TEST PLAY
Shadow Tactics: Blades of the Shogun
Aiko’s Choice
Aleksandar DINIĆ
1. januar 2022.

Te, 2016. godine, Leonardo DiKaprio konačno je dobio svog prvog Oskara za glumu, kraljica Elizabeta II proslavila je svoj 90. rođendan, džinovske pande konačno su skinute sa liste ugroženih vrsta, a nemački Mimimi Productions predstavio je igru koja je vratila nadu u bolje sutra svih ljubitelja specifičnog timskog taktiziranja. Shadow Tactics: Blades of the Shogun bio je oda i ljubavno pismo legendarnim Commandosima (i pratećim imitatorima višeg i visokog kvaliteta), u isto vreme uspešno insistirajući na sopstvenom identitetu i novinama koje je doneo u žanr. Prošle godine, talentovanim momcima i devojkama iz pomenutog studija upala je još jedna kašika u med sa naslovom Desperados 3. Na vrhu talasa uspeha koji su kaubojci požnjeli, autori su rešili da nas obraduju kraćom epizodom iz Shadow Tactics sage, sa podnaslovom Aiko’s Choice.

Ekspanzija hronološki pokriva događaje ugnežđene između osme i devete misije osnovne kampanje

Ovo je samostalna ekspanzija koja se ni na koji način ne meša ili integriše sa originalnom igrom, već se instalira i pokreće zasebno, a hronološki pokriva događaje ugnežđene između osme i devete misije osnovne kampanje. Ono Aiko’s u podnaslovu ne znači da je igra fokusirana na jednog od članova izvorne ekipe, cela družina je opet tu i vodićete je u promenljivom sastavu i sada, već se, pre svega, odnosi na momente priče koji se vrte oko spletkarenja izvesne Lejdi Čijo, nekadašnje mentorke naše, tada, mlađane šinobi-zavodnice. Ova mini-kampanja se stoga sastoji iz svega tri „velike” misije na koje smo navikli od ranije i tri manja intermeco poglavlja između njih (uključujući i epilog same odiseje).

Po pitanju gejmpleja i mehanike igranja, sve je ostalo u dlaku isto, sa minornim izmenama ili unapređenjima. Svaki od članova ekipe raspolaže lepezom od nekoliko zajedničkih ili unikatnih poteza, sposobnosti i veština, a i između onih koje se ponavljaju zna da bude suptilnih razlika. Svako može, na primer, da odvlači upokojene ili onesposobljene stražare, ali svako to radi na drugačiji način: šinobi Hajato to radi najbrže, ali iz stojećeg stava, ženski članovi družine ih samo odvlače (što ih čini sporijim, ali i bližim tlu, što onemogućava detekciju okolnih neprijatelja), dok ih samuraj Mugen može veselo nositi dvojicu odjednom. Ostatak upotrebljivih sposobnosti mahom se odnosi na one za upokojavanje (katane, šurikeni, bodeži i sl.), odvlačenje pažnje (bacanjem kamenica, flašica sakea, upotrebom frulice ili Aikinim prerušavanjem u gejše ili služavke) ili sveopštim pičvajzom kada šunjanje krene nizbrdo i kada ćete upregnuti nekoliko varijanti vatrenog naoružanja (što je i najmanje preporučljiv i ujedno najbesmisleniji način igranja).

Dekici Takumi ponovo je dodeljena pasivnija uloga „na terenu”, ali to ne znači da nećete maksimalno moći da iskoristite njegove veštine snajperisanja vernom tandžarom, kao i skretanja pažnje simpatičnim jazavcem Kumom, koji svojim izmotancijama i kričanjem može odvlačiti protivnike sa svojih pozicija. Kao i pre, tu je i mogućnost aktiviranja raznih elemenata okruženja za izazivanje nesrećnih slučajeva, koji neće izazvati opštu uzbunu na nivou (obrušavanjem raznih konstrukcija, vazi i tovara na kranovima, odnosno, aktiviranjem smrtonosnih zamki, šiljaka i ostalog).

Grafički, sve je na nepromenjenom nivou od ranije, sa pomalo krutom animacijom likova i utiskom da je zub vremena svakako nagrizao vizuelni prikaz u proteklih pet godina (naročito s obzirom na detaljnije i ispoliranije Desperadose 3), ali ćete na to prestati da obraćate pažnju desetak minuta nakon početka igre. Prepoznatljive muzičke teme koje savršeno pašu uz dalekoistočni milje ponovo su tu, kao i obavezno uključivanje japanskih glasova junaka radi što boljeg utiska i atmosfere.

Po svim parametrima, Aiko’s Choice deluje kao sastavni deo osnovnog paketa koji iz nekog razloga nije mogao da bude prisutan u njemu od početka i kao takvog ga svakako ne treba posebno preporučivati ljubiteljima Shadow Tacticsa, u nadi da se na nekom novom naslovu iz ovog serijala već uveliko radi.

Potrebno: Core i3 na 2,5 GHz / AMD Quad-Core na 2,5 GHz, 4 GB RAM, Radeon HD 7750 / GeForce GT 640, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i3 na 3,5 GHz / AMD Quad-Core na 3,9 GHz, 6 GB RAM, GeForce GTX 570 / Radeon HD 6950, Windows 10

Ova igra je: nove timsko-taktičke avanture družine iz Shadow Tacticsa

Platforma: Windows, Linux

Veličina: 4,3 GB

Studio: Mimimi Games

Izdavač: Daedalic Entertainment

Adresa: i.sk.rs/358269

PEGI: 16

85

Naš video: i.sk.rs/358275


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama