PRVI UTISCI
The Unliving
Dragan KOSOVAC
1. januar 2022.

Nakon što su proveli nekoliko godina kao guns for hire, praveći game assete za veće kompanije, članovi mladog ruskog razvojnog studija RocketBrush rešili su da se razmašu krilima i konačno, otpočetka do kraja, stvore jednu vlastitu igru. Rezultat tog rada je roguelite RPG akcija The Unliving.

Ponekad pošteni nekromanser prosto mora da krene u ubilački pohod, naravno, okružen hordom vozdiglih karakondžula...

Igru počinjete kao „friški” nekromanser. Budite se na hladnoj kamenoj ploči, ne znate ko ste, šta ste i kako ste dospeli tu gde ste, ali imate nezadrživu žeđ za magičnom moći. Imate i misterioznog savetnika, koji vam govori da krenete međ’ uplašene žitelje fantazijskog sveta u kom ste se obreli i utolite svoju žeđ njihovom životnom energijom. Nakon što rudimentarnim magijama i bliskim napadima jednoručnom kosom eliminišete prvu šačicu seljana na koje naiđete, stičete glavni resurs igre - tela palih boraca koje možete da pretvorite u svoje undead sluge i uhvatite se u koštac sa sve većim grupama sve opasnijih protivnika. Unliving nas na jednostavan način gurka u pravcu agresivnog stila igranja, jer su health barovi nemrtvih stvorenja pod našom kontrolom istovremeno i tajmeri koji pokazuju kada će se raspasti sami od sebe, čak i bez borbe sa seljanima, vitezovima ili magovima. Tako haos koji pravite dobija i taktičku dimenziju. Određene magije zahtevaju žrtvovanje članova vaše horde, a umešni nekromanseri znaće da iz mase izdvoje „najdotrajalija” stvorenja dok će „friški” undeadovi ostati da se bore nešto duže... sve dok ne dođe njihovo vreme za žrtvu. Situacija vremenom postaje sve kompleksnija, jer sa bitkama i stečenim iskustvom stižu i nivoi, a sa njima i pasivni perkovi, kao i (mnogo bitnije) modifikacije postojećih veština, bilo da se radi o vašim specifičnim magijskim napadima ili novoj vrsti nemrtvih stvorenja koja možete da prizovete iz kostiju poraženih protivnika. Vaša agresivnost pri traženju sledeće bitke ipak treba da ima neke granice i mere, jer igra ima jedan veoma zanimljiv uslov. Naime, podizanje nove ture poslušnih undeadova moguće je tek kada istrebite poslednjeg člana grupe protivnika sa kojom ste započeli borbu. Pošto se vaši skeleti, zombiji, gorostasne abominacije i druge karakondžuje bore automatski oko vas ili tamo gde ste im klikom miša odredili da odu, nije retka pojava da neželjeno pullujete dve ili više grupa protivnika, a tada od čiste sreće zavisi da li ćete brzo utamaniti jednu grupu i podići pojačanja ili će se svi protivnici toliko izmešati da tokom cele bitke neće biti novih, preko potrebnih jedinica.

Što dalje napredujete kroz igrački svet, to su protivnici brojniji i opasniji, sve do trenutka kada će neprijatelji istrebiti vašu hordu, a zatim poslati i vas u večna lovišta (zapravo, možete da poginete mnogo pre nego što izgubite nemrtvu pratnju, jer protivnički strelci vole da gađaju nesmotrene nekromansere). Srećom, ovo je roguelite naslov, što znači da je u pitanju samo jedan korak na veoma dalekom putu. U praksi, smrt na bojnom polju znači još jedno buđenje u centralnom habu igre, zoni zvanoj Edge of Immortality. Ovde možete da nekolicinu skupljenih resursa pretočite u dugotrajna unapređenja vašeg lika. Na prvom mestu su otključavanje potpuno novih magija, kao i mutacija vaših undeadova, a tu je i neizbežno unapređivanje svega što je već otključano. Nakon što ste namestili sve što ste mogli, krećete ispočetka: prolazite kroz portal u novi, nasumično generisani svet, ka većim bitkama i podizanju još moćnije horde nemrtvih stvorenja.

Igru krasi prijatna, pixel-art grafika sa dovoljno detalja da stvorenja na ekranu mogu jasno da se prepoznaju. Zvuk, muzika i glas vašeg savetnika uspešno stvaraju mračniju atmosferu koja odgovara naslovu u kom vodite nekromansera. Autori ove igre ne žele da ishitreno gurnu svoje delo u prodaju, pa će The Unliving tek početkom 2022. godine preći iz faze besplatnog demoa u Early Access na Steamu, a do finalnog puštanja u prodaju treba očekivati još dosta zanimljivog sadržaja u ovoj već veoma zabavnoj igri.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama