TEST PLAY
White Shadows
Ana KRSTIĆ
1. maj 2022.

U skladu sa stereotipima o Nemcima i njihovoj produkciji, kelnski studio Monokel nam predstavlja igru koja je ništa drugo do besprekorno ispoliran, ali u mnogim segmentima vrlo loš plagijat nekih od prethodnih ostvarenja, koja su u žanru side scrolling platformera pobrala kakve-takve pozitivne kritike u prošlosti. Tu, naravno, mislimo na naslove tipa Limbo ili Inside, mada White Shadows dobar deo pozajmljuje i iz Little Nightmares ili čak Oddworlda (barem što se tiče konceptualizacije vrlo oskudnog lorea igre).

Lep izgled, zvuk i ideja, ali nedovoljno dobar gameplay, tempo i atmosfera

Scenario igre smešten je u postapokaliptični industrijski milje u svetu nastanjenom antropomorfnim životinjama. Ta, nimalo suptilna, pozajmica od Orvela dočarava nam društvo budućnosti u kome pojedine kaste (to jest, vrste životinja) u svojim rukama imaju sve poluge vlasti i kontrole društva (vukovi), odnosno, svesno eksploatišu druge kastinske redove (svinje) koje zarad svojih ličnih interesa primoravaju potlačene na najprizemnije kulučenje. Vi se nalazite u koži (i perju) onog najpotlačenijeg reda (ptica), koji se u viziji distopije kelnskog tima percipiraju kao niža bića, nedostojna života i bilo kakve društvene uloge do šrafa u industrijskoj mašini. Dok je iz aviona očigledno da razvojni tim zasniva svoj svet u Orvelovoj „Životinjskoj farmi”, uticaj na igrača nije ni na približnom nivou. Kamo te lepe sreće da igra ima makar deset odsto efekta na publiku kao knjiga. Avaj.

Mehaniku igre nije potrebno bliže objašnjavati bilo kome ko je igrao ili makar posmatrao nekoga ko igra neki od ranije pomenutih naslova. Za one koji baš nikada nisu bili u prilici da igraju ovako nešto, White Shadows je platformska avantura koja vas kroz monohromatski prikazane scene budućnosti vodi sleva nadesno ili zdesna nalevo kroz krajolik načičkan raznim preprekama i ostalom mašinerijom, koja ima za cilj da vas skrati za pernatu glavu. Skakaćete po platformama, migoljiti se ispod lebdećih giljotina ili skrivati po tamnim budžacima, kako biste zaobišli vučje patrole, žedne ptičje krvi. Tu i tamo, igra pred vas stavlja specifične zagonetke, čijim rešavanjem se otključava pristup narednom sektoru igre. Glavolomke u igri nisu teške i uglavnom se svode na prostorne izazove ili se oslanjaju na jednostavne logičke probleme koje će rešiti svako sa gramom zdravog razuma. Efektivno, bilo koji igrač sa više od petnaest godina starosti neće se ni zamisliti pre nego što otpočne sa unosom tačnog rešenja.

Igru odlikuje solidna audio-vizuelna izvedba. Scene su lepo iscrtane i prikazane sa gomilom detalja. Autorka ovih redova lično ne preferira crno-bele igre i veći je ljubitelj šareniša, ali ovo sasvim lepo funkcioniše. Ono što u ovoj igri definitivno najviše pleni pažnju jeste prelepa zvučna podloga u vidu epskih dela klasičnih kompozitora, kao što su Štraus ili Rimski Korsakov: jednu od retkih brzih deonica igre na potpuno novi nivo uzdiže precizno tempirano izvođenje „Bumbarovog leta”. Pored svega ovoga, kretanje vaše gavrančice kroz igru nije ni približno glatko kao što su animacije likova u Limbu ili Malim noćnim morama, što dodatno otežava tajming nekih skokova i ubrzava frustraciju. Tempo igre bi mogao biti brži, ali u tom slučaju se bojimo da bi igra trajala još kraće od ovih, jedva dva sata koliko će vam biti potrebno da je završite, tako da bismo ipak odustali od te sugestije.

White Shadows je igra koja nedvosmisleno cilja na ljubitelje akcionih puzzle platformera, u duhu više puta pomenutih hitova. Problem je u tome što igra ne uspeva ni da se približi komšiluku kvaliteta tih igara koje su joj uzor. Kamen spoticanja nisu ni izgled ni zvuk, već igra podbacuje po pitanju samog gejmpleja i atmosfere. Little Nightmares iznad konkurencije izdižu specifična atmosfera i poruka koju igra šalje, a upravo kod toga se White Shadows sapliće. Ako ste baš veliki fan ovakvog tipa igara, a niste strogi, probajte ovu igu, u suprotnom, preskočite je.

Potrebno: Core i5-6500 / Ryzen 5 1600, 8 GB RAM, GeForce GTX 960 / Radeon R9 380, Windows 10

Poželjno: Core i5-7600 / Ryzen 5 3600, 8 GB RAM, GeForce GTX 1660 / Radeon RX Vega 56, Windows 10 64-bit

Ova igra je: indie akciona avantura u orvelovskom okruženju

Platforma: Windows

Veličina: 6 GB

Studio: Monokel

Izdavač: Thunderful Publishing, Mixtvision

Adresa: i.sk.rs/358462

PEGI: 12

68


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama