TEST PLAY
Stellaris: Aquatics Species Pack
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. januar 2022.

Nakon humanoida, fungoida, plantoida, robota, inteligentnih ptica, bukvalnih undeada (Necroids) i drugih naučnofantastičnih civilizacionih arhetipa, red je došao i na admirala Akbara (It’s a trap!) i drugare. Najnoviji species pack za Stellaris donosi Aquatics, amfibijane koji su evoluirali u okeanima vodenih svetova. Pored mogućnosti da napravite sopstvenu Aquatics civilizaciju, koristeći nekoliko novih origins temelja i birajući između petnaest različitih portreta, ovaj DLC donosi i jednu predefinisanu vodenu civilizaciju, Sathyrellian Bliss, koja, kao i sve prefabrikovane imperije, ima i nekoliko jedinstvenih story momenata.

Aquatics species pack donosi svesne amfibijske vrste

Dva nova porekla koja donosi ovaj DLC jesu Here be Dragons! i Ocean Paradise. Ovaj prvi je izrazito zanimljiv, jer podrazumeva da je vaša „fledžling” civilizacija obitavala i evoluirala u zvezdanom sistemu u kom živi levijatan. Ako niste novi u Stellarisu, znate šta su levijatani - masivni interstelarni megamonstrumi koje mogu da ugroze samo end-game flotni sastavi. Jedan takav levijatan, prelepi zmaj u akvatičnoj vodenoj šemi, nastanjuje kolevku vaše rase, a od odnosa s njime u najvećoj meri zavisiće vaša sudbina. Drugi origin, Ocean Paradise, nije nešto posebno interesantan, jer podrazumeva rasu koja je evoluirala u harmoničnom okruženju, bez prirodnih neprijatelja, te su, stoga, pacifisti.

Dalje profilisanje Aquaticsa imamo u dodatnom civicu (Anglers), koji im daje bonuse u proizvodnji hrane na okeanskim planetama. Akvatične imperije imaju i svoj Ascension perk, Hydrocentric, koji vam omogućava ranu opciju za teraformiranje, zapravo, akvaformiranje planeta u okeanske svetove, uz mogućnost povećavanja njihovog volumena za jedan stepen.

Aquatics Species Pack donosi i tonu audio-vizuelne kozmetike za vodenjake. Pored već pomenutih portreta i pozadina akvatičkih gradova, pridodat je novi dizajn brodova, svemirskih stanica i planet-killer oruđa. Po mom mišljenju, plavkasti brodovi akvatika nekako su najlepši, pogotovo opremljeni blue ili UV laserima, dok im štitovi bleskaju u borbi. Izrazito čeneluju Protose, makar na vizuelnom planu. Što se tiče audio-komponente, nema novih melodija, ali je dodat unikatni announcer, inspirisan pomorcima, s grubim glasom i moreplovačkim opaskama. On deluje malo neprirodno, jer nepotrebno antropomorfizuje civilizaciju koja bi trebalo da bude totalno volšebna, strana i nadasve odmerena i tiha, ali dobro...

Uporedo sa Aquatics Species Packom, Stellaris je apdejtovan na verziju 3.2 (Herbert patch), koja donosi pregršt novina i igračima koji nisu pazarili ovaj DLC. Sve humanoidne civilizacije dobile su simpatičan civic, Pompous Purists, koji im omogućava da učestvuju u diplomatiji samo ako je sami iniciraju. Otprilike, gordi Albion u osamnaestom veku, sa gunboat diplomatijom nametanja i stavom da su svi osim njih barbari.

Tri zarez dva donosi i koncept nepredviđenih događaja pri teraformiranju, koji unosi malo paprike u ovaj spori, monotoni i automatski proces. Implementirana je i gomila novih anomalija, a dodate su i opcije u odluke koje se tiču postojećih, čime je dodatno začinjena rana faza igre za sve civilizacije. Odrađen je još jedan pass kroz protivnički AI, koji bi sada trebalo da bude bolji u ekonomskom planiranju planeta. Read.me fajl kaže da je 3.2 ispravio i preko osamdeset bagova u osnovnoj igri, ali to je sad zaista teško razlučiti, jer je Stellaris, šest godina nakon premijere, već ultimativno utegnut i ušminkan.

Stellaris: Aquatics Species Pack košta desetak evra i svaki ozbiljni igrač Stellarisa ga je nabavio iste sekunde kad je stigao na Steam. Šta je onda poenta ovog rivjua? Pa, navlačenje onih koji se još uvek odupiru beskrajnom šarmu najbolje 4X igre svih vremena, razume se!

Potrebno: Core i3-530 / FX-6350, 4 GB RAM, GeForce GTX 460 / Radeon HD 5870 / Radeon RX Vega 11 / Intel HD Graphics 4600

Poželjno: Core i5-3570K / Ryzen 5 2400G, 8 GB RAM, GeForce GTX 560 Ti / Radeon R7 370

Ova igra je: DLC za Stellaris

Platforma: Windows), macOS

Veličina: 15 GB (Stellaris + svi DLC-ovi)

Studio: Paradox Development Studio

Izdavač: Paradox Interactive

Adresa:
www.stellarisgame.com

PEGI: 7

90


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama