DirectX 11 grafička kartica, Windows 7

 

Ova igra je: cyberpunk mešavina vizuelnog romana i „stonog” RPG-a

Platforma: Windows, mac OS, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 1 GB

Studio: Jump Over The Age

Izdavač: Fellow Traveller

Adresa: i.sk.rs/358513

PEGI: 12

84


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama