Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Bojan JOVANOVIĆ
1. maj 2022.

Omiljene nam Lego kocke putovale su po svim mogućim svetovima - od Srednje Zemlje i Gotama, do neke daleke galaksije. Štaviše, kroz daleku galaksiju „Ratova zvezda” više puta smo navodili simpatične i uvek nasmejane Lego čovečuljke. Kako je, ipak, prošlo dosta godina od poslednje Lego Star Wars avanture, uključujući i čitavu novu trilogiju filmova, kao i desetine novih likova, red je bio da se to skocka u jedan kompletan paket. Tako je pred nama najambicioznija i najveća igra na kojoj je TT Games ikada radio.

Najveća Lego igra do sada sa solidnih dvadesetak sati zabave... Po količini komedije upakovane u jednu igru, TT Games nadmašio je samog sebe...

Lego Star Wars: The Skywalker saga je, kako naslov sugeriše, igra koja obuhvata svih devet „glavnih” filmova u serijalu „Star Wars”, to jest, epizode od I do IX. Ovo nije nekakva smandrljana kompilacija mini-igara, niti prepakovana kolekcija remastera prethodnih Lego Star Wars naslova. Daleko od toga. Skywalker Saga je ogromna, prostrana avantura i najveća Lego igra do sada. Svaka ključna scena koja se ikada desila u nekom od filmova serijala „Ratova zvezda” je tu. Svaki lik, svako vozilo, prepoznatljivi zvuk ili droid, sve je to skladno ukomponovano u igru sa kojom ćete se družiti ne danima, već nedeljama. Sve je tu - od spasavanja Amidale na Nabuu, do finalne konfrontacije na Exogolu (koju bi većina fanova, najradije, zaboravila). Ozbiljno, za prvi prolaz svake od epizoda biće vam potrebno po nekoliko sati i to samo ukoliko se fokusirate na „guranje glavne priče” i ne zamajavate mnogo sa sporednim zadacima ili sakupljanjem kojekakvih drangulija. Okvirno, dvadeset sati potrebno je da se vidi samo glavnina sadržaja, što je za porodičnu video-igru fantastičan podatak, jer garantuje da će i klinci i roditelji imati mnogo, mnogo zabave pred sobom, pogotovo ako reše da malo više zaviruju iza ćoškova i sakupljaju svašta.

Zabava u ovoj igri je, u najmanju ruku, izvanredna. Formula po kojoj je TT Games stvarao sve dosadašnje Lego igre dovedena je do savršenstva i ta sočna lazanja istraživanja, humora i akcije je toliko perfektno ukusna, da mami na danonoćno druženje. Igru bismo mogli grubo da podelimo na dve jasne celine: deonice sa slobodnim istraživanjem i (većinski linearne) akcione nivoe. Vrlo često će vam igra dati odrešene ruke da idete unaokolo, lemate sve pred sobom, sakupljate takozvane „studs” kockice, koje su, ujedno, i valuta Lego sveta, a usput sakupljate sto i jednu đinđuvu. Uvek ćete znati šta vam je tačan cilj na nivou i on će biti jasno označen, uz dodatno pitanje da li stvarno želite da nastavite, tako da do mile volje možete da se igrate, sve dok ne odlučite da je vreme da se nastavi sa pričom. Istraživački deo je dobro poznat iz prethodnih Lego igara i, osim pomenute valute, sakupljaćete i skrivene deliće za mini-setove, otključavati likove i svemirske brodove, a tu je i potraga za skrivenim kiber-kockama. Potonje su osnova za unapređivanje svih likova i dobijaćete ih u solidnim količinama, čak i ako se ograničite isključivo na „normalno” igranje, bez da zavlačite nos u svaki budžak. Naravno, povratak na ranije pređene nivoe kroz Free Play uvek je bio lajtmotiv i način da se druženje sa igrom dodatno produži, pa je to i ovde glavna stvar nakon što ste natenane izgustirali sav sinematični sadržaj. Možda najbolja stvar je mogućnost otključavanja likova - ima ih skoro 400! Sem toga, pogotovo nas je oduševio meni sa specijalkama, gde se mogu uključiti neke zaista urnebesne modifikacije igre. Na primer, poznati „Star Wars” zvuci mogu da se prebace na „piju piju brrm brrm” zvuke, u skladu sa onima koji mogu da se čuju u novijim Lego filmovima (tipa „Lego Batman”). Moguće je i potpuno isključivanje glasova likovima, preko takozvanog Mumble Modea u kom će kockice da ćeretaju kao Simsi dok unezvereno mlataraju ručicama.

Već u uvodnoj sekvenci igre, nebitno od koje epizode da počnete, biće vam jasno da ovde od ozbiljnosti nema ni traga. Lego igre, a i filmovi, bile su predivna sprdnjica sa izvornim materijalom, dok usput, nekako, uspevaju da vam prenesu priču filma na kome su se zasnivale. Skywalker Saga otpanjuje humor i sveopšti haos do maksimuma, sa toliko štoseva da bismo mogli da popunimo više strana njihovim nabrajanjem. Komedija je postignuta sjajnim miksom vizuelnih gegova, beskrajnih referenci i internih šala za „Star Wars” publiku, kao i poigravanjem time što je, ipak, sve sastavljeno od Lego kockica. Bilo da je to stormtruper koji panično shvata da ono jesu bili droidi koje je tražio, Kajlo Ren u „Ja <3 Vejdera” majici, ili Obi-Van koji sa merdevina dovikuje ono čuveno „I have the high ground”, valjanje od smeha je zagarantovano i često. Apsolutno svaka međuanimacija ima nekakav štos koji obrće poznati zaplet iz filmova naglavačke ili sveopšti haos koji se dešava u pozadini dok traje ozbiljan dijalog. Da se legendarni Mel Bruks ikada bavio produkcijom video-igara, verujemo da bi stvorio upravo ovakvu Lego igru. Humor je zaista sjajan, samo budite spremni da svojim klincima objašnjavate sve te nivoe referenci i zašto se toliko gušite od smeha.

Kao što se dâ očekivati, sve na šta nailazite je sačinjeno od Lego kockica. Likovi kojima upravljate i koje srećete usput, brojni komadi nameštaja, životinjski i biljni svet, podovi, zidovi i kafe-aparati na svakoj svemirskoj stanici. I (skoro) sve to možete rastaviti na kockice, povremeno prepakovati za otključavanje puta dalje, ali, još bitnije - to sve izgleda potpuno kao prave kockice! Lego kocke imaju vrlo specifičan plastični odsjaj i to je uspešno preneto u igru, a pritom ostalo sjajno optimizovano, jer nije korišćen ray-tracing. Takođe, u ovoj igri svi likovi pričaju i većinu glasova su pozajmili glumci koji su radili na prethodnim „Star Wars” projektima, bilo filmovima ili serijalu „Clone Wars”. S obzirom na to koliko samo likova u igri postoji, posao je izveden maestralno i sjajno je čuti sve poznate glasove još jednom.

Lego igre su, generalno gledano, uvek bile relativno jednostavne. Na kraju krajeva, ciljna publika ovih naslova je, ipak, veoma mlada. Zato nas je poprilično iznenadilo kada smo shvatili da je u sve ovo, kao da već nije bilo dovoljno toliko sadržaja, upakovan i solidno robustan borbeni sistem. Nije baš Lego Devil May Cry, ali je veoma, veoma blizu tome. Lego čikice su okretnije nego ikada i u stanju su da izvode svakakve kombo poteze, uključujući i žongliranje protivnicima u vazduhu. Istina, to je i dalje dovoljno jednostavno da vaši klinci mogu odlično da se zabave mlateći po tasterima na kontroleru, a i sama težina ovih igara je uvek diktirala da je dovoljno besomučno mlataranje plastičnih Lego ručica da se reši svaki konflikt.

Kako je ipak u pitanju „Star Wars”, tu su svetlosne sablje, Sila i sve što uz to ide. Tu su, naravno, i raznorazne piju-piju puce, da ne kažemo blasteri. Čak i u pucačkim deonicama igra je doživela proširenja, pa, tako, vaše plastične čikice mogu da hvataju zaklon iza zidića a la Gears of War. Naravno, neizbežni su svemirski okršaji, intergalaktička putovanja i sijaset vozila i drugih prevoznih sredstava. Recimo, u Epizodi I imaćete priliku da se kao mlađani Anakin Skajvoker pokažete u supersoničnim trkama, ali i da na kraju Epizode IV budete baš vi taj koji će da „ubaci koš” i detonira Zvezdu Smrti. Upravljanje svom pokretnom galanterijom je sjajno, kontrole su utegnute i nismo naletali na situacije da vozila odbijaju da sarađuju.

Na kraju, par zamerki, jer ni ova Lego igra nije bez mana. Jeste sjajno što kooperativno igranje i dalje postoji, kao i što drugi igrač može da uskoči u sred partije, ali se nije vodilo računa o tome da i njemu uvek bude zabavno, te ima sekvenci u kojima, ipak, prvi igrač vodi glavnu reč, dok drugi ne radi ništa. Otvoreni nivoi se jako oslanjaju na realistični teren umesto kockica, verovatno zbog potrebe da se ispoštuje licenca, samo što često odskače i ne pomaže kod preglednosti. Tu je i generalno dosadnjikava baza sporednih zadataka, uz neminovni grind na kraju ako pokušavate da otključate baš sve.

Nema sumnje da je Skywalker Saga u Lego izdanju igra koja zaslužuje svaku preporuku, naročito za ljubitelje obe ove franšize. Ljubav koja je uneta u svaku kockastu deonicu ove igre je očigledna, a konačni rezultat igra koja je daleko više od puke „igrice za decu” i jedan od najboljih „Star Wars” proizvoda, zajedno sa serijom „The Mandalorian” i igrom Jedi: Fallen Order. Uostalom, igra u kojoj možete da bijete Džar-Džar Binksa do iznemoglosti, svakako zaslužuje da je makar instalirate, zar ne?

Potrebno: Core i5-2400 / Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 750 Ti / Radeon HD 7850

Poželjno: Core i5-6600 / Ryzen 3 3100, 8 GB RAM, GeForce GTX 780 / Radeon R9 290

Ova igra je: Lego avantura kroz svih devet glavnih Star Wars filmova

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 40 GB

Studio: TT Games

Izdavač: WB Games

Adresa: i.sk.rs/358464

PEGI: 7

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama