TEST PLAY
Norco
Aleksandar ĐURIĆ
1. maj 2022.

Američka država Luizijana intrigantno je okruženje, što za turiste, što za pripovedače i konzumente priča koji uživaju u geografskim i kulturološkim specifičnostima ove države i njenog najvećeg grada Nju Orleansa (močvare, džez, vudu magija itd.). U svetu igara, neki od zapaženijih naslova smeštenih u Luizijanu su: Gabriel Knight 1, Mafia III i Resident Evil 7. Ipak, tek je sa igrom Norco ovom okruženju pripalo fundamentalno mesto u priči neke igre. Norko je ime stvarnog grada u Luizijani u kom se igra dešava, a čiju ekonomiju pokreće rafinerija nafte koja stanovnicima donosi poslove, ali i znatno zagađenje okoline i propratna oboljenja. (Fun fact: u Luizijani postoji 17 rafinerija nafte, koje su zaslužne za petinu celokupnog kapaciteta prerade nafte u SAD). Putem evokativne prezentacije, opisa okoline i razgovora sa likovima, u igri je dočarana kultura, industrija i opšta atmosfera u sci-fi Norku iz bliske budućnosti, a sa njim i Luizijane.

Detektivski sci-fi body horror u distopijskoj Luizijani, na LSD-u

Portret jednog grada, ipak, tek je vrh narativnog ledenog brega u igri Norco. Ono što počinje kao stilski vrlo lepo napisana i društveno angažovana crime-drama/misterija o životu nadomak rafinerije i močvara, ubrzo se transformiše u nešto daleko bizarnije. Recimo da bi približan opis bio: „Detektivski sci-fi body horror u distopijskoj Luizijani. Na LSD-u.”

Radnja prati devojku Kej, koja se vraća u rodni Norko nakon što je njena majka preminula od raka. Nevoljama tu nije kraj, jer se ubrzo gubi trag njenom mlađem bratu i Kej se, naravno, daje u potragu za njim. Uporedo sa tim, kroz flešbekove, znatan deo igre provodimo i u cipelama njene majke, nekoliko nedelja ranije. Da li je stara majka zaista preminula usled bolesti?

Neobičnosti u priči su isprva suptilnije i potiču od sci-fi settinga: autentičan način imenovanja godina, zapisivanje sećanja osobe u nekakav lični poluživi entitet, napredni robot sa „sazvežđima u glavi” (?), itd. Zatim, susrećemo Superduck, gigantsku pticu sa ekscentričnim stilom izražavanja koja je u potrazi za zagonetnom, svesnom zlatnom sferom, primećenom u obližnjoj močvari. Direktori rafinerije takođe su jako zainteresovani za ovu sferu, kao i pseudo-hrišćanski kult, uspostavljen od strane lokalnog internet „influensera”. Koja je priroda mistične sfere i kako je ona povezana sa Kej?

Bizarnost, ipak, tu tek počinje, a prethodnom opisu možemo da dodamo i pojmove „magični realizam” ili „nadrealizam”, jer su konstantno pred nama delići narativa koji su neobjašnjivi i uvrnuti.

Istovremeno, bazične niti priče pratite kao u višerazrednoj noir misteriji, dok su karakteri jednako zatečeni neverovatnim zbivanjima kao i igrač. Ovo nam dozvoljava da sa lakoćom polagano uranjamo u sve neobičniji svet priče, čiji detalji su čudni, ali prate koherentnu, uverljivu unutrašnju logiku. O većini likova ne saznajemo mnogo toga, ali su, ipak, veoma životni.

Norco se dotiče mnogih tema, od kojih je ona ekološka (sa pripadajućim, anti-kapitalističkim viđenjem) najočiglednija. Zatim, Norco se bavi i pitanjima religije/vere, implikacijama razvoja robotike, veštačke inteligencije i, uopšte, tehnologije, kao i intimnijim temama, kao što su porodični odnosi i pronalaženje ličnog mesta u koordinatnom sistemu životne konfuzije. Pogotovo su zanimljivi detalji povezani sa učestalom upotrebom pametnih telefona, kao i težnjom ključnih aktera priče da napuste Zemlju zarad kolonizacije svemira, zbog čega, pored ostalog, Norco odaje utisak relevantne i aktuelne priče.

Pored kompetencije u stvaranju jedinstvene, a plauzabilne Luizijane, pohvaljujemo i diskretan humor apsurda (naročito sve što izgovori naftni pirat Lucky). Ko bi rekao da će mračni Norco biti jedna od najduhovitijih igara u poslednje vreme?

Najveća mana je ta što se čini da nam Norco, na kraju, i nije rekao bogzna šta o temama koje je započeo. Deluje, ipak, kao da je ovo vrsta priče koja je bila suviše zaokupirana izgradnjom sveta i postavljanjem pitanja, da bi stigla da na njih i odgovori.

Potrebno: Core i5, 4 GB RAM, Intel Iris / Radeon Vega 8, Windows 7

Poželjno: Core i5, 8 GB RAM, GeForce 1050, Windows 10 64-bit

Ova igra je: 80 odsto čitanje vizuelnog romana, 15 odsto vrlo jednostavnih zagonetki i pet odsto inog šareniša

Platforma: Windows

Veličina: 3,3 GB

Studio: Geography of Robots

Izdavač: Raw Fury

Adresa: norcogame.com

PEGI: nema

81


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2022
Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge
Dičan omaž beat ’em up igrama iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka...
Microsoft Store Community i Editor’s Choice Awards
Nagrade za najbolje aplikacije sa Microsoft Storea (1)
U okviru Microsoft Store Community Choice Awards korisnici glasaju za aplikacije koje im se najviše dopadaju...
Lenovo Yoga 9i gen 7 (14IAP7)
Do sada najbolji 2-u-1
Najnovija Yoga, sedme generacije, donosi nekoliko osveženja, a svakako je najprimetniji fantastični OLED ekran...
AMD Ryzen 7 5800X3D
Stvoren (samo) za igranje
Sasvim nesvakidašnji model procesora, koji donosi jedno vrlo specifično i do sada neviđeno rešenje u desktop svetu...
vivo X80 Pro
Filmska priča
Kompanija vivo ne škrtari, te je u prodajno pakovanje, pored maske i telefona, uvrstila i brzi punjač od 80 vati, USB kabl i pristojne slušalice sa...
Huawei Mate Xs2
Vratio se Gumiflex
Ekran je OLED tipa i bez dileme, predstavlja najbolji ekran na nekom savitljivom telefonu...
Novosti iz sveta robotike
Tri robota uđu bar...
Predstavljamo vam tri inovativna rešenja koja će pozitivno uticati na neprestanu evoluciju robota koje sve više koristimo...
Sukob u Ukrajini i domaća IT industrija
Turbulentna priča najbrže industrije
Bez ulaska u politiku sukoba, jasno je da je najveću štetu, posebno dugoročno, pretrpela ukrajinska IT industrija...
Disney+ u Srbiji
Imperija „zadaje” udarac
UHD 4K stream na četiri uređaja odjednom. Izuzetan katalog starih i novih naslova. Nema naših titlova ni sinhronizacije.
Starship Troopers: Terran Command
Naslov koji je zabavan dok ga aktivno igrate, ali veoma brzo potom izvetri iz sećanja...
Diablo Immortal
Preporučujemo da neko vreme igrate Immortal bez plaćanja, a zatim da mu okrenete leđa i zaboravite da postoji...
V Rising
V Rising je vampirski survival RPG, pri čemu vampirština nije franšizno licencirana, tipa Vampire: The Masquerade...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama