TEST PLAY
Fights in Tight Spaces
Dragan KOSOVAC
1. januar 2022.

Svojim ranijim naslovima (RICO i SkyScrappers), članovi indie studija Ground Shatter pokazali su naklonost ka specifičnom tipu sadržaja. Sa jedne strane su tabačine sa borilačkim veštinama, a sa druge taktički obračuni modernih operativaca. Ipak, pre nešto više od dve godine, malo ko je mogao da očekuje da će njihov sledeći projekat biti nešto zaista vanserijski. Fights in Tight Spaces je posebna igra i zbog toga što predstavlja pokaznu vežbu za to kako se u vlastiti naslov ugrađuju elementi drugih igara koje su vas nadahnule, bez straha da će iko pomisliti da se radi o klonu ili plagijatu. Zaista, FiTS ima elemente igara kao što su Slay the Spire, John Wick Hex, Into the Breach, pa čak i Superhot, ali sve ostaje u čistom domenu inspiracije, bez želje da se „pozajmi” veći deo gameplaya. Finalni rezultat je nešto što će se trenutno svideti i ljubiteljima deck buildera i fanovima poteznih taktičkih naslova, a ako ste ciljna grupa za oba ova žanra, čeka vas jedna od najboljih igara ove godine, a i šire.

Ako ste fan potezne taktike i deck buildera, ovo je jedna od najboljih igara ove godine, a i šire

FiTS je zasnovan na želji da se igračima pruži uvid u taktičku osnovu klasične borbene scene iz akcionih filmova u kojoj usamljeni junak eliminiše prostoriju punu protivnika, a kao oružje koristi isključivo vlastito mu telo i okruženje. Igra je smeštena u svet u kome obaveštajne službe veći deo svog posla obavljaju elektronskom špijunažom i analizom ogromne količine podataka. Ipak, ponekad neko mora da zasuče rukave i krene da pesniči i šutira loše momke. A taj neko ste vi, slavni Agent 11, ponos i dika obaveštajne agencije Section Eleven. Pred vama je pet zadataka, svaki sa po petnaestak misija, tokom kojih ćete se obračunavati sa članovima specifične kriminalne organizacije. Tu su bajkeri koji diluju drogu i oružje, banda sa vezama u zatvorskom sistemu, mafijaška familija, kao i klan nindži. Na kraju, tokom finalnog poglavlja pozabavićete se misterioznom grupom koja vuče konce iza prve četiri organizacije.

Svaka partija igre počinje izborom osnove za vaš špil karata (možete da koristite preset kombinacije ili da karte birate ručno). Svaka karta je, zapravo, jedan od poteza koji možete da izvedete tokom tuče. Od prostih udaraca i kretanja do naprednih i veoma moćnih poteza koji kombinuju kretanje, udarce i hvatove, često sa potrebom da su ispunjeni specifični uslovi (recimo, da stojite blizu zida, kao i da imate propisani broj combo ili momentum poena). Šest preset špilova ukazuju vam na načine na koje možete da gradite borbenu tehniku svog lika. Niko vas ne sprečava da izaberete nasumičnu kombinaciju omiljenih poteza, ali bolji pristup je da pratite zajedničku temu. Bilo da igrate ofanzivno, defanzivno, sa naglaskom na brzo kretanje, hvatove i bacanja ili trik-poteze, uvek se isplati da karte imaju određeni stepen sinergije. Ipak, bitno je da se naglasi da naprednije kombinacije karata nisu dostupne na početku, već je potrebno da ih otključate tokom igre.

Svaki nivo je malo bojno bolje podeljeno kvadratnom rešetkom. U zavisnosti od lokacije menjaju se i dimenzije, tako hodnici ili unutrašnjost kamioneta mogu imati duguljast oblik (i grid 2×5), dok su kancelarije, kuhinje ili barovi nešto veći (do 6×7). Svaki potez daje nam šansu da odigramo više karata i nanesemo što više štete što većem broju protivnika, kao i da se pripremimo za sledeći potez. Igra jasno ukazuje na to šta koja osoba na ekranu planira da uradi u sledećem potezu, a da stvari budu još komplikovanije, tokom bitaka se redovno spounuju novi neprijatelji, pa uvek treba paziti na sve te indikatore. Možda će vam se učiniti da to što protivnici imaju hladno i vatreno oružje nije fer, ali vaš arsenal poteza, kada ga koristite na promišljen način, na kraju je moćniji.

Trešnja na vrhu torte FiTS-a je izgled igre. Minimalistički, nenametljiv, a, opet, veoma upečatljiv i lep, sa polutransparentnim nivoima u sivim nijansama, crno-belim protagonistom (postoji specijalni novogodišnji kostim) i protivnicima ofarbanim u jednu od primarnih boja. Kada se sve sabere, ovo je odlična igra koju ćete rado obrnuti više puta.

Potrebno: Core 2 Duo E6700 / Athlon 64 X2 4000+, 4 GB RAM, DirectX 9.0c grafička kartica sa 1 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i5-2400 / Phenom II X4 840, 8 GB RAM, grafička kartica sa 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: kartično-taktički simulator bliske borbe

Platforma: Windows, Xbox One/SXS

Veličina: 1,7 GB

Studio: Ground Shatter

Izdavač: Mode 7

Adresa:
fightsintightspaces.com

PEGI: 16

90

Naš video: i.sk.rs/358286


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama