PRVI UTISCI
Uragun
Dragan KOSOVAC
1. maj 2022.

Kada neko najavi novu igru koja vam zvuči zanimljivo, želite da je se dokopate što pre. Ipak, to ne mora da bude uvek najbolja ideja, jer ma koliko da vam se sviđaju premisa i osnova igre, ipak želite da ona ima malo više „mesa na kostima”. Čini se da je upravo to slučaj sa ranom verzijom igre Uragun, delom mladog varšavskog studija Kool2Play, koje je sredinom aprila ušlo u Early Access fazu na Steamu. Razlog zašto smo želeli da što pre zaigramo Uragun nije to što se naslov igre poigrava sa rečima (istovremeno liči na reč uragan i zvuči kao „you’re a gun”), nego zato što se radi o akcionom naslovu u kom kontrolišete sopstveni mech, a svi gotive mechove.

Dinamični twin stick shooter u distopijskom okruženju koji vas stavlja za komande mecha

Uragun je u toliko ranoj fazi razvoja da aktuelni build ima oko dva sata igre i veoma fragmentisanu i nerazrađenu priču. Ipak, radnja je smeštena u futurističko, distopijsko okruženje u kom su napredni AI konstrukti podivljali i stvorili robotske armije da porobe čovečanstvo. U takvom svetu, vi ste, takođe, AI i to jedan vojni, koji „živi” unutar borbenog mecha. Rukovođeni direktivnom da mech nije kompletan bez svog pilota, krećete u potragu za nestalim ljudskim bićem, a ako usput morate da potamanite gomilu agresivnih robota, suprotstavite se neprijateljskim AI konstruktima i aktivirate pokret otpora koji će spasiti čovečanstvo, to nije vaš problem.

U svojoj trenutnoj formi, Uragun je dinamični twin stick shooter sa pogledom na 3D bojno polje iz iskošene ptičje perspektive. Svaki nivo stavlja pred igrača nekoliko izazova, kao što su odmotavanje tanke priče, skupljanje skrivenih predmeta, čuvanje linije zdravlja i sve to u što kraćem vremenskom roku. Ipak, alfa i omega gameplaya ove igre jeste obračunavanje sa rojevima neprijateljskih dronova, robota, hodača i guseničara. U igri je trenutno desetak tipova neprijateljskih jedinica i svaka od njih ima jedinstven i specifičan način napada i kretanja (odnosno, „ponašanja”). Samim tim, svaki tip protivnika zahteva primenu određenog skupa taktika, prvo za puko preživljavanje njihovih napada, a kasnije i za njihovu uspešnu eliminaciju. Naravno, situacija se višestruko komplikuje kada vas odjednom napada više vrsta protivnika, pa morate da plešete između neprijatelja, projektila i telegrafa koji najavljuju gde će uskoro da padne veliki protivnički AoE.

Srećom, i vi blaster za trku imate. U igri je trenutno pet tipova oružja i četiri vrste specijalnih napada, a vaš mech može da opremi dva oružja i jednu specijalku. Slično protivničkom arsenalu, i vaš ima različite specifičnosti, od brzog, ali slabog blastera, do raketa koje imaju moćan AoE napad, ali ne možete da ih spamujete, jer imaju duže vreme punjenja. Vaše specijalke su, verovatno, najbitnije za preživljavanje, jer imaju potencijal da onesposobe jako veliki broj protivnika, ali moraju da se koriste veoma promišljeno, jer je energija za njihovu aktivaciju prilično oskudan resurs (malo ostaje iza poraženih neprijatelja, malo ispada iz objekata koje razbijate po nivoima). Sem toga, u datom trenutku imate samo jednu specijalku.

Između nivoa, u zavisnosti od skupljenih tajnih predmeta i toga koliko ste uznapredovali u toku kampanje, možete da unapređujete svoj mech i njegovu opremu, kako biste postali još moćniji i možda se vratili na neki od završenih nivoa radi lovljenja boljeg rezultata. Svaki nivo je prilično dinamičan i relativno kratak, završava se za tri do pet minuta i za postizanje visokog scorea, efektivno, zahteva da ga naučite napamet kako biste optimizovali upotrebu oružja, specijalki, lokacija za dopunjavanje zdravlja, pa čak i dasha (privremenog brzog kretanja) koji isto ima svoj cooldown.

Uragun izgleda stilizovano, ali veoma lepo. U igri su trenutno tri vizuelno karakteristične lokacije: ruševine Barselone, futuristički Hong Kong, kog osvaja rastinje i snežne planine Severne Amerike. Okršaji između robota imaju prikladnu, tehno muzičku pratnju.

Uragunu, za sada, nedostaju i narativna podloga i još mnogo nivoa i izazova za igrače. Ipak, osnova prikazana u ovoj ranoj verziji više je nego solidna.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama