TEST PLAY
Norco
Aleksandar ĐURIĆ
1. maj 2022.

Američka država Luizijana intrigantno je okruženje, što za turiste, što za pripovedače i konzumente priča koji uživaju u geografskim i kulturološkim specifičnostima ove države i njenog najvećeg grada Nju Orleansa (močvare, džez, vudu magija itd.). U svetu igara, neki od zapaženijih naslova smeštenih u Luizijanu su: Gabriel Knight 1, Mafia III i Resident Evil 7. Ipak, tek je sa igrom Norco ovom okruženju pripalo fundamentalno mesto u priči neke igre. Norko je ime stvarnog grada u Luizijani u kom se igra dešava, a čiju ekonomiju pokreće rafinerija nafte koja stanovnicima donosi poslove, ali i znatno zagađenje okoline i propratna oboljenja. (Fun fact: u Luizijani postoji 17 rafinerija nafte, koje su zaslužne za petinu celokupnog kapaciteta prerade nafte u SAD). Putem evokativne prezentacije, opisa okoline i razgovora sa likovima, u igri je dočarana kultura, industrija i opšta atmosfera u sci-fi Norku iz bliske budućnosti, a sa njim i Luizijane.

Detektivski sci-fi body horror u distopijskoj Luizijani, na LSD-u

Portret jednog grada, ipak, tek je vrh narativnog ledenog brega u igri Norco. Ono što počinje kao stilski vrlo lepo napisana i društveno angažovana crime-drama/misterija o životu nadomak rafinerije i močvara, ubrzo se transformiše u nešto daleko bizarnije. Recimo da bi približan opis bio: „Detektivski sci-fi body horror u distopijskoj Luizijani. Na LSD-u.”

Radnja prati devojku Kej, koja se vraća u rodni Norko nakon što je njena majka preminula od raka. Nevoljama tu nije kraj, jer se ubrzo gubi trag njenom mlađem bratu i Kej se, naravno, daje u potragu za njim. Uporedo sa tim, kroz flešbekove, znatan deo igre provodimo i u cipelama njene majke, nekoliko nedelja ranije. Da li je stara majka zaista preminula usled bolesti?

Neobičnosti u priči su isprva suptilnije i potiču od sci-fi settinga: autentičan način imenovanja godina, zapisivanje sećanja osobe u nekakav lični poluživi entitet, napredni robot sa „sazvežđima u glavi” (?), itd. Zatim, susrećemo Superduck, gigantsku pticu sa ekscentričnim stilom izražavanja koja je u potrazi za zagonetnom, svesnom zlatnom sferom, primećenom u obližnjoj močvari. Direktori rafinerije takođe su jako zainteresovani za ovu sferu, kao i pseudo-hrišćanski kult, uspostavljen od strane lokalnog internet „influensera”. Koja je priroda mistične sfere i kako je ona povezana sa Kej?

Bizarnost, ipak, tu tek počinje, a prethodnom opisu možemo da dodamo i pojmove „magični realizam” ili „nadrealizam”, jer su konstantno pred nama delići narativa koji su neobjašnjivi i uvrnuti.

Istovremeno, bazične niti priče pratite kao u višerazrednoj noir misteriji, dok su karakteri jednako zatečeni neverovatnim zbivanjima kao i igrač. Ovo nam dozvoljava da sa lakoćom polagano uranjamo u sve neobičniji svet priče, čiji detalji su čudni, ali prate koherentnu, uverljivu unutrašnju logiku. O većini likova ne saznajemo mnogo toga, ali su, ipak, veoma životni.

Norco se dotiče mnogih tema, od kojih je ona ekološka (sa pripadajućim, anti-kapitalističkim viđenjem) najočiglednija. Zatim, Norco se bavi i pitanjima religije/vere, implikacijama razvoja robotike, veštačke inteligencije i, uopšte, tehnologije, kao i intimnijim temama, kao što su porodični odnosi i pronalaženje ličnog mesta u koordinatnom sistemu životne konfuzije. Pogotovo su zanimljivi detalji povezani sa učestalom upotrebom pametnih telefona, kao i težnjom ključnih aktera priče da napuste Zemlju zarad kolonizacije svemira, zbog čega, pored ostalog, Norco odaje utisak relevantne i aktuelne priče.

Pored kompetencije u stvaranju jedinstvene, a plauzabilne Luizijane, pohvaljujemo i diskretan humor apsurda (naročito sve što izgovori naftni pirat Lucky). Ko bi rekao da će mračni Norco biti jedna od najduhovitijih igara u poslednje vreme?

Najveća mana je ta što se čini da nam Norco, na kraju, i nije rekao bogzna šta o temama koje je započeo. Deluje, ipak, kao da je ovo vrsta priče koja je bila suviše zaokupirana izgradnjom sveta i postavljanjem pitanja, da bi stigla da na njih i odgovori.

Potrebno: Core i5, 4 GB RAM, Intel Iris / Radeon Vega 8, Windows 7

Poželjno: Core i5, 8 GB RAM, GeForce 1050, Windows 10 64-bit

Ova igra je: 80 odsto čitanje vizuelnog romana, 15 odsto vrlo jednostavnih zagonetki i pet odsto inog šareniša

Platforma: Windows

Veličina: 3,3 GB

Studio: Geography of Robots

Izdavač: Raw Fury

Adresa: norcogame.com

PEGI: nema

81


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama