TEST PLAY
The Serpent Rogue
Marko NEŠOVIĆ
1. maj 2022.

Da se odmah razumemo, The Serpent Rogue nije igra za svakoga. U pitanju je uvrnuta noir akciona avantura sa naglaskom na sakupljanju sastojaka i mućkanju napitaka.

Uvrnuta noir akciona avantura sa naglaskom na sakupljanju sastojaka i mućkanju napitaka

U ulozi misterioznog alhemičara, koji se zove The Warden, živite u čudnoj srednjovekovnoj paralelnoj dimenziji, u kojoj je skroz normalno da kosturi šetaju ulicom, dok vi nosite kljun-masku, popularnu za doktore u oblastima pogođenim kugom. Upravo taj svet zaražen je misterioznom mračnom silom zvanom The Serpent Rogue, a na vama je da smućkate dovoljno čudnih napitka da biste poslali neželjene goste nazad u njihovu dimenziju i vratili svoj svet u pređašnje, mirno stanje.

Svet koji istražujete otkriva se postepeno i prilično je velik, što vam daje dosta prostora za čeprkanje po đubretu i njuškanje po raznim ćoškovima koji kriju sve i svašta. Izgled igre apsolutno odgovara atmosferi, crtež je u darkerskom fazonu, a, opet, dopadljiv. Kretanje likova pomalo je tromo i trapavo, ali adekvatno opštem utisku igre. Borbe su donekle dinamičnije. Nemojte očekivati jurnjavu i mlataranje, mada, kada krene pesničenje, refleksi dobro dođu.

Kriva učenja je jako čudna i prilično ravna na početku. Priča se odmotava kako napredujete, otkrivajući vam delove sveta i istoriju iza mračne sile koja ga zaposeda. Nažalost, uputstva i smernice jako su šture, pa ćete morati da učite putem pokušaja i grešaka. Ovo znači da ne treba da budete previše iznenađeni ako posle određenog vremena zbog grešaka odlučite da igru započnete iz početka. Na ovo veliki uticaj imaju dve stvari: autosave sistem i gubitak života.

Na mestu gde ste izgubili život ostaje jedno drvce sa vašim šeširom do kog morate doći da pokupite stvari koje su ostale u vašem inventaru, a responujete se na nekoj od daljih lokacija, bez tačne oznake na mapi gde ste zaginuli. Međutim, budite se goli k’o pištolj: bez oružja, energije, napitaka i svega što vam je potrebno za usputne nedaće, pa ukoliko vas neko ukeba pre nego što stignete do svoje opreme - gubite je zauvek. Ovo ne bi bio preveliki problem da se oprema, oružje, hrana i napici lako pronalaze i prave, međutim, neki resursi u igri su ograničeni.

Autosave, pak, ima svoju logiku i čuva vaš napredak automatski, tako da nemate opciju da se vratite na prethodnu lokaciju ili poziciju pre nego što napravite neki riskantan potez. Zbog toga, ako slučajno upropastite neki od resursa tokom prvih sat vremena igre, lakše je da počnete ispočetka, nego da duplo duže vremena ponovo nabavljate oskudne, dragocene resurse.

Svet u kojem se odigrava ova avantura potpuno je bizarna paralelna dimenzija u kojoj ćete naići na gomilu različitih likova, životinja, prijatelja i neprijatelja. Regrutovanje pratilaca je posebno bitno kada malo zagazite u igru, jer vam pomažu sa istraživanjem, pronalaženjem sastojaka, ali i u borbama, bilo da su u pitanju kokoške, vukovi ili čudovišta, sveže izašla iz horor filmova.

Uprkos mračnoj atmosferi, detalji koje je Sengi Games ekipa utkala u svet su impresivni i to ćete sve više ceniti kako igra odmiče. Ipak, igra je sve, samo ne lagana.

The Serpent Rogue traži od vas vreme kako biste zaista uživali u igri. Sve ceduljice, tragovi, zapisi i misije će vam pomoći da ojačate i mnogo lakše se izborite sa svim nedaćama na koje ćete naići, a verujte - ima ih. Ovo nije laka ili casual igra koju igrate kad vam je dosadno. Ona traži strategiju i promišljene poteze, ali vam dozvoljava da je igrate onako kako vama odgovara. Sem toga, najveći broj misija možete preći na nekoliko različitih načina, samo je potrebno obratiti pažnju na priču i svet.

The Serpent Rogue je jedna uvrnuta avantura koja nije za svakoga, ali je dobra tačno onoliko koliko vremena uložite u nju. Ako nemate strpljenja da uronite u priču i jurite mapama u potrazi za magičnim napicima, možda nije loše da je zaobiđete. Za sve druge, ova igra je pravi mali dragulj u čijem svakom minutu ćete bez trunke sumnje - uživati.

Potrebno: Core i5-3470 / FX-8350, 6 GB RAM, GeForce GTX 770 2 GB VRAM / Radeon R9 280 3 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i7-4770 / Ryzen 5 1500X, 8 GB RAM, GeForce GTX 1650 / Radeon R9 Fury, 4 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: gothic akciona avantura

Platforma: Windows, Steam+Linux, Xbox Series X/S, PlayStation 5, Switch

Veličina: 4 GB (PC) / 1,1 GB (Switch),

Studio: Sengi Games

Izdavač: Team17 Digital

Adresa: theserpentrogue.com

PEGI: 7

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2022
Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge
Dičan omaž beat ’em up igrama iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka...
Microsoft Store Community i Editor’s Choice Awards
Nagrade za najbolje aplikacije sa Microsoft Storea (1)
U okviru Microsoft Store Community Choice Awards korisnici glasaju za aplikacije koje im se najviše dopadaju...
Lenovo Yoga 9i gen 7 (14IAP7)
Do sada najbolji 2-u-1
Najnovija Yoga, sedme generacije, donosi nekoliko osveženja, a svakako je najprimetniji fantastični OLED ekran...
AMD Ryzen 7 5800X3D
Stvoren (samo) za igranje
Sasvim nesvakidašnji model procesora, koji donosi jedno vrlo specifično i do sada neviđeno rešenje u desktop svetu...
vivo X80 Pro
Filmska priča
Kompanija vivo ne škrtari, te je u prodajno pakovanje, pored maske i telefona, uvrstila i brzi punjač od 80 vati, USB kabl i pristojne slušalice sa...
Huawei Mate Xs2
Vratio se Gumiflex
Ekran je OLED tipa i bez dileme, predstavlja najbolji ekran na nekom savitljivom telefonu...
Novosti iz sveta robotike
Tri robota uđu bar...
Predstavljamo vam tri inovativna rešenja koja će pozitivno uticati na neprestanu evoluciju robota koje sve više koristimo...
Sukob u Ukrajini i domaća IT industrija
Turbulentna priča najbrže industrije
Bez ulaska u politiku sukoba, jasno je da je najveću štetu, posebno dugoročno, pretrpela ukrajinska IT industrija...
Disney+ u Srbiji
Imperija „zadaje” udarac
UHD 4K stream na četiri uređaja odjednom. Izuzetan katalog starih i novih naslova. Nema naših titlova ni sinhronizacije.
Starship Troopers: Terran Command
Naslov koji je zabavan dok ga aktivno igrate, ali veoma brzo potom izvetri iz sećanja...
Diablo Immortal
Preporučujemo da neko vreme igrate Immortal bez plaćanja, a zatim da mu okrenete leđa i zaboravite da postoji...
V Rising
V Rising je vampirski survival RPG, pri čemu vampirština nije franšizno licencirana, tipa Vampire: The Masquerade...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama