TEST PLAY
Tiny Tina’s Wonderlands
Dragan KOSOVAC
1. maj 2022.

Među ljubiteljima franšize Borderlands generalno vlada konsenzus po pitanju najboljih izdanja. Na prvom mestu po kvalitetu neprikosnoveno vlada Borderlands 2, a odmah iza tog naslova je njegov slavni DLC, Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep, koji je istovremeno uspeo na brojnim frontovima. Kao prvo, uspeo je da igračima ponudi novi okvir za proverenu zaraznu mehaniku ovog serijala, kao i da im pruži više vremena sa otkačenom Tiny Tinom, koja je, čim se pojavila u Borderlandsu 2, trenutno postala favorit fanova. Ipak, najbitnije, priča ovog DLC-a istovremeno se organski naslanjala na matičnu igru i nudila je veoma značajno produbljivanje priče naslovnog lika i pretvorilo je od blesavog spadala u kompleksnu, višedimenzionu osobu... koja i dalje ne ume da kontroliše svoj jezik i neprestano lupeta, ali sada znamo da iza tih reči uvek čuči nešto više.

Šest klasa, multiclassing, gomila predmeta i izazovan endgame režim čine ovu igru odličnom zabavom...

Tiny Tina’s Wonderlands nije DLC, nego samostalna igra, iako je očigledno izgrađena na tehnologiji Borderlandsa 3. U odnosu na slavnog prethodnika (Assault on Dragon Keep),Wonderlands je veći i kompleksniji. Pored veće količine sadržaja, mehanika je, takođe, modernija i kvalitetnija, a osećaj tokom borbe jednako je dinamičan kao što je to bio slučaj u osnovnom BL3. Sem toga, glumci koji pozajmljuju glasove likovima su veličanstveni. Pored neverovatne Ashly Burch koja ponovo dominira u ulozi Tiny Tine, tokom igre, čućete glasove vrhunskih komičara, kao što su Andy Samberg, Wonda Sykes i Will Arnett. Ipak, nešto nedostaje. Naime, kvalitetna i duboka priča je ono što je Assaultu davalo dušu i izdizalo ga daleko iznad nivoa „još samo jednog dodatka”. Ovo nikako ne znači da je priča u Wonderlandsu puko, nenadahnuto otaljavanje posla, naprotiv, autori ove igre potrudili su se da na svakom mogućem koraku zabave publiku i u tome su uspeli sa prilično visokim procentom efikasnosti. Ipak, sama činjenica da su pucali na nižu metu od one koju su dokazali da mogu da dosegnu, stvara melanholičan osećaj propuštene prilike.

Srećom po legije igrača koji se neće upetljati u vrzino kolo preteranog razmišljanja o jednom detalju, Wonderlands nudi izobilje vesele zabave, što u vidu kampanje koja može da se pređe za nekih petnaestak sati, što u vidu beskrajnih izazova za one koji žele da vrte dungeone na maksimalnom nivou, farmuju najbolju opremu i isprobavaju više klasa. No, krenimo redom.

Tiny Tina’s Wonderlands stavlja nas u ulogu igrača još jedne partije stonog RPG-a Bunkers & Badasses (efektivno Dungeons & Dragons u svetu Borderlandsa), a vaš Game Master je Tiny Tina lično. Tehnički, vi ste „new guy” za stolom, dok su kapetan Valentine i robot Frette iskusni igrači. Umesto papira i olovke, laćate se robusnog menija za stvaranje svog lika i krećete u akciju. Što se kozmetičke strane tiče, možete da birate između gomile lica, frizura, odeće i sitnih detalja, ali za sam gameplay su mnogo bitniji izbori klase i perkova vašeg lika (ako ne izaberete perkVillage idiot, zašto igrate ovu igru?).

U Wonderlandsu nam je na raspolaganju ukupno šest klasa: Brr-Zerker, Clawbringer, Graveborn, Spellshot, Spore Warden i Stabbomancer. Dok svaka od klasa ima vlastite aktivne veštine i drvo za razvijanje pasivnih bonusa, a tu je i hladno oružje za obračune iz neposredne blizine, osnova vaše interakcije sa protivnicima, pre svega, je ogroman arsenal vatrenog oružja, kao, uostalom, u svakom Borderlandsu. Ipak, za igrače koji žele da se oprobaju u melee borbi, dve klase pružaju upravo to. Brr-Zerker je varijanta snežnog varvarina koji mlati sekirom i usporava protivnike, dok je fantastično nazvani Stabbomancer efektivno rogue, sa naglaskom na borbu iz senke i velikim kritovima. Čak tri klase imaju neku vrstu pratilaca koji im pomažu ili da jače napadaju mete ili da protivnicima skrenu pažnju. Tu je Gaveborn, majstor crne magije koga prati lebdeći demi-lich. Clawbringer barata velikim čekićem, ali i vatrom i munjama, a prati ga lični wyvern.Spore Warden je najpribližniji rendžerima sa tenking petom u vidu velike, pokretne, otrovne pečurke. Na kraju, tu je Spellshot, čarobnjak sa puškom. Ova moćna ofanzivna klasa ima odličnu sinergiju između bacanja magija i korišćenja oružja.

Dok svaka klasa ima dovoljno opcija i mogućnosti za soliranje i timsku igru (Wonderlands podržava kooperativni multiplayer do četiri igrača), to, ipak, nije sve. Kada dovoljno napredujete kroz priču, otključava se i mogućnost multiclassinga, kada birate koja od pet preostalih klasa će da bude vaša sekundarna opcija. Tada dobijate mogućnost potpuno ravnopravnog korišćenja aktivnih veština, petova i pasivnih bonusa druge klase. Ipak, treba pažljivo osmisliti build, jer se broj hero i skill poena za razvoj lika ne povećava sa multiclassingom.

Narativni okvir igre je impresivno jednostavan. Tiny Tina vodi tabletop partiju Bunkers & Badassesa, vi ste novi igrač i to je to, ali tu je dodatni sloj priče unutar RPG kampanje koju igrate i on prati vašeg junaka, Fatebringera i njegov obračun sa zlim Dragon Lordom, negativcem koji je zarobljen na kraju prošle kampanje, ali ga njegovi sledbenici ponovo oslobađaju. Da biste ovog puta došli do finalnog glavonje, potrebno je da pre toga olovom i magijama nafilujete njegove sluge, minione, poručnike i zamenike.

Jedna od značajnih razlika između Wonderlandsa i ranijih Borderlandsa je u navigaciji kroz svet. Naime, bitke se i dalje odvijaju na mapama redovnog stepena otvorenosti, ali kretanje kroz svet je rešeno drugačije, takozvanim Overworldom ukom pratite stilizovanu verziju svog lika (poput figurice na stolu) iz poluptičje perspektive. Kao što u tabletop kampanjama Dungeon Masteri imaju na stolu mape sveta i zona po kojima se likovi kreću i pomeraju male figurice, tako je Overworld reprezentacija sveta ove kampanje na Tininom stolu. To, u praksi znači interesantnu mešavinu „realističnih” delova mape (regularni elementi topografije i građevine) sa otkačenim dodacima koje je Tina imala pri ruci dok je pravila mapu (konzerve, čepovi od flaša, razne grickalice i, generalno, različiti komadi đubreta iz univerzuma Borderlandsa). Kretanjem po Overworld mapi možete da pronalazite nove kvestove i pokrećete skriptovane zone koje su bitan element priče, ali i da aktivirate nasumične encountere, gde morate da očistite relativno malu mapu od protivnika, a da za to dobijete odgovarajuće nagrade. Oružje, oklopi i granate prate Borderlands model, sa gomilom nasumično generisanih predmeta koji mogu, a ne moraju da se uklope u vaš omiljeni način igranja. Ipak, kao u prethodnih nekoliko igara ove franšize, legendarno oružje je toliko jače i bolje od regularnog ili jedinstvenog, da ćete uvek pokušavati da upecate nekolicinu najboljih za vaš preferirani spec.

Nakon što završite glavnu kampanju, i dalje možete da istražujete Overworld, obavljate sporedne questove i pokušavate da ispunite izazove, a kada dođete do maksimalnog, 40. nivoa, otvara vam se Chaos Chamber, endgame režim sa vlastitih 20 nivoa težine, većim stepenom izazova i boljim lootom. Naravno, stepen izazova može da se podešava i u tri nivoa težine same igre, a i multiplayer poprilično otežava okršaje, jer računa na saradnju i sinergiju između igrača.

Interesantno, glavna stavka koja određuje koliko ćete se zabaviti uz ovu igru nije to koliko volite FPS žanr ili serijal Borderlands specifično, nego to kako „podnosite” Tiny Tinu lično. Naime, u malim dozama, Tiny Tina je genijalan lik (koji gluma Ashly Burch izdiže na sledeći nivo kvaliteta), ali šta se dešava kada ona ne zatvara usta, što u okviru atipičnog pripovedanja ove igre, što zbog komentarisanja stvari koje vam se dešavaju u nasumičnom trenutku. Na početku igre to apsolutno dodaje šarmu i atmosferi ovog naslova, ali kako sati prolaze, može da počne da žulja živce.

Finalna presuda Wonderlandsu je da se radi o odličnom naslovu, koji je, efektivno, još zabavniji od Borderlandsa 3, što nije mala stvar. OK, Borderlands 2 i dalje ostaje na svom tronu najsvetlijeg momenta ove franšize. Takođe, može da se raspravlja o propuštenoj prilici da se ostvari dubina DLC-a Assaulton Dragon Keep, ali u kontekstu onoga što Wonderlands jeste (a ne onoga što je mogao da bude), ovo je dobra igra u čijim brojnim blistavim trenucima treba uživati.

Potrebno: FX-8350 / Core i5-3570, 6 GB RAM, Radeon RX 470 / GeForce GTX 960, 4 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Poželjno: Ryzen 5 2600 / Core i7-4770, 16 GB RAM, Radeon RX 590 / GeForce GTX 1060 6 GB, Windows 10 64-bit

Ova igra je: spin-off serijala Borderlands sa istom mehanikom i malo drugačijim okruženjem

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, PlayStation 4/5

Veličina: 75 GB

Studio: Gearbox Software

Izdavač: 2K

Adresa: playwonderlands.2k.com

PEGI: 16

84

Naš video: i.sk.rs/358475


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama