TEST PLAY
Farming Simulator 22
Vladimir PISODOROV
1. januar 2022.

Kada je prelazio u poljoprivrednike, da li je neko savetovao Džeremija Klarksona da proveri šta to nudi igra Farming Simulator? Da jeste, verujemo da bi ubrzo odustao od projekta „Clarkson’s Farm”, jer kao što verovatno znate, ostvarenje kompanije Giants Software apsolutni je reper u tom žanru. Ovo nije Famrville i ostale „zezalice” za domaćice već, kao što naziv sugeriše, prava simulacija vođenja poljoprivrednog gazdinstva, koja će vam i te kako pokazati šta se sve od vas očekuje na dnevnom nivou.

Novosti su uzgoj grožđa, maslina ili pčela, a tu je i smena godišnjih doba

Prošlo je tri godine otkad smo poslednji put imali prilike da igramo Farming Simulator i od tada se dosta toga promenilo. Iz broda je iskočio izdavač Focus Home Interactive, pa je sada sve palo na pleća samih programera. To što nismo imali prilike da uživamo u novoj verziji igre za PC ne znači da je autorski tim sedeo skrštenih ruku - u međuvremenu, Farming Simulator se pojavio u (novim) verzijama za Switch, mobilne uređaje, pa čak i za Commodore 64 / 128. Kad već postoji iteracija za Kindle, što ne bi i ona za Debeljka, na kertridžu friškom kao taze ’leba.

Dakle, autori su imali pune ruke posla, ali nas zanima kako se sve to odrazilo na verziju 22 koju smo imali prilike da testiramo. Organizaciono, u pitanju je stari, dobri, Farming Simulator koji svi odlično znamo i volimo. Dobro, neko manje, neko više. Nije se mnogo toga promenilo u načinu izvođenja, pa ako ste ranije imali zamerke, imaćete ih i sad. To ne znači da noviteta nema i da treba da zanemarimo to što je sada moguće kompostirati zemljište ili ga čistiti od kamenja, ali i obaviti sadnju / sejanje grožđa, maslina i sirka. Konačno, moguće je graditi i plastenike, a novina je i to što na svojoj farmi možete da se bavite proizvodnjom meda, s obzirom na to da su na raspolaganju i košnice.

Verovatno najveću novinu kada je rad na farmi u pitanju predstavlja smena godišnjih doba, pa je važnije nego ikad obaviti radove na vreme kako prinos ne bi propao. Pomoć dobijate u vidu AI radnika čija je efikasnost i inteligencija znatno poboljšana, a ukoliko se odlučite za multiplayer, tu je uvek pomoć prijatelja (u međuplatformskom univerzumu, naravno). Podrška za mašine uvek je bila na vrhunskom nivou, pa je tako i sada: na raspolaganju je preko 400 mašina, alatki i pomagala, za čiju proizvodnju u pravom životu je zaslužno preko sto različitih kompanija. Nažalost, pogled iz kabine i dalje nije obogaćen vašim (virtuelnim) rukama, pa izgleda kao da neki duh upravlja mašinama. Ovo je simulator - ipak očekujemo dodatnu dozu realizma u odnosu na onu kod arkadnih „zezalica”.

Dosta toga urađeno je i na vizuelnom aspektu i grafička poboljšanja i te kako su vidljiva. I dalje to nije dovoljno da se dostigne AAA segment, ali oslanjanje na DirectX 12 donelo je mogućnosti poput parallax occusion mappinga, occlusion cullinga, texture streaminga i temporal anti-aliasinga. Nakon suvoparnog nabrajanja i razmetanja izrazima, verovatno ste pomislili da nismo u pravu kada tvrdimo da u ovom departmentu i te kako predstoji još posla, ali to je jednostavno tako.

Ovde slobodno možemo da završimo našu priču o Farming Simulatoru 2022, jer je pomenuto najvažnije što donosi izdanje za tekuću sezonu. Dok smo udarili dlanom o dlan, tri godine su prošle, a čini nam se da ih autori nisu iskoristili onako kako smo se tome nadali. Ako ste sad čuli za igru ili ste poželeli da se ovih hladnih dana bavite poljoprivredom iz udobnosti vašeg doma, onda je Farming Simulator 2022 za vas idealna kupovina i način da „ubijete” slobodno vreme. Za one koji su igrali verziju za 2019. godinu, ovde, jednostavno, nema dovoljno noviteta kako bi se mašili novčanika. Promene su suptilne i, kako to volimo da kažemo, spadaju u domen bolje opremljenih DLC-a. Autori će nastaviti sa biflovanjem igre novim sadržajem, a sve ono što iznedri komuna igrača prvo prođe kroz njihove šake i proveru, a to je za svaku pohvalu.

Potrebno: Core i3-3330 / FX-8320, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon R7 265, 2 GB VRAM, Windows 10 Home 64-bit

Poželjno: Core i5-5675C / Ryzen 5 1600, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 570, 6 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: simulacija vođenja poljoprivrednog gazdinstva

Platforma: Windows, macOS, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Stadia

Veličina: 24 GB

Studio: Giants Software

Izdavač: Giants Software

Adresa: www.farming-simulator.com

PEGI: 3

76


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama