TEST JOY
A4Tech X7 Oscar X89
Dostojan predaka?
Danilo LUKINOVIĆ
1. januar 2022.

Pre nekih desetak godina, tržište igračkih periferija bilo je skromno. Proizvođači poput Razera tek su se razmahali i već su se pojavljivali izazivači, poput kompanija Steelseries i Roccat. Igračke periferije već tad je pratila visoka cena, srazmerno viša nego danas. Potreba za jeftinijom alternativom bila je jasna, a tržište otvoreno. Među pretendentima se izdvojila kompanija čudnog naziva A4Tech, čiji su miševi stekli kultni status među „znalcima”.

Oscar miševi se i dalje proizvode u gotovo neizmenjenom obliku, ali je glavnu priču u međuvremenu preuzelo zasebno odeljenje pod nazivom Bloody, sa, naizgled, nepreglednom ponudom najrazličitijih oblika i količine raspoloživih tastera.

Nakon svih tih „krvavih”, koje smo testirali tokom proteklih godina, lepo je videti još jednog Oscara. Konkretan model, sa sufiksom X89, malo je podmlađen i modernizovan i pripada Oscar Lite Neon seriji miševa sa osvetljenjem i makro editorom. Oblik je i dalje simetričan i blago se spušta ka napred, prema tasterima. Očekivano za ove miševe, kvalitet izrade je natprosečan, a završna obrada odlična. Takođe, prepoznatljiv je i relativno tanak kabl, bez pletene obloge.

Osnovni tasteri su odlični, sa jasnim hodom i zadovoljavajućim klikom. Skrol je, takođe, veoma dobar, ali je taster ispod njega malo „tvrđi” i zahteva privikavanje. Bočni tasteri su natprosečni, ali bi mogli da se nalaze na malo boljoj lokaciji, jer ovom modelu najviše odgovara Claw položaj šake, za šta je prednji bočni taster („5”) predaleko. Poreklo i planirani radni vek tastera nisu nam poznati. Za razliku od svoje „krvave” braće koja iza skrola imaju tastere za upravljanje režimima vatre i multishot, X89 ima klasične kontrole za „šaltanje” kroz različite rezolucije i izbor profila.

Poreklo optičkog senzora verovatno vodi do neizbežnog Pixarta i neka je jeftinija izvedba. Proizvođač ne navodi ništa, ali je u svakodnevnom radu i igranju miš odzivan, oseti se razlika u odnosu na „jače” modele, ali razliku oseća i novčanik. Razdaljina na kojoj prestaje da prati podlogu je minimalna. Napredak u odnosu na legende sa jednostavnim elipsoidnim stopama: X89 je dobio kubizam, izmenjivih „nogara”. Bez problema kliza, praktično, po svakoj podlozi.

Softver je jednostavan i pregledan, ali deluje „starinski”, ako je nekome bitno. Moguće je podešavanje brzine odziva od 125 do 1000 herca, kao i brzina odziva tastera. Zatim, podešavanje vrednosti rezolucije u maksimalno pet vrednosti, između 100 i 2400 tačaka po inču, u koracima od 100 tačaka po inču. Svim tasterima može da se promeni funkcija, a serija kojoj i X89 pripada, oplemenjena je i Oscar Lite makro editorom. Na ovom modelu je moguća samo regulacija intenziteta pozadinskog osvetljenja, ali to nije problem, jer se logotip koji konstantno menja boje nalazi ispod šake, dok lajsne na skrolu i prednjem delu, samo diskretno isijavaju jednu boju, koja je vezana za vrednost rezolucije.

Možemo da zaključimo da je A4Tech X7 Oscar Lite Neon X89, iako više ne „muti vodu” velikima, osvetlao obraz slavnih predaka. U neku ruku, može da bude problematično to što se poslednje iteracije pomenutih predaka i dalje prodaju. Ovaj model, doduše, ima osvetljenje, makro editor i drugačije stope, što nekome svakako predstavlja prednost. Za 1800 dinara, X89 predstavlja veoma dobru kupovinu.

Senzor: optički, maks. rezolucija 2400 tpi

Broj tastera: 8 + scroll

Ostalo: mogućnost izmene funkcije tastera, promena rezolucije u maksimalno 5 koraka, makro editor

Proizvođač: A4Tech
(x7.a4tech.com)

Kontakt:
Gembird (gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama