PRVI UTISCI
Uragun
Dragan KOSOVAC
1. maj 2022.

Kada neko najavi novu igru koja vam zvuči zanimljivo, želite da je se dokopate što pre. Ipak, to ne mora da bude uvek najbolja ideja, jer ma koliko da vam se sviđaju premisa i osnova igre, ipak želite da ona ima malo više „mesa na kostima”. Čini se da je upravo to slučaj sa ranom verzijom igre Uragun, delom mladog varšavskog studija Kool2Play, koje je sredinom aprila ušlo u Early Access fazu na Steamu. Razlog zašto smo želeli da što pre zaigramo Uragun nije to što se naslov igre poigrava sa rečima (istovremeno liči na reč uragan i zvuči kao „you’re a gun”), nego zato što se radi o akcionom naslovu u kom kontrolišete sopstveni mech, a svi gotive mechove.

Dinamični twin stick shooter u distopijskom okruženju koji vas stavlja za komande mecha

Uragun je u toliko ranoj fazi razvoja da aktuelni build ima oko dva sata igre i veoma fragmentisanu i nerazrađenu priču. Ipak, radnja je smeštena u futurističko, distopijsko okruženje u kom su napredni AI konstrukti podivljali i stvorili robotske armije da porobe čovečanstvo. U takvom svetu, vi ste, takođe, AI i to jedan vojni, koji „živi” unutar borbenog mecha. Rukovođeni direktivnom da mech nije kompletan bez svog pilota, krećete u potragu za nestalim ljudskim bićem, a ako usput morate da potamanite gomilu agresivnih robota, suprotstavite se neprijateljskim AI konstruktima i aktivirate pokret otpora koji će spasiti čovečanstvo, to nije vaš problem.

U svojoj trenutnoj formi, Uragun je dinamični twin stick shooter sa pogledom na 3D bojno polje iz iskošene ptičje perspektive. Svaki nivo stavlja pred igrača nekoliko izazova, kao što su odmotavanje tanke priče, skupljanje skrivenih predmeta, čuvanje linije zdravlja i sve to u što kraćem vremenskom roku. Ipak, alfa i omega gameplaya ove igre jeste obračunavanje sa rojevima neprijateljskih dronova, robota, hodača i guseničara. U igri je trenutno desetak tipova neprijateljskih jedinica i svaka od njih ima jedinstven i specifičan način napada i kretanja (odnosno, „ponašanja”). Samim tim, svaki tip protivnika zahteva primenu određenog skupa taktika, prvo za puko preživljavanje njihovih napada, a kasnije i za njihovu uspešnu eliminaciju. Naravno, situacija se višestruko komplikuje kada vas odjednom napada više vrsta protivnika, pa morate da plešete između neprijatelja, projektila i telegrafa koji najavljuju gde će uskoro da padne veliki protivnički AoE.

Srećom, i vi blaster za trku imate. U igri je trenutno pet tipova oružja i četiri vrste specijalnih napada, a vaš mech može da opremi dva oružja i jednu specijalku. Slično protivničkom arsenalu, i vaš ima različite specifičnosti, od brzog, ali slabog blastera, do raketa koje imaju moćan AoE napad, ali ne možete da ih spamujete, jer imaju duže vreme punjenja. Vaše specijalke su, verovatno, najbitnije za preživljavanje, jer imaju potencijal da onesposobe jako veliki broj protivnika, ali moraju da se koriste veoma promišljeno, jer je energija za njihovu aktivaciju prilično oskudan resurs (malo ostaje iza poraženih neprijatelja, malo ispada iz objekata koje razbijate po nivoima). Sem toga, u datom trenutku imate samo jednu specijalku.

Između nivoa, u zavisnosti od skupljenih tajnih predmeta i toga koliko ste uznapredovali u toku kampanje, možete da unapređujete svoj mech i njegovu opremu, kako biste postali još moćniji i možda se vratili na neki od završenih nivoa radi lovljenja boljeg rezultata. Svaki nivo je prilično dinamičan i relativno kratak, završava se za tri do pet minuta i za postizanje visokog scorea, efektivno, zahteva da ga naučite napamet kako biste optimizovali upotrebu oružja, specijalki, lokacija za dopunjavanje zdravlja, pa čak i dasha (privremenog brzog kretanja) koji isto ima svoj cooldown.

Uragun izgleda stilizovano, ali veoma lepo. U igri su trenutno tri vizuelno karakteristične lokacije: ruševine Barselone, futuristički Hong Kong, kog osvaja rastinje i snežne planine Severne Amerike. Okršaji između robota imaju prikladnu, tehno muzičku pratnju.

Uragunu, za sada, nedostaju i narativna podloga i još mnogo nivoa i izazova za igrače. Ipak, osnova prikazana u ovoj ranoj verziji više je nego solidna.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2022
Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge
Dičan omaž beat ’em up igrama iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka...
Microsoft Store Community i Editor’s Choice Awards
Nagrade za najbolje aplikacije sa Microsoft Storea (1)
U okviru Microsoft Store Community Choice Awards korisnici glasaju za aplikacije koje im se najviše dopadaju...
Lenovo Yoga 9i gen 7 (14IAP7)
Do sada najbolji 2-u-1
Najnovija Yoga, sedme generacije, donosi nekoliko osveženja, a svakako je najprimetniji fantastični OLED ekran...
AMD Ryzen 7 5800X3D
Stvoren (samo) za igranje
Sasvim nesvakidašnji model procesora, koji donosi jedno vrlo specifično i do sada neviđeno rešenje u desktop svetu...
vivo X80 Pro
Filmska priča
Kompanija vivo ne škrtari, te je u prodajno pakovanje, pored maske i telefona, uvrstila i brzi punjač od 80 vati, USB kabl i pristojne slušalice sa...
Huawei Mate Xs2
Vratio se Gumiflex
Ekran je OLED tipa i bez dileme, predstavlja najbolji ekran na nekom savitljivom telefonu...
Novosti iz sveta robotike
Tri robota uđu bar...
Predstavljamo vam tri inovativna rešenja koja će pozitivno uticati na neprestanu evoluciju robota koje sve više koristimo...
Sukob u Ukrajini i domaća IT industrija
Turbulentna priča najbrže industrije
Bez ulaska u politiku sukoba, jasno je da je najveću štetu, posebno dugoročno, pretrpela ukrajinska IT industrija...
Disney+ u Srbiji
Imperija „zadaje” udarac
UHD 4K stream na četiri uređaja odjednom. Izuzetan katalog starih i novih naslova. Nema naših titlova ni sinhronizacije.
Starship Troopers: Terran Command
Naslov koji je zabavan dok ga aktivno igrate, ali veoma brzo potom izvetri iz sećanja...
Diablo Immortal
Preporučujemo da neko vreme igrate Immortal bez plaćanja, a zatim da mu okrenete leđa i zaboravite da postoji...
V Rising
V Rising je vampirski survival RPG, pri čemu vampirština nije franšizno licencirana, tipa Vampire: The Masquerade...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama